Ρέγκλινγκ: Η πολιτική Βαρουφάκη κόστισε στην Ελλάδα πάνω από 100 δισ. ευρώ

Ρέγκλινγκ: Η πολιτική Βαρουφάκη κόστισε στην Ελλάδα πάνω από 100 δισ. ευρώ Facebook Twitter
EPA/PANTELIS SAITAS
7

Αιχμές για την περίοδο που ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών άφησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως με την πολιτική Βαρουφάκη το κόστος για την Ελλάδα ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ- αν υπολογιστεί και η απώλεια στο ΑΕΠ.

"Δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το υπολογίσει κανείς. Γνωρίζω ότι η ΤτΕ έχει υπολογίσει ένα ποσό ύψους 80 δις ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Θα μπορούσε κανείς να σταθεί και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πριν αλλάξει η κυβέρνηση, η εκτίμηση του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2014, είναι δημοσιοποιημένη, μιλούσε για ανάπτυξη στην Ελλάδα 2,5% το 2015 και 3,5% το 2016. Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%. Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος. Έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει περισσότερο από 100 δις ευρώ. Όπως είπα δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος, αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο" σχολίασε χαρακτηριστικά. 

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Τα αμίμητα 2,5% και 3,5% ανάπτυξη για τα έτη 2015 και 2016 υπολογίστηκαν ανάποδα, με αφετηρία το να μοιάζει βιώσιμο το χρέος μας. Τα δε περισσότερα χρήματα του πακέτου πάλι θα τα δανειζόμασταν, απλώς από τις αγορές.Φυσικά έγινε ζημιά, αλλά τα 100 δις είναι εκτός πραγματικότητας. Το ότι μας δούλεψε ο Βαρουφάκης, δεν σημαίνει πως πρέπει να μας δουλεύει και ο Ρέγκλινγκ.
Γράφουμε εδώ και ένα χρόνο για το κόστος ΣΥΡΙΖΑ-Βαρουφάκη. Το ότι αναφέρομαι κι εγώ και πολλοί άνθρωποι με σώας τας φρένας σε ειδικά δικαστήρια και απονομή δικαιοσύνης δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε υπερβολικό. Ο Βαρουφάκης και ηγετικά στελέχη από το οικονομικό επιτελείο και την ομάδα σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καθίσουν στις καρέκλες δικαστηρίων. Όλη αυτή η καταστροφή είναι κυριολεκτικά τόσο δραματική που είναι να σε πιάνει απελπισία. Το κόστος που πρέπει να πληρώσει ο Έλληνας είναι τεράστιο. Και θα το πληρώσει φυσικά. Το τρομερό είναι ότι ο λαός αντί να έρθει (τότε) στα συγκαλά του έβγαινε και χόρευε ζεϊμπεκιές στο Σύνταγμα. Αρρωστημένη κατάσταση, αρρωστημένη κοινωνία.
Αν δεν σε πειράζει, να μου εξηγήσεις κάτι; από όλη την καταστροφή που έχουν επιφέρει οι εκάστοτε κυβερνώντες (συμπεριλαμβανομένων και των τωρινών) κρίνεις ότι οι τελευταίοι έχουν προκαλέσει την μεγαλύτερη ζημιά και μόνο αυτοί πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί; αν όχι, αφού "γράφετε" για το κόστος ΣΥΡΙΖΑ-Βαρουφάκη, να σε ρωτήσω πότε "γράψατε" για το κόστος των προηγούμενων; διότι αν δεν "γράψατε" είστε μάλλον προκατειλημμένοι. Κι αν είστε προκατειλημμένοι προφανώς χάνετε και το όποιο δίκιο έχετε...
Δύο παρατηρήσεις:- Η ζημιά υπολογίζεται σε κάποιο φανταστικό ΑΕΠ που θα προέκυπτε με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ (αλλά και πάλι 6% στα 180 δις ΑΕΠ είναι περίπου 11 δις και όχι 100). Για να είναι αντικειμενικος θα πρέπει να συγκρινει τις επιδόσεις και των προηγουμενων κυβερνήσεων σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ όπου θα βρεθει οτι η ζημια θα είναι της τάξης 100δων δις ευρώ.Δεύτερον , γιατι μου φαίνεται οτι βγάζει στη σέντρα το Στουρναρα λέγοντας οτι δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να υπολογισει κανεις το ύψος της ζημιάς. Ουσιαστικά τον καρφώνει ότι εβγαλε τα νούμερα από το μυαλό του
Διότι, ως γνωστόν, ο κάθε Βαρουφάκης αποφάσιζε μόνος του και έκανε του κεφαλιού του χωρίς να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο και πάει λέγοντας. Αλλά εντάξει, ας ξεχάσουμε να το αναφέρουμε αυτό γιατί τώρα γίναμε πρώτοι φίλοι με την ένδοξη ηγεσία της χώρας. Μικρότητες που σε βάζουν σε σκέψεις ...
Σε μια ήδη κατεστραμμένη χώρα, οι πολιτικές του Τσίπρα και της παρέας κόστισαν και συνεχίζουν να κοστίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια και όμως ουσιαστική αντίδραση δεν υπάρχει από τους Νεοέλληνες που αντί να δουν το παραμύθι που έφαγαν, αναλώνονται στο προσφιλές κυνήγι μαγισσών (βλέπε οι κακοί ξένοι, ντόπια συμφέροντα κλπ)