H οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο τραπέζι του σημερινού Euroworking Group

H οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο τραπέζι του σημερινού Euroworking Group Facebook Twitter
0

Την πρώτη του συμμετοχή στα επίσημα όργανα των ευρωπαϊκών θεσμών θα έχει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης καθώς ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργύρου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα  στη συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG).

Στόχος του κ. Αργυρού είναι να παρουσιάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά και να ανοίξει επίσημα (οι ανεπίσημες επαφές έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό) την πολιτική διαπραγμάτευση για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Με στήριγμα τις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και το βλέμμα των συνομιλητών του στη Θεσσαλονίκη και τις προγραμματισμένες εξαγγελίες για το στοχευμένο φορολογικό και επενδυτικό πακέτο, ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων (ΣΟΕ) και εκπρόσωπος της χώρας στην ευρωομάδα εργασίας, Μιχάλης Αργυρού, θα ενημερώσει για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τις επιδιώξεις του οικονομικού επιτελείου με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.

Η ενημέρωση από τον κ. Αργυρού δεν θα περιοριστεί βεβαίως στις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Θα ανοίξει ουσιαστικά και τη συζήτηση με τους θεσμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα, αφού έως τώρα όσες δηλώσεις έχουν γίνει επί του θέματος ήταν εκτός επίσημου πλαισίου. Αν και πρόκειται για μία αναμφίβολα δύσκολη διαπραγμάτευση, από τη στιγμή που το Βερολίνο και όχι μόνο έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι οι στόχοι έχουν συμφωνηθεί για να τηρούνται, η συγκυρία θα έλεγε κανείς ότι είναι ευνοϊκή.


Η Ευρωζώνη παγιδευμένη σε αναιμική ανάπτυξη, ετοιμάζει τα πρώτα έστω δειλά βήματα χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και απομάκρυνσης από τη λιτότητα. Το φάντασμα της ύφεσης πλανάται απειλητικά αναγκάζοντας ακόμη και τους Γερμανούς να αλλάξουν ρότα, αλλά και στέλνοντας τους επενδυτές μαζικά στο καταφύγιο των ομολόγων. Η ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις, δηλαδή στο κόστος δανεισμού στις αγορές, δημιουργεί νέα, πιο θετικά δεδομένα και για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι σαφώς ένα επιχείρημα, που θα αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά, στο αίτημά της για χαλάρωση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι ακόμη ένα. Το δεύτερο τρίμηνο η ελληνική οικονομία ανέβασε ταχύτητα σε σχέση με το πρώτο, αλλά έμεινε και πάλι μακριά από τον επίσημο στόχο. Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο ο ρυθμός του 1,5% χαρακτηρίζεται αναιμικός από το υπουργείο Οικονομικών, αφού για να πιάσουμε το 2,3% που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το σύνολο του 2019, απαιτείται εκτίναξη του ρυθμού στο 3% στο δεύτερο εξάμηνο.

Και εδώ έρχεται να «κολλήσει» η παρέμβαση της απερχόμενης επικεφαλής του ΔΝΤ και επερχόμενης προέδρου της ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκανε χθες τίποτε παραπάνω από το να επαναλάβει την πάγια θέση του Ταμείου ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ουσιαστικά επικίνδυνος για τη χώρα, καθώς ασκεί «υπερβολική πίεση» στην οικονομική ανάκαμψη. Ξεκαθάρισε ότι ακόμη «μιλάει ως ΔΝΤ», αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η παρέμβαση ήρθε στην πρώτη επίσημη ακρόασή της στο Ευρωκοινοβούλιο για το διορισμό της στην ΕΚΤ και δύο μήνες πριν περάσει στο «στρατόπεδο» των ευρωπαϊκών θεσμών.  

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM