Ο Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε σήμερα ότι ο στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ «ενδέχεται να μην επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό», εξαιτίας των μέτρων που ψηφίστηκαν και προβλέπουν πακέτο παροχών.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η προκαταρκτική αποτίμηση των θεσμών. Όπως μάλιστα εκτίμησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μετά το σημερινό Eurogroup, «το ίδιο πιθανώς θα γίνει και τον επόμενο χρόνο, αλλά τα μέτρα δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα και θα χρειαστεί νέος προϋπολογισμός».

 

 

Ο ίδιος παρατήρησε ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα spreads αυξήθηκαν, καθώς οι εμπορικές εντάσεις ώθησαν τους επενδυτές να αποφύγουν το ρίσκο σε χώρες με αμφιλεγόμενες οικονομικές πολιτικές. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ανησυχούν επειδή τα μέτρα «δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, ούτε μακροπρόθεσμα». Όσο για το σχέδιο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων με τη δέσμευση 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων σε ειδικό λογαριασμό, είπε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του 2020.

 

 

Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο σημερινό Eurogroup ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως «ο θέμα της Ελλάδας δεν ήταν στην ατζέντα, αλλά τέθηκε». «Ο κ. Χουλιαράκης ήθελε να παρουσιάσει το πακέτο. Εξετάζουμε τον πιθανό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων. Η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα, οι ελληνικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν τον σχεδιασμό των πολιτικών τους, αλλά η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αυτό πρέπει να το αξιολογήσουμε. Είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να δουλέψουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη», είπε ο κ. Μοσκοβισί. 

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο είπε πως η Ελλάδα ενημέρωσε για τα μέτρα που νομοθετήθηκαν και αυτά θα συζητηθούν τον Ιούνιο, με βάση την επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν. «Η Ελλάδα υπεραπέδωσε στους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι τώρα. Περιμένουμε να συνεχίσουν να γίνονται σεβαστές οι δεσμεύσεις προς το Eurogroup, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μέλλον».

 

 

 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως υποστηρίζει το εγχείρημα, χωρίς να αποκλείει ωστόσο την αντίδραση ορισμένων κρατών - μελών: «Υποστηρίζω την πρόωρη εξόφληση, γιατί μπορεί να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Εάν το ακριβό κομμάτι του δανείου αποπληρωθεί νωρίτερα, θα χρειαστεί άδεια από τα κράτη-μέλη του ESM και απομένει να δούμε εάν οι πρόσφατες ανακοινώσεις θα έχουν αντίκτυπο σε αυτό», κατέληξε ο κ. Σεντένο. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr