Ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό πρότζεκτ στη θέση του «Γαλάζιου Παράθυρου» της Μάλτας

Ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό πρότζεκτ στη θέση του «Γαλάζιου Παράθυρου» της Μάλτας Facebook Twitter
0

Ο αρχιτέκτονας Svetozar Andreev σε συνεργασία με την Elena Britanishskaya, πρότειναν τη δημιουργία ενός νέου έργου τέχνης που θα αντικαταστήσει το κατεστραμμένο «Γαλάζιο Παράθυρο», το διάσημο τοπόσημο που κοσμούσε την ακτή της Μάλτας.

Το εμβληματικό «tieqa żerqa», ο βραχώδης σχηματισμός που έμοιαζε με αψίδα είχε καταστραφεί από μία καταιγίδα το 2017.

Ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό πρότζεκτ στη θέση του «Γαλάζιου Παράθυρου» της Μάλτας Facebook Twitter

Το νέο πρότζεκτ που ονομάζεται «καρδιά της Μάλτας» έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο οπτικό ορόσημο, δημιουργώντας μία πολυγωνική αρχιτεκτονική μορφή με καθρέφτες και χάλυβα, που θα αναμιγνύονται με το τοπίο και θα έχουν το ίδιο μέγεθος και αναλογίες με την αρχική βραχώδη αψίδα.


Η πρόταση του Andreev και της Britanishskaya οραματίζεται μια νέα μορφή που θα απλώνεται σε 5.000 και που θα είναι διατεταγμένη σε πέντε σπειροειδή επίπεδα.

Παράλληλα,  με μια εντυπωσιακή σύμπραξη από λέιζερ, κάθε σπειροειδές βήμα, θα αντιπροσωπεύει τα χίλια χρόνια ιστορίας της Μάλτας.


Η πρόταση υποβλήθηκε στις Αρχές της χώρας και ο αρχιτέκτονας-δημιουργός του έργου το περιγράφει ως το «τέλειο μνημείο και σύμβολο της συγχώνευσης του νεωτερισμού και της φύσης, του χρόνου και της ιστορίας και μαρτυρία της ανθεκτικότητας του ανθρώπινου πνεύματος».

 

Η «καρδιά της Μάλτας» στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού ορόσημου σε αυτή την περιοχή της χώρας. 


Για το έργο, ο αρχιτέκτονας προτείνει να αξιοποιηθούν οι τελευταίες τεχνικές και υλικά που είναι διαθέσιμα στην αρχιτεκτονική και στη ναυπηγική βιομηχανία που θα αντικατοπτρίζουν το περιβάλλον της Dwejra, κάτι που θα επιτρέψει την υλοποίηση του έργου, διατηρώντας παράλληλα το υπάρχον φυσικό παράκτιο τοπίο.

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ