Ένα μικρό μπολ που αγοράστηκε για 35 δολάρια σε ξεπούλημα μεταχειρισμένων ειδών νοικοκυριού στο Κονέκτικατ, αναγνωρίστηκε ως μία ιδιαίτερα σπάνια κινεζική αρχαιότητα του 15ου αιώνα.
 

Το χειροποίητο μπολ, με τα μοτίβα λωτού, παιώνιας, χρυσανθέμου και ροδιού δημιουργήθηκε για την αυτοκρατορική αυλή της Κίνας κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μιγκ. Πλέον, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's της Νέας Υόρκης αναμένεται να πουληθεί έως και για 500.000 δολάρια. Το αντικείμενο βρέθηκε τον περασμένο μήνα και η ταυτότητά του ιδιοκτήτη του δεν έγινε γνωστή.  Αφού απέκτησε το μπολ, ο αγοραστής έστειλε δύο φωτογραφίες του σε ειδικούς, οι οποίοι αναγνώρισαν τη σημασία του. Μετά από πιο προσεκτική εξέταση, διαπιστώθηκε ότι το αντικείμενο προερχόταν από την αυλή του αυτοκράτορα Γιονγκλέ, ο οποίος κυβέρνησε από το 1403 έως το 1424, μία περίοδο γνωστή για τις διακριτές της τεχνικές πορσελάνης.  Γνωστό ως «το μπολ του λωτού», καθώς το σχήμα του παραπέμπει στο φρούτο, η αξία του αντικειμένου κυμαίνεται από 300.000 έως 500.000 δολάρια. Σύμφωνα με την Angela McAteer, του κινεζικού τμήματος του Sotheby's, το μπολ έχει ένα «απίστευτα λείο σώμα από πορσελάνη» και καλύπτεται από «ένα πραγματικά λείο μεταξωτό λούστρο». Πέρα από τον έντονο χρωματισμό το μπολ «έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα περίμενε κανείς από αυτές τις μεγάλες παραγγελίες της περιόδου Γιονγκλέ».

 

Κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του, ο αυτοκράτορας Γιονγκλέ, αναβάθμισε την τέχνη της πορσελάνης, πραγματοποιώντας μεγάλες παραγγελίες για την αυλή του, και ασκώντας μεγαλύτερο έλεγχο επί των αυτοκρατορικών κλιβάνων στο Jingdezhen, την πιο σημαντική πόλη παραγωγής πορσελάνης στην Κίνα. «Ο αυτοκράτορας Γιονγκλέ προωθούσε πραγματικά την καλλιτεχνική σημασία της πορσελάνης», υποστήριξε η McAteer αναφέροντας πως το μπολ, από ένα λειτουργικό αντικείμενο, αναβαθμίστηκε σε έργο τέχνης.

 

Η διάμετρος του μπολ ξεπερνάει κατά λίγο τα 15 εκατοστά, και ενδέχεται να είχε και πρακτική αξία – πέρα από την καλλιτεχνική. Η McAteer αναφέρει πως λίγα είναι γνωστά για την προέλευσή του ή την  πώλησή του υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχει «ελάχιστη τεκμηρίωση».

 

Μόνο έξι άλλα παρόμοια μπολ είναι γνωστό ότι έχουν επιβιώσει, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's. Μαζί με άλλα σημαντικά αντικείμενα από την ευρύτερη περιοχή της Ασίας, το σπάνιο αυτό μπολ, θα δημοπρατηθεί στις 17 Μαρτίου.

 

Με πληροφορίες από CNN/ Φωτογραφίες: Sotheby's

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr