Νέα επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στάλθηκε χθες στους θεσμούς και περιλαμβάνει τρεις επιμέρους ενότητες προτάσεων για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας, για τη δεύτερη αξιολόγηση και την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, σύμφωνα με Τα Νέα.

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι προτάσεις σχετίζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του προγράμματος, τους τρόπους διασφάλισης αυτών των στόχων, καθώς και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Το αίτημα της κυβέρνησης φέρεται να είναι η επίλυση όλων των θεμάτων ταυτόχρονα, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο, στο πλαίσιο της οποίας οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς θα έχουν αντίβαρο την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

 

Η κυβέρνηση φέρεται να δέχεται την επέκταση και νομοθέτηση του κόφτη αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης για έναν χρόνο, όπως επιβεβαίωσε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με συνταξιούχους, με αντάλλαγμα τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων.

 

Σύμφωνα με Τα Νέα, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την όσο το δυνατόν πληρέστερη προετοιμασία του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, το οποίο, εάν εξελιχθεί ικανοποιητικά, θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα περίπου στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Στην περίπτωση αυτή, θα επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση με στόχο την κατάληξη πλέον της δεύτερης αξιολόγησης στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

 

Επίσης, προσθέτει η εφημερίδα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση με ευρωπαϊκούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν γνώση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς μέσω διαβουλεύσεων που έχουν γίνει σε παρασκηνιακό επίπεδο και πλέον θα τις έχουν και μπροστά τους γραπτώς για την τελική επεξεργασία μέχρι την Πέμπτη.

 

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Επιστολή χωρίς τις ελληνικές θέσεις απέστειλε ο Ε. Τσακαλώτος

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε για το θέμα αυτό τους θεσμούς, μέσω της επιστολής του αρμόδιου υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στην επιστολή δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις της ελληνικής πλευράς.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr