Η ζωντανή perfomance του Μεξικανού Fausto Gracia στην πλατεία Κοτζιά

Η ζωντανή perfomance του Μεξικανού Fausto Gracia στην πλατεία Κοτζιά Facebook Twitter
1

Από τον Δημήτρη Κυριαζή

Η ζωντανή perfomance του Μεξικανού Fausto Gracia στην πλατεία Κοτζιά Facebook Twitter
Όλες οι φωτογραφίες είναι από τη Βασιλική Σπύρου

O Μεξικανός perfomance artist Fausto Gracia βρέθηκε την περασμένη Τρίτη 24 Ιουνίου στην Αθήνα, καλεσμένος του πολύ δραστήριου οργανισμού epitelesis- Perfomance Art Foundation. Το έργο του Μεξικανού καλλιτέχνη έχει ως στόχο την ανάδειξη της καλλιτεχνικής δράσης ως ποιητικό αποτύπωμα και χρησιμοποιεί με το σώμα του τον δημόσιο χώρο θέλοντας να δείξει μια αντανάκλαση της ανθρώπινης ανάγκης για συνύπαρξη και συλλογική δράση.

Στην Αθήνα, σε μια από τις πιο κεντρικές και πολυσύχναστες πλατείες της πόλης, την πλατεία Κοτζιά, ο Gracia παρουσίασε μια ζωντανή perfomance, με συντονιστές τον επιμελητή Αντρέα Πασιά και την εικαστικό Blanka Amezkua, πλήρως συνδεδεμένη με τον δημόσιο χώρο της πλατείας και της οδού Αθηνάς, κινούμενος σε τρεις άξονες: προσφορά, παιχνίδι, εσωτερική εμβάθυνση.

Κινούμενος αρχικά από το Camp!, o Gracia γέμισε και προσέφερε στους θεατές ποτήρια με νερό υπογραμμίζοντας την πτυχή της προσφοράς.

Στη συνέχεια, πλησίασε προσεκτικά προς ένα σμήνος περιστεριών σύροντας μια καρέκλα, ως ένα άλλο είδους παιχνιδιού.

Ρίχνοντας τα ποτήρια στο έδαφος τα πουλιά πετούν στον αέρα δίνοντας μια διπλή διάσταση στην προσφορά: πάνω και κάτω. Μια προσφορά που επιβάλλεται και είναι αναγκαία.

Στη βύθισή του στο συντριβάνι, μια αναπαράσταση της εικόνας της βάπτισης με εικαστικό ενδιαφέρον, ο Garcia φαίνεται να αναζητά την κάθαρση, ενώ η διάφανη μπάλα του προστατεύεται από τον αέρα μακριά από τη ροή.

Όπως μας λέει η εικαστικός Βασιλική Σπύρου "Ο δημόσιος χώρος της πλατείας Κοτζιά έγινε ο τόπος φιλοξενίας μιας επιτέλεσης που ξεκλείδωνε πολλές πτυχές του καθημερινού βίου σε σχέση με τις εσωτερικές αναζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με σύμβολα και αναφορές, με ποίηση. Τα εικαστικά στοιχεία εναλλάσσονταν με ακρίβεια μπροστά στο θεατή, με σημεία στίξης και μελετημένη έκφραση".

 

 Το βίντεο είναι παραγωγής epitelesis - Perfomance Art Foundation.

 

twitter.com/DKyriazis

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το στοίχημα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών

Αθήνα / Το στοίχημα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών

Η αναβάθμιση του Σταθμού Λαρίσης βρίσκεται εν εξελίξει, η αξιοποίηση του Σταθμού Πελοποννήσου παραμένει αναπάντητο ερώτημα, και η πόλη μας περιμένει ακόμα τον σύγχρονο, ασφαλή, και προσβάσιμο σιδηροδρομικό σταθμό που της αξίζει.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Δείτε τις αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στην Πλατεία Κολωνακίου

Αποκλειστικές φωτογραφίες / Πλατεία Κολωνακίου: Οι αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Κουντούρη, περιγράφει τις λεπτομέρειες της ανασκαφικής έρευνας που διενεργήθηκε στην πλατεία Κολωνακίου για τη γραμμή 4 του μετρό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ