20 χρόνια Sodade: η ιδιοκτήτριά του Ρένα Καραγκούνη μιλά για το θρυλικό club της Αθήνας

20 χρόνια Sodade: η ιδιοκτήτριά του Ρένα Καραγκούνη μιλά για το θρυλικό club της Αθήνας Facebook Twitter
Τη δεκαετία του '90 που ξεκινήσαμε εμείς να ασχολούμαστε με αυτήν τη δουλειά, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για τις γυναίκες επαγγελματίες αυτού του χώρου. Η αντιμετώπιση από τους άνδρες δεν ήταν πολύ «τρυφερή» – και φυσικά δεν εννοώ τους πελάτες. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
0

Η ιστορία γράφεται εκεί όπου οι άνθρωποι νιώθουν ελεύθεροι και το Sodade έχει γράψει τη δική του ιστορία ακριβώς γι' αυτό τον λόγο. Το γεγονός ότι υπήρξε το πρώτο club που δημιουργήθηκε στο Γκάζι ορίζοντας την περιοχή του gay village ήταν απλώς η αρχή μιας ασταμάτητης πορείας με χαρακτηριστικό το στοιχείο της πρωτοπορίας αλλά και της σταθερότητας. Άλλωστε, φέτος κλείνει τα 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας κι αυτό σημαίνει πολλά. Η ιδιοκτήτρια Ρένα Καραγκούνη μας μιλά για το ιστορικό club που αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό statement για την πόλη.

— Όταν κοιτάτε πίσω στην απόφαση να δημιουργήσετε το Sodade, νιώθετε πως είχατε επίγνωση της πρωτοπορίας που θα έφερνε στη νύχτα;

Το Sodade το δημιουργήσαμε μαζί με τη Μαίρη Ψαρουδάκη. Ψάχναμε καιρό να βρούμε καινούργιο χώρο κι έτσι καταλήξαμε στο Γκάζι, μια περιοχή που ήταν τελείως «παρθένα» από μαγαζιά, εκείνη την εποχή. Είχαμε τους ενδοιασμούς μας, αλλά κάτι μας έκανε κλικ στο κτίριο της οδού Τριπτολέμου. Όλα τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους... Η αλήθεια είναι πως το Sodade το κάναμε με πολλή αγάπη κι αυτό έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο.

Όλη μας η ζωή και ο τρόπος που αποφασίζουμε να τη ζήσουμε είναι ένα πολιτικό statement. Από τα ρούχα που φοράμε, τα βιβλία που διαβάζουμε, τους φίλους που επιλέγουμε, τη μουσική που ακούμε, μέχρι τους χώρους στους οποίους θα διασκεδάσουμε.

— Ένα club πίσω από το οποίο βρίσκεται η γυναικεία επιχειρηματικότητα. Θεωρείτε ότι αυτό είναι η δική σας προσωπική δήλωση απέναντι στην ισότητα των φύλων;

Η αλήθεια είναι πως τη δεκαετία του '90 που ξεκινήσαμε εμείς να ασχολούμαστε με αυτήν τη δουλειά, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για τις γυναίκες επαγγελματίες αυτού του χώρου, άλλωστε δεν ήμασταν και πολλές. Η αντιμετώπιση από τους άνδρες δεν ήταν πολύ «τρυφερή» – και φυσικά δεν εννοώ τους πελάτες. Αυτό το γεγονός μέσα στα χρόνια έχει αμβλυνθεί, αλλά όχι εξαλειφθεί. Δεν ήταν μια συνειδητή δήλωση και απόφαση από τη δική μας πλευρά, ήταν αυτό που αγαπούσαμε και ξέραμε να κάνουμε καλά, άρα δεν υπήρχε περίπτωση να μην το προσπαθήσουμε.

— Πως γίνεται ένας χώρος διασκέδασης να κάνει το δικό του κοινωνικό statement;

Όλη μας η ζωή και ο τρόπος που αποφασίζουμε να τη ζήσουμε είναι ένα πολιτικό statement. Από τα ρούχα που φοράμε, τα βιβλία που διαβάζουμε, τους φίλους που επιλέγουμε, τη μουσική που ακούμε, μέχρι τους χώρους στους οποίους θα διασκεδάσουμε. Ουσιαστικά εντάξαμε και οι δύο τη δική μας κοσμοθεωρία στο Sodade και επιτρέψαμε ελεύθερα στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκαμε, να κάνουν το ίδιο. Το Sodade είναι ένας ζωντανός οργανισμός που στηρίζεται σε μια πολύ απλή πραγματικότητα: όλοι είμαστε ίδιοι, όλοι είμαστε ίσοι. Αυτό είναι το δικό μας κοινωνικό statement.

— Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στη νυχτερινή Αθήνα του '99 και τη σημερινή;

Η διαφορά στη διάθεση του κόσμου είναι τεράστια. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια αλυσίδα προβλημάτων, δεν μπορούν να καταναλώσουν όσο θα ήθελαν, ώστε να νιώσουν ξέγνοιαστοι, να κάνουν κέφι. Επίσης, η τεχνολογία σε έναν μεγάλο βαθμό έχει αποξενώσει τους ανθρώπους, είναι απίστευτο, αλλά δεν φλερτάρουν! Από την άλλη, είμαι πολύ χαρούμενη που έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε το βασικό συστατικό του Sodade, όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο είναι η πραγματική διασκέδαση, ενάντια στις αντιξοότητες των καιρών και των εποχών.

20 χρόνια Sodade: η ιδιοκτήτριά του Ρένα Καραγκούνη μιλά για το θρυλικό club της Αθήνας Facebook Twitter
Το πρόσφατα ανακαινισμένο εσωτερικό του Sodade.

— Πείτε μας για τη μουσική του Sodade; Πόσο διαμορφώνουν τα μουσικά είδη ένα club;

Το Sodade αποτελείται από δύο stages, το main stage, που είναι ανοιχτό 5 μέρες την εβδομάδα και εστιάζει στη mainstream μουσική από όλες τις πρόσφατες δεκαετίες, και το backstage, που είναι ανοιχτό κάθε Παρασκευή και Σάββατο και «βαράει» από house μέχρι techno. Κάθε Δευτέρα στο main stage έχουμε πάρτι μόνο με ελληνική μουσική και είναι μία από τις πιο επιτυχημένες βραδιές του μαγαζιού όλα αυτά τα χρόνια. Έχοντας αυτά ως βασικά δεδομένα για το ύφος της μουσικής που ακούγεται, μετά το βάρος και ευθύνη της διασκέδασης πέφτει στους DJs. Το Sodade επιλέγει όλα αυτά τα χρόνια επαγγελματίες γι' αυτές τις θέσεις, που έχουν γνώση του αντικειμένου τους και μπορούν να αντεπεξέλθουν, αφού το κοινό μας είναι αρκετά απαιτητικό στη μουσική που θέλει να ακούσει, χώρια που το καλοκαίρι δουλεύουμε με πολλούς ξένους. Πιστεύουμε πως οι DJs πρέπει να έχουν απόλυτη ελευθερία στη δουλειά τους, ώστε να αποδώσουν σωστά, κι έτσι τους δείχνουμε εμπιστοσύνη. Φυσικά και τα μουσικά είδη και οι εκάστοτε μόδες διαμορφώνουν τη μουσική ενός club, εμείς προσπαθούμε να εστιάζουμε στην ποιότητα.

— Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια έχετε δει και συναναστραφεί πολύ κόσμο. Μιλήστε μας για τον κόσμο του Sodade.

Στα 20 χρόνια έχουν περάσει πάρα πολλοί άνθρωποι από το Sodade, όπως επίσης και πολλοί διάσημοι το επιλέγουν συχνά-πυκνά για τη διασκέδασή τους. Όλοι ξέρουν ότι σε αυτό τον χώρο θα βρουν ουσιαστική, καθαρή και ανέμελη διασκέδαση – αυτό μας χαρακτηρίζει. Το ευτυχές και ίσως η παρακαταθήκη μας είναι το ότι όλοι, μα όλοι, έχουν δημιουργήσει εκεί μέσα ζεστές αναμνήσεις από μοναδικές βραδιές, έχουν δημιουργηθεί παρέες και σχέσεις ζωής αμφίδρομα. Όλοι έχουν σεβαστεί αυτό που προσφέρουμε και το ενισχύουν με την παρουσία τους, άλλωστε πάντα είχαμε και έχουμε σταθερούς πελάτες. Μέσα σε όλες αυτές τις γενιές που πραγματικά μεγάλωσαν εδώ μέσα, μαζί με εμάς, αυτό που βλέπω ως τη μεγαλύτερη διαφορά είναι η επέλαση της τεχνολογίας στη νέα γενιά και ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τη συμπεριφορά και τη διασκέδασή τους.

— Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί τη νύχτα απ' ό,τι την ημέρα;

Όχι, οι άνθρωποι είναι το ίδιο και τη μέρα και τη νύχτα. Απλά η έξοδος με σκοπό τη διασκέδαση, σε συνδυασμό με το αλκοόλ, κάποιες φορές είτε αμβλύνει, είτε οξύνει τους χαρακτήρες και τις συμπεριφορές. Πάντως η νύχτα έχει κάτι μυστικιστικό και μαγικό, ίσως το σκοτάδι να δημιουργεί την ψευδαίσθηση του ότι όλα είναι πιθανά.

— Ποια είναι η συμμετοχή του Sodade στο Athens Pride και τι συμβολίζει για εσάς;

Στηρίζουμε έμπρακτα και ουσιαστικά το Athens Pride από την πρώτη μέρα. Και εμείς, όπως και άλλα μαγαζιά στην περιοχή διοργανώνουμε πάρτι για την ενίσχυσή του. Πριν από λίγα χρόνια ήμασταν το πρώτο μαγαζί που συμμετείχε στην παρέλαση με άρμα. Το Pride δεν είναι μια γιορτή, είναι μια συγκέντρωση ανθρώπων που (δυστυχώς) ακόμη και σήμερα διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους σε αυτή τη χώρα και σε αυτό τον κόσμο. Απλά, είναι πιο πολύχρωμο και χαρούμενο από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

20 χρόνια Sodade: η ιδιοκτήτριά του Ρένα Καραγκούνη μιλά για το θρυλικό club της Αθήνας Facebook Twitter
«Το Sodade είναι ένας ζωντανός οργανισμός που στηρίζεται σε μια πολύ απλή πραγματικότητα: όλοι είμαστε ίδιοι, όλοι είμαστε ίσοι. Αυτό είναι το δικό μας κοινωνικό statement»: Η Ρένα Καραγκούνη επιβλέπει τις εργασίες ανακαίνισης του Sodade. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

— 20 χρόνια είναι πολλά για ένα club και ειδικά αυτές τις εποχές. Πώς καταφέρατε να επιβιώσετε όλα αυτά τα χρόνια;

Καμιά φορά κι εγώ αναρωτιέμαι πώς καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ... Όλα αυτά τα χρόνια επενδύουμε απλόχερα στον χώρο με συχνές ανακαινίσεις και διαμορφώσεις, προσπαθούμε συνεχώς να προσφέρουμε κάτι νέο και καινούργιο ή φρέσκο. Κάνουμε πάρτι με ειδικές διακοσμήσεις, drag shows, live, guestings με διάφορους DJs. Φυσικά και έχουμε περάσει δύσκολες εποχές, αλλά κάπως μαγικά όλα επιστρέφουν στο κανονικό. Το Sodade συνεργάζεται με συγκεκριμένους ανθρώπους σε διάφορα πόστα όλα αυτά τα χρόνια κι αυτό δίνει μια αίσθηση οικογένειας και σπιτιού, όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στους θαμώνες μας. Για να συνεχίσει να διατηρείται μια υγιής αμφίδρομη σχέση απαιτείται εμπιστοσύνη, φροντίδα, αγάπη, εμμονή στο καλό/στην ποιότητα και συνέπεια. Πάνω σε αυτά επενδύουμε.

— Ποιοι είναι οι σταθεροί συνεργάτες που έχετε κρατήσει δίπλα σας και πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις μεταξύ σας;

Το Sodade είναι μια οικογένεια που την έχουμε επιλέξει. Έχουν δημιουργηθεί σχέσεις ζωής με τους συνεργάτες μας που ξεφεύγουν από αυτό που έχει στο μυαλό του ο κόσμος για τους εργαζόμενους και την εργοδοσία μιας επιχείρησης. Μαζί έχουμε περάσει και ξεπεράσει καλές και άσχημες στιγμές στη ζωή του καθενός, είμαστε πάντα εκεί ο ένας για τον άλλο. Αυτήν τη στιγμή στο backstage η Φώφη Τσεσμελή διατηρεί το μακροβιότερο residency σε club στην Αθήνα, είναι μαζί μας 20 χρόνια. Ο υπεύθυνος και σκηνογράφος/διακοσμητής του μαγαζιού, ο Κωνσταντίνος Κασιδιάρης, συμπληρώνει 15 χρόνια, ξεκίνησε ως μπάρμαν, αναδείχθηκε και εξελίχθηκε στον χώρο του σε συγκερασμό με το μαγαζί, αλλά και εκτός. Ο Νίκος, ο Ιάκωβος, ο Νάσος μετρούν κι αυτοί πολλά χρόνια στο μαγαζί. Δεν αλλάζουμε συνεργάτες χωρίς λόγο και σαν τα πουκάμισα, γιατί μετά από τόσα χρόνια όλοι μας αντιμετωπίζουμε το Sodade ως προσωπική υπόθεση και όχι ως ένα πάρεργο για (έξτρα) χρήματα. Με βασική την εξέλιξη του καθενός στο πόστο του, όταν βρίσκεις κάποιον καλό άνθρωπο, φροντίζεις να τον κρατάς στη ζωή σου. Δεν είναι τυχαίο που όταν θα πεις σε κάποιον π.χ. «ο Γιώργος του Sodade» αρκεί ως επεξήγηση για το ποιος είναι.

— Ποιες είναι οι δυσκολίες της νύχτας σήμερα;

Οι βασικές δυσκολίες της νύχτας σήμερα έχουν να κάνουν με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια οποιαδήποτε επιχείρηση που προσπαθεί να επιβιώσει την εποχή της κρίσης και με πραγματικά αντίξοες συνθήκες απέναντι στο επιχειρείν. Ποτέ δε ζητήσαμε διευκολύνσεις και παραθυράκια στους νόμους και στα δεδομένα, αλλά μία λογική, επαφή με την πραγματικότητα και επιλογές. Για παράδειγμα, το απόλυτα σεβαστό θέμα του αντικαπνιστικού νόμου μπορεί να αποβεί μοιραίο για πολλά νυχτερινά κέντρα, ήδη έχει αρχίσει να δίνει μια όχι και τόσο ευοίωνη εικόνα. Ας ελπίσουμε πως θα το συνηθίσει γρήγορα ο κόσμος... Σε αυτό θα μπορούσε να μας είχε επιτραπεί το δικαίωμα της επιλογής, δεν είμαστε ούτε εστιατόριο, ούτε νοσοκομείο, μέχρι να φτάσουμε στο ζητούμενο και το ιδανικό. Οι κοινωνικές/πολιτικές/οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα τη διασκέδαση, άρα ελπίζουμε όλοι, πελάτες και επιχειρηματίες, σε μία υγιή πραγματικότητα για όλους. Το να ξεδίνει κάποιος από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να ξεφεύγει από την πραγματικότητά του είναι μια ανθρώπινη ανάγκη και ελπίζουμε να μπορέσουμε να το κάνουμε για άλλα 20 χρόνια!

— Αν μπορούσατε να μεταφέρετε μαγικά το Sodade σε όποια εποχή και πόλη θέλετε, τι θα επιλέγατε;

Μακάρι να μπορούσα να κάνω μαγικά, μου αρέσουν πολύ και τα παραμύθια, διαβάζω συχνά. Όμως δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτα. Το αγαπώ αυτό το μαγαζί κι ευτυχώς αυτή μου η αγάπη έχει αντίκρισμα και επιστροφή. Αν το ξεκινούσα αύριο πάλι από την αρχή, θα έκανα ακριβώς το ίδιο, στο ίδιο σημείο, στην ίδια πόλη με τον ίδιο τρόπο. Το Sodade είναι το δικό μου «παραμύθι» που έγινε πραγματικότητα.

20 χρόνια Sodade: η ιδιοκτήτριά του Ρένα Καραγκούνη μιλά για το θρυλικό club της Αθήνας Facebook Twitter
Η αφίσα του μεγάλου πάρτι για τα 20ά γενέθλια του Sodade.

Info

Sodade

Τριπτολέμου 10, Γκάζι, 21 0346 8657

Facebook: Sodade2, Instagram: sodade2

Το Sodade γιορτάζει τα 20ά του γενέθλια την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου με ένα μεγάλο πάρτι.

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eντυπωσιάζει η υπερειδική του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις στο ΟΑΚΑ

Αυτοκίνητο / Eντυπωσιάζει η υπερειδική του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις στο ΟΑΚΑ

16 στροφές, μία γέφυρα και ένα άλμα περιλαμβάνει η πίστα που θα φιλοξενήσει στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου την υπερειδική διαδρομή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις και την οποία θα παρακολουθήσουν περίπου 50 εκατ. τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο.
ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ
Explainer: Τι ισχύει με τα ωράρια μουσικής στα καταστήματα διασκέδασης της Αθήνας;

Αθήνα / Explainer: Τι ισχύει με τα ωράρια μουσικής στα καταστήματα διασκέδασης της Αθήνας;

«Το Γκάζι δεν είναι Μύκονος» διεμήνυσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ξεκαθαρίζοντας πως ο δήμος Αθηναίων θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του απέναντι στους επαγγελματίες που δεν σέβονται τους νόμους της πόλης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΡΙΜΑΝΑΚΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ