Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το 2019 με τον φόρο να είναι μεσοσταθμικά μειωμένος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά κατά 22% ή συνολικά κατά 465 εκατ. ευρώ. 

 

Η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει πρέπει να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, εκτός και εάν η Εφορία προχωρήσει σε συμψηφισμό της συνολικής οφειλής ΕΝΦΙΑ με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου του φορολογούμενου που δεν του έχει καταβληθεί. Στην περίπτωση αυτή, ο φορολογούμενος θα χάσει το προνόμιο να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ σε μηνιαίες δόσεις καθώς μέρος ή το σύνολο του φόρου θα συμψηφιστεί με την επιστροφή που έχει προκύψει κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής του.

 

Η πληρωμή της 1ης δόσης θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία μάλιστα θα συμπέσει με την καταβολή της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος. Οι επόμενες δόσεις θα πρέπει καταβληθούν στα τέλη Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου 2020. Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμή του φόρου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έκπτωση φόρου. Όσοι επιθυμούν να πληρώσουν τον φόρο σε άτοκες δόσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα των τραπεζών που προωθούν μέσω των πιστωτικών καρτών. Από την άλλη, η Εφορία δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέσω της πάγιας ρύθμισης έως 12 έντοκες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5%.

 

Στην περίπτωση που κάποιος πληρώσει εφάπαξ το σύνολο του ΕΝΦΙΑ δεν θα απολαύσει κάποια έκπτωση όπως ίσχυε παλαιότερα για τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο ακινήτων.

 

Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μειώσεις στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε σύγκριση με πέρυσι από 30% έως 10%, ενώ η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 22%.

 

Ειδικότερα, οι μειώσεις ΕΝΦΙΑ ανάλογα το ύψος της αντικειμενικής αξίας του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των πολιτών υπολογίζονται ως εξής:

 

Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ: μείωση 30%.


Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ: μείωση 27%.


Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ: μείωση 25%.


Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ: μείωση 20%.


Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ: μείωση 10%.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr