Επτά ανατροπές δρομολογούνται στις συντάξεις από την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, και θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν ως και 3 μήνες από τις απολαβές εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων με ορόσημο τη μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων που θα εφαρμοστεί την 1η/1/2019.

 

Τις 7 αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό παρουσιάζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που οργανώνει διαδήλωση έξω από Συμβούλιο της Επικρατείας στις 6/10/2017, τη μέρα που θα κρίνεται η συνταγματικότητα του «επαναυπολογισμού συντάξεων» με τον νόμο Κατρούγκαλου.

 

Οι συνταξιούχοι φέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα να έχουν συνολικές περικοπές έως και 70% στα εισοδήματά τους, αναφέρει το «Δίκτυο Συνταξιούχων» τονίζοντας ότι «θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους».

 

Οι αλλαγές

 

-Βγαίνουν μικρότερες ως και κατά 30% οι νέες συντάξεις για αιτούντες συνταξιοδότηση από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά. 

-Επέρχεται απώλεια ως 300 ευρώ από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019 με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει και πλήρης περικοπή της διαφοράς. 

- Έρχεται μείωση στο ΕΚΑΣ για πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους που θα δουν νέα περικοπή το 2018, καθώς κόβονται άλλα 238 εκατ. ευρώ από το επίδομα και θα πληρωθούν μόλις 85 εκατ. ευρώ για όσους συνεχίσουν να το λαμβάνουν και την επόμενη χρονιά. 

-Ενεργοποιείται η διάταξη για μειώσεις επικουρικών. Το 20% των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (δηλαδή 25.000 επί συνόλου 127.000) αναμένεται να αποδοθούν μειωμένες κατά 10% (του Δημοσίου) έως 20% (του ιδιωτικού τομέα). 

-Έρχονται μειώσεις διαρκείας στα εφάπαξ. Περίπου 65.000 εκκρεμή εφάπαξ του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 1η/9/2013) θα μειωθούν έως και 20%. 

-Παγώνει η οποιαδήποτε ονομαστική αύξηση συντάξεων. Κανείς δεν θα πάρει εισοδηματική αύξηση ως και το 2022.

- Αλλαγές από την έκδοση των πρώτων οριστικών συντάξεων χηρείας με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr