Η μάνα όλων μας. Του Στέφανου Ξενάκη

Η μάνα όλων μας. Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter
Σκοτώνουμε κάθε μέρα τη μάνα που μας γέννησε.
0

Χθες ήταν μία από τις πιο γλυκές γιορτές. Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου. Όλοι έχουμε ή είχαμε μανούλα και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει, άσχετα αν την έχουμε ακόμα στη ζωή ή όχι. Εξαιρετικά τυχεροί εμείς που την έχουμε. Ανεκτίμητο δώρο.

Υπάρχει όμως και μία άλλη μάνα. Η μάνα όλων μας, που συχνά ξεχνάμε ότι είναι μάνα μας. Η Μητέρα Γη. Αυτή που μας «γέννησε» όλους κι αυτή που κάθε μέρα μάς δίνει απλόχερα σπίτι, οξυγόνο, τις ιδανικές συνθήκες και την τέλεια θερμοκρασία για να απολαμβάνουμε το δώρο της ζωής (χθες διαβάζαμε με τη μεγάλη μου κόρη ότι η μέση θερμοκρασία στον Άρη και στην Αφροδίτη είναι -46 και 461 βαθμοί Κελσίου).

Αυτός ο υπέροχος μοναδικός Μπλε Πλανήτης, το σπίτι μας, μας δίνει κάθε μέρα μια υπέροχη βόλτα στη φύση, ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα, ένα δροσερό αεράκι, μια αναζωογονητική βουτιά στη θάλασσα, υπέροχα φρούτα και καρπούς, γάργαρο νερό για να ξεδιψάσουμε και, πάνω απ' όλα, αναζωογονητικό οξυγόνο για να ζήσουμε.

Αν συνεχίσουμε να μην μπορούμε να συνεννοούμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο για το σημαντικότερο θέμα που έχουμε να λύσουμε ως ανθρωπότητα, αυτό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, νομίζω ότι η Μητέρα Γη δεν θα αργήσει να μας πει με τον τρόπο της να «την κάνουμε» ως είδος.

Όλα αυτά που τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά δεν θα έπρεπε. Ο καλός Θεούλης μας έδωσε το δώρο της ελευθερίας, της επιλογής και της αγάπης. Εμείς επιλέγουμε αν θα αγαπήσουμε ή όχι. Τον εαυτό μας, τα παιδιά μας, τον συνάνθρωπό μας, τη μανούλα μας, τη Μητέρα Γη.

Κι άμα το καλοσκεφτείς, δεν μας ζητάει πολλά. Ζητάει στοιχειώδη σεβασμό. Η Γη είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπως και το Σύμπαν, και τίποτα δεν γίνεται τυχαία σε αυτόν τον τέλειο αλγόριθμο που λειτουργεί αλάνθαστα εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.

Εδώ και δεκαετίες, η Γη μάς προειδοποιεί συστηματικά για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Ο άνθρωπος δεν σέβεται ούτε τη Μητέρα Γη, ούτε τη φύση, ούτε τη χλωρίδα και την πανίδα. Αν η ιστορία της Γης ξεκινούσε την 1η Ιανουαρίου και σήμερα είχαμε 31 Δεκεμβρίου, ο άνθρωπος είναι τόσο καινούργιος στη Γη, που εμφανίστηκε μόλις ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν από την αλλαγή του χρόνου.

Κι όμως έχει επιφέρει τεράστιες και βίαιες αλλαγές, χωρίς καθόλου σεβασμό. Σκοτώνουμε ακατάσχετα τα ζώα, αφανίζουμε τα δέντρα, εξαντλούμε τις ορυκτές πρώτες ύλες, ενώ υπάρχουν σε αφθονία καθαρές πηγές ενέργειας, ρυπαίνουμε τις θάλασσες και τα ποτάμια με χημικά, καταναλώνουμε αλόγιστα πλαστικό ‒ σκοτώνουμε κάθε μέρα τον πλανήτη μας και μαζί τον εαυτό μας.

Σκοτώνουμε κάθε μέρα τη μάνα που μας γέννησε. Σαν να ξυπνάς κάθε πρωί και να δίνεις 2-3 μαχαιριές στη μάνα σου. Δυο-τρεις μαχαιριές επί 7,5 δισεκατομμύρια κατοίκους κάθε μέρα.

Αν συνεχίσουμε να μην μπορούμε να συνεννοούμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο για το σημαντικότερο θέμα που έχουμε να λύσουμε ως ανθρωπότητα, αυτό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, νομίζω ότι η Μητέρα Γη δεν θα αργήσει να μας πει με τον τρόπο της να «την κάνουμε» ως είδος.

Και τότε η πρόσφατη κρίση με τον ιό θα φαντάζει παιχνιδάκι.

Η μοναδική υπερδύναμη είναι η φύση.

Ας τη σεβαστούμε και ας την τιμήσουμε, επιτέλους, όπως μας τιμάει κι αυτή σιωπηρά και γενναιόδωρα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Είναι η μάνα μας.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SOS από επιστήμονες: Πάνω από 3 δισ. άνθρωποι ίσως ζουν σε συνθήκες ακραίας ζέστης έως το 2070

Περιβάλλον / SOS από επιστήμονες: Πάνω από 3 δισ. άνθρωποι ίσως ζουν σε συνθήκες ακραίας ζέστης έως το 2070

H θερμοκρασία που βιώνει η ανθρωπότητα είναι πιθανό να έχει αυξηθεί κατά 7,5 °C έως το 2070 και περίπου 3.5 δισ. πολίτες να αναγκαστούν είτε να μεταναστεύουν σε ψυχρότερα κλίματα ή να προσαρμόζονται σε συνθήκες ακραίας ζέστης
Man 2020: Όταν η φύση κερδίζει πίσω τον χαμένο της χώρο

Lifo Picks / Man 2020: Όταν η φύση κερδίζει πίσω τον χαμένο της χώρο

Ένα μονόλεπτο animation βίντεο, του διάσημου Βρετανού illustrator Steve Cutts, δείχνει πως ίσως αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στη φύση τώρα είναι μια πρόσκληση για να σκεφτούμε τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρουσίας στο περιβάλλον και στις ζωές άλλων ζωντανών όντων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM