Σταϊκούρας: Πολύ καλή η συμφωνία του Eurogroup για τα δάνεια

Σταϊκούρας: Πολύ καλή η συμφωνία του Eurogroup για τα δάνεια Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Πολύ καλή χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, την απόφαση του Eurogroup για τη χορήγηση «φθηνών» δανείων, μέσω ESM, στις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

«Το σημερινό Eurogroup κατέληξε σε μία πολύ καλή συμφωνία για τους όρους και τα χαρακτηριστικά αξιοποίησης, από όσες χώρες αιτηθούν, φθηνών πιστοληπτικών γραμμών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όμως, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι εκκρεμεί η άμεση υλοποίηση των άλλων πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων, για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος SURE και της δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων.

«Αυτός ο μηχανισμός στήριξης, σύμφωνα και με τις ελληνικές θέσεις, θα είναι άμεσα διαθέσιμος- με τους ίδιους όρους- σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη- μέλη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση, δεν θα έχει μακροοικονομικές προϋποθέσεις, θα ενσωματώνει απλοποιημένο πλαίσιο παρακολούθησης και θα διαθέτει ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Εφικτός στόχος είναι αυτό το "δίχτυ ασφαλείας" για όποια κράτη- μέλη το αξιοποιήσουν, να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, αναφορικά με την απόφαση για τα δάνεια μέσω ESM.

«Παράλληλα, εκκρεμεί, και αυτό είναι κυβερνητική προτεραιότητα, η άμεση ολοκλήρωση και υλοποίηση των υπόλοιπων πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων, για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων, μέσω- αντίστοιχα- του προγράμματος SURE και της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αποφάσεις που επίσης θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, άμεσα, από την 1η Ιουνίου», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε ότι εκκρεμεί και η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, με μέγεθος και σύνθεση χρηματοδότησης, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων, «που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις με τις οποίες όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αντιμέτωπες».

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ AKTOR ΔΕΠΑ LNG

Οικονομία / Υπεγράφη η συμφωνία AKTOR-ΔΕΠΑ με Venture Global για το αμερικανικό LNG και τη διανομή του στη ΝΑ Ευρώπη μέσω Ελλάδας

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία της νέας εταιρείας ATLANTIC - SEE LNG TRADE που συνέστησαν οι δύο ελληνικές εταιρείες με στόχο την εισαγωγή, εμπορία και εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΙΟΝΙΟ

Οικονομία / Τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη η «ιστορική συμφωνία» για εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Οι υπογραφές «μπήκαν» στο Ζάππειο, παρουσία Αμερικανών υπουργών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, επιβεβαιώνοντας την στενή στρατηγική συνεργασία Αθήνας - Ουάσινγκτον στον τομέα της ενέργειας
LIFO NEWSROOM