φωτο:Κική Παπαδοπούλου
φωτο:Κική Παπαδοπούλου

 

Ένα αλλιώτικο «στοιχειωμένο σπίτι» με την φωτεινή επιγραφή Phobiarama δεσπόζει στην πλατεία Συντάγματος αυτές τις μέρες. Πρόκειται για μια ζωντανή εγκατάσταση-περφόρμανς του Ολλανδού καλλιτέχνη Dries Verhoeven. Ο δημιουργός προτρέπει το κοινό να το επισκεφθεί με στόχο να ξορκίσει τη σύγχρονη κουλτούρα του φόβου, σε μια κοινωνία εμμονική με την ασφάλεια και την τελειότητα. Το έργο παρουσιάζεται στα πλαίσια του Fast Forward Festival 4 που διοργανώνει η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και θα παραμείνει στην πλατεία μέχρι τις 14 Μαΐου.

 

Ο διακεκριμένος εικαστικός και σκηνοθέτης πριν από τρία χρόνια, στο πλαίσιο του 1ου Fast Forward Festival της Στέγης, παρουσίασε στους δρόμους της Αθήνας την αποκαλυπτική περιπατητική παράσταση No Man’s Land, με τους θεατές να έχουν για «οδηγό» τους έναν μετανάστη. Αυτή τη φορά με την site-specific εγκατάσταση Phobiarama στήνει ένα ιδιαίτερο «σπίτι του τρόμου» και θεματοποιεί, εκθέτει και αποδομεί τις στρατηγικές του φόβου, καλώντας μας να αναμετρηθούμε μαζί τους όπως πρέπει, δηλαδή επί ίσοις όροις.

 

φωτo: Willem Popelier
φωτo: Willem Popelier

 

«Εξορκίζουμε τους φόβους μας μόνο όταν τους κοιτάμε κατάματα» δηλώνει ο ίδιος  και αυτό ακριβώς μας καλεί να πράξουμε, μπαίνοντας κάτω από τη μαύρη τέντα με τη νέον επιγραφή. Αλήθεια, εσάς τι σας φοβίζει περισσότερο; Μια εγκαταλειμμένη βαλίτσα σε ένα αεροδρόμιο; Το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ; Η οικονομική κρίση, ο εθνικισμός και η άκρα Δεξιά; Η τρομοκρατία και η αστυνόμευση;  «Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο ασφαλείς και, συγχρόνως, τόσο τρομοκρατημένοι» διαπιστώνει ο Dries Verhoeven και μας θυμίζει: «Οι υποδοχείς του φόβου εδράζονται στον εγκέφαλό μας: στην αμυγδαλή, τους νευρώνες που ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά μας όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Τελευταία, η αμυγδαλή μας κάνει υπερωρίες. Πολιτικοί, media, marketers και τρομοκράτες μάς υποχρεώνουν σε διαρκή εγρήγορση, σε κατάσταση συναγερμού. Στοχεύουν με φοβερή αποτελεσματικότητα στους υποδοχείς του φόβου. Τι από όλα αυτά, όμως, είναι πραγματικές απειλές και τι σενάρια συνωμοσίας;»

 

FAST FORWARD FESTIVAL 4

9 – 14 Μαΐου 2017 | Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα

 

Ώρες παράστασης:

Δευτ-Παρ: 18:00 | 19:00 | 20:00 | 21:00 | 22:00

Σαβ-Κυρ: 11:00 | 12:00 | 13:00 και 18:00 | 19:00 | 20:00 | 21:00 | 22:00

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Τα εισιτήρια που διατίθενται ηλεκτρονικά έχουν εξαντληθεί.

Επιπλέον εισιτήρια ανά παράσταση μπορείτε να προμηθευτείτε, με σειρά προτεραιότητας, στην είσοδο της εγκατάστασης (περιορισμένος αριθμός).

http://www.sgt.gr/gre/SPG1904/

 

φωτo: Willem Popelier
φωτo: Willem Popelier

 

φωτο:Κική Παπαδοπούλου
φωτο:Κική Παπαδοπούλου

 

φωτο:Κική Παπαδοπούλου
φωτο:Κική Παπαδοπούλου

 

φωτο:Κική Παπαδοπούλου
φωτο:Κική Παπαδοπούλου

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr