Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά μία διεξοδική έρευνα για τα φορολογικά της ΙΚΕΑ, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο η ολλανδική Inter Ikea -τμήμα της σουηδικής εταιρίας επίπλων- να απολαμβάνει αθέμιτα φορολογικά πλεονεκτήματα στην Ολλανδία.

 

Σύμφωνα με το BBC, η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι όλες οι επιχειρήσεις «μεγάλες ή μικρές, πολυεθνικές ή μη, πρέπει να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν».

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι ερευνά δύο φορολογικές αποφάσεις για την Inter Ikea, έναν από τους ομίλους που διαχειρίζονται τις δραστηριότητες της Ikea.

 

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν θα εξετάσει αν οι φορολογικές υποθέσεις της εταιρίας παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κράτη - μέλη δεν μπορούν να παρέχουν επιλεκτικά φορολογικά οφέλη σε πολυεθνικές εταιρίες, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα σε άλλες επιχειρήσεις.

 

«Η Κομισιόν ανησυχεί ότι δύο ολλανδικές φορολογικές αποφάσεις ίσως επέτρεψαν στην Inter Ikea να πληρώσει λιγότερο φόρο και τους έδωσε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι άλλων εταιριών, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων περί κρατικής βοήθειας», ανέφερε η Επιτροπή.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr