ΗΠΑ: 1,5 εκατ. αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σε μία εβδομάδα - Πάνω από 44 εκατ. το τελευταίο τρίμηνο

ΗΠΑ: 1,5 εκατ. αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σε μία εβδομάδα - Πάνω από 44 εκατ. το τελευταίο τρίμηνο Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Άλλοι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας κορωνοϊού στις ΗΠΑ.

Μέσα σε διάστημα δώδεκα εβδομάδων, πάνω από 44 εκατομμύρια αιτήσεις για επιδόμα ανεργίας υποβλήθηκαν από ανέργους. Η διαδικασία επαναπροσλήψεων φαίνεται να έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εργασίας, το ποσοστό της ανεργίας έπεσε στο 13.3% τον Μάιο, από 14,7% τον Απρίλιο.

Χθες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Ζερόμ Πάουελ τόνισε πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένει την πτώση της ανεργίας στο 9,3% έως το τέλος του έτους. Ο ίδιος προειδοποίησε, ωστόσο, πως παρότι η τάση αυτή είναι εφικτή, ίσως είναι «δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας για εκτεταμένο χρονικό διάστημα».

 
H προηγούμενη εβδομάδα ήταν η δεύτερη διαδοχική που ο αριθμός των αιτήσεων έπεσε κάτω από τα δύο εκατομμύρια, ένδειξη πως οι απολύσεις -που κορυφωθηκαν τον Απρίλιο στα 6,6 εκατ.- επιβραδύνονται. Ωστόσο, οι αριθμοί και τα ποσοστά παραμένουν σε ιστορικά υψηλά. Κατά την τελευταία ύφεση, ο υψηλότερος αριθμός αιτήσεων για επίδομα ανεργίας καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2009 (με 665.000 αιτήσεις) και το προηγούμενο ανάλογο ρεκόρ σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 1982 (695.000 αιτήσεις).

«Η πτωτική τάση είναι προφανώς θετική εξέλιξη, ωστόσο, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που επανεκκινείται, τα νούμερα παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, ιδίως όταν εκτιμώνται σε σύγκριση με προηγούμενες υφέσεις» αναφέρει ο Τζέιμς Νάιτλι, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου ING.

Με πληροφορίες από Guardian

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM