Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup - Τι θα συζητηθεί και ποιο είναι το κλίμα για την Ελλάδα

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup - Τι θα συζητηθεί και ποιο είναι το κλίμα για την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση τη συνέχεια των εξελίξεων για το ελληνικό πρόγραμμα παίρνει το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα.

Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup στις Βρυξέλλες τόσο χαλαρός ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο σήμερα, αναφέρει ο γερμανικός Τύπος.

«Όχι τόσο επειδή δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι ο αυστηρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού ακόμα και να ήταν δεν θα είχε σοβαρό λόγο για κριτική, δεδομένου ότι η σωτηρία της Ελλάδας φαίνεται να βρίσκεται επιτέλους σε καλό δρόμο», γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Οι ελεγκτές του κουαρτέτου έφυγαν πριν μια βδομάδα αδιαμαρτύρητα, αφού η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχωρά τώρα σαφώς ταχύτερα. «Το κλίμα των διαπραγματεύσεων είναι εποικοδομητικό και επί του θέματος βλέπουμε ουσιαστικές προόδους», σύμφωνα με εκπρόσωπο των θεσμών», μάλιστα «στο θέμα της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών η Αθήνα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Αντί πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% ο κ. Τσακαλώτος θα εξασφαλίσει ένα συν 2,8%. Μέρος του πρόσθετου πλεονάσματος ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να το διανείμει τα Χριστούγεννα ως «κοινωνικό μέρισμα» με την συγκατάθεση των πιστωτών. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενέκριναν επίσης τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος ο οποίος θα συζητηθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο στόχος ο οποίος έχει τεθεί για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το έτος 2018 φαίνεται ρεαλιστικός», σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Τι θα συζητηθεί

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν κυρίως το μέλλον της νομισματικής ένωσης αλλά και τον διάδοχο του προέδρου τους, του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Η προεδρία του Eurogroup είναι μια θέση κλειδί και άρα πολυπόθητη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ένα μήνα πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως καμία υποψηφιότητα.


Η σημερινή συνάντηση έχει στόχο κυρίως την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο μέλλον της Ευρωζώνης και θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στη βελγική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να δώσει νέα ώθηση στην Ευρώπη.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ πηγαίνει στο Eurogroup για να συζητήσει το μέλλον της Ευρωζώνης

Την ίδια ώρα το Eurogroup ταλανίζουν και άλλα ζητήματα. Ενδεικτικά, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ θα έχει σειρά συναντήσεων στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα για να αποτιμήσει τις δικές του πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Eυρωζώνης.

Τόσο Γάλλοι όσο και Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Λεμέρ θα βρίσκεται στο Βερολίνο την Τετάρτη, για να συναντηθεί με τον Πέτερ Αλτμάιερ, έναν πολιτικό που θεωρείται πως βρίσκεται πολύ κοντά στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ασκεί χρέη υπουργού Οικονομικών.

Ο Λεμέρ αναμένεται επίσης να δει τον Κρίστιαν Λίντνερ, τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), και τον Τζεμ Έζντεμιρ, συμπρόεδρο των Πρασίνων. Οι δυο τους διεξάγουν διαπραγματεύσεις με τους συντηρητικούς της Μέρκελ για τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει καταστήσει τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης έναν από τους κεντρικούς στόχους της πενταετούς προεδρίας του. Αλλά οποιαδήποτε αλλαγή προϋποθέτει την υποστήριξη της Μέρκελ και της νέας κυβέρνησής της, που δεν αναμένεται να έχει σχηματιστεί πριν από τα Χριστούγεννα. Ο Λίντνερ εξάλλου απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα του Μακρόν να δημιουργηθεί κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM