Βρετανία: Πάνω από 600.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους λόγω κορωνοϊού

Βρετανία: Πάνω από 600.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των μισθωτών σε επιχειρήσεις της Βρετανίας μειώθηκε κατά πάνω από 600.000 άτομα τον Απρίλιο και τον Μάιο, εξαιτίας του πλήγματος του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας.

Παρόλα αυτά, το ποσοστό ανεργίας- απρόσμενα- διατηρήθηκε στο 3,9% το τρίμηνο έως τον Απρίλιο, παρότι την ίδια περίοδο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό ρεκόρ. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες στράφηκαν στο πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας της κυβέρνησης, προκειμένου να διατηρήσουν τους εργαζόμενους στις καταστάσεις μισθοδοσίας.

Οικονομολόγοι που μετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν- στην πλειονότητά τους- ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέβει στο 4,7%. «Το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων εργασίας συνεχίζει να αποκρούει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών των θέσεων εργασίας, αλλά η ανεργία πιθανόν να αυξηθεί τους επομενους μήνες», δήλωσε ο Τετζ Παρίκ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Institute of Directors.

Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να συνεχιστεί έως τον Οκτώβριο, αν και οι εργοδότες θα πρέπει να συνεισφέρουν από τον Αύγουστο στη μισθοδοσία των εργαζομένων τους που έχουν τεθεί σε αναστολή. Πολλές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει προσωρινές απολύσεις. Ενδεικτικά, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν κόψει πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία.

Η βρετανική αγορά εργασίας ήταν ισχυρή πριν το πλήγμα του κορωνοϊού, και η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS) ανακοίνωσε ότι πολλοί από αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους τον Απρίλιο δεν αναζητούν ενεργά απασχόληση και έτσι καταγράφονται ως «ανενεργοί» και όχι ως άνεργοι.

Παράλληλα, καταγράφηκε σημαντική μείωση στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση τους από τότε που η ONS άρχισε να συλλέγει τα συγκεκριμένα στοιχεία το 2001, με μείωση κατά 342.000 στις 476.000 θέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 

 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ