Thomas Cook: Ζημιά μισού δισ. ευρώ στον ελληνικό τουρισμό από την πτώχευση

Thomas Cook: Ζημιά μισού δισ. ευρώ στον ελληνικό τουρισμό από την πτώχευση Facebook Twitter
EPA
0

Η πτώχευση του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook προξένησε βαρύτατο πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό που αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. 

«Αν δεν είχε μεσολαβήσει η κατάρρευση της Thomas Cook, η χρονιά θα έκλεινε με έσοδα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το 2018 και με σημαντική αύξηση της μέσης δαπάνης» εκτιμά ο κ. Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

«Οι εξελίξεις μας πρόλαβαν, και ενδέχεται το φαινόμενο της Thomas Cook να αλλάξει τα δεδομένα», προσθέτει, λέγοντας πως το υπουργείο θα επιδιώξει συγκεκριμένες δράσεις στο «προσεχές διάστημα», ώστε να καλυφθεί το κενό στους επόμενους τρεις μήνες. 

Ανάμεσα τους θα είναι ένα ειδικό πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ για την στήριξη των θέσεων εργασίας, η αναστολή για 6 μήνες της καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία και στήριξη μέσω της Ελληνικής Τράπεζας ανάπτυξης των εταιρειών που επλήγησαν.

Ο ίδιος προανήγγειλε πως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί άμεσα, το υπουργείο Εργασίας θα μειώσει τα αναγκαία ένσημα για την καταβολή επιδόματος ανεργίας από τα 100 σε 80. Ακόμη, θα υπάρξει επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για εργαζόμενους που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook.

Παράλληλα αναστέλλεται για 6 μήνες η προθεσμία καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook. Η διαδικασία τεκμηρίωσης του δικαιώματος αναστολής θα διεκπεραιωθεί στη ΔΟΥ της έδρας των πληγεισών επιχειρήσεων.

Ακόμη, εξετάζεται απλοποίηση της διαδικασία έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από Thomas Cook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM