Η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων- Κατατέθηκε στη Βουλή

Η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων- Κατατέθηκε στη Βουλή Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η τροπολογία ορίζει ως απώτατο χρονικό σημείο ολοκλήρωσης της διαδικασίας επιστροφής των αναδρομικών το εξάμηνο από τη δημοσίευση της ρύθμισης. Τα ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και αφορούν το διάστημα από τις 11/6/2015 έως και τη δημοσίευση του νόμου 4389/2016 καταβάλλονται άτοκα.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο, τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες καταβολής των αναδρομικών, αυτό θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από τις διατάξεις αυτές, προκαλείται εφάπαξ δαπάνη ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Νωρίτερα την Τετάρτη, στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εντός του 2020, εφάπαξ, τα αναδρομικά. «Από το βήμα αυτό δηλώνω ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου δημοσίου», είπε ο πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε ον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «κούρεμα». «Λέτε ότι δίνετε 1,4 δισ. ως αποτέλεσμα της απόφασης των δικαστηρίων. Η απόφαση όμως δεν αφορά 1,4 δισ., αφορά 3,9 δισ. Έρχεστε τώρα και χειροκροτούμενος ανακοινώνετε κούρεμα σε αυτά που έχουν δικαίωμα να εισπράξουν οι συνταξιούχοι και μάλιστα πάνω από 60%, από 3,9 δισ. σε 1,4 δισ. Εμείς, σε πιο σκληρές συνθήκες και με υποχρεώσεις για πλεονάσματα, δώσαμε τα χρήματα για ειδικά μισθολόγια. Θα ήθελα μία απάντηση. Εννοείτε πράγματι κούρεμα ή κάτι άλλο;», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ΕΔΩ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM