Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
0
Τάσεις

Το 'πα και το ξαναλέω: το βασικό εργαλείο για ένα καλό γεύμα είναι το τηλέφωνο. Τους ειδοποιείς ότι έρχεσαι, να σε περιμένουν. Και φροντίζεις να εμφανιστείς. Μα ο ελληνικός αυθορμητισμός; Από τη στιγμή που γίναμε πολλοί και έχουν περάσει πια οι εποχές που οι μόνοι άνθρωποι που έτρωγαν εκτός οικογενειακής εστίας ήταν οι ξένοι περιηγητές, όπως ο Λόρδος Βύρων ή η εκάστοτε θεία από το Σικάγο, το πράγμα θέλει οργάνωση.
Πάντως, για τους νοσταλγούς του παρελθόντος, η Λαμπρινή Θωμά έστειλε μια ανταπόκριση πολύ ενδιαφέρουσα: «Έκοψα δεξιά από Καβάλας, λίγο πριν τη Θηβών, και ξαφνικά βρέθηκα σε ένα δρόμο γεμάτο μεζεδοπωλεία και μικρές ταβέρνες, όπου οι θαμώνες ήταν άνθρωποι από τα γύρω συνεργεία. Μου θύμισε Ελλάδα του '60. Θα...» (το υπόλοιπο το έφαγε ο συμπατριώτης μας Τζορτζ Τένετ, πρώην διευθυντής της CIA). Λεπτομέρειες προσεχώς.

Ταχυφαγείο

Επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι το πρώην Deals, στο Νέο Ψυχικό, το ανέλαβε ο κ. Αλ. Λούβαρης, ιδιοκτήτης και του κηφισιώτικου Tike. Πόσο νοίκι να πληρώνει άραγε; Ακούστηκε πάντως ότι εκεί σχεδιάζεται ένα νέο εστιατόριο, που θα ονομαστεί Πατρόν ή κάτι ανάλογο (σ.σ.: όταν κρυφακούς, δεν είσαι σίγουρος για την ορθογραφία). Πράγμα που μας προϊδεάζει για ισπανική ή ιταλική κουζίνα. Πάντως, το Tike της Θεσσαλονίκης δεν πάει τόσο καλά όσο το αντίστοιχο αθηναϊκό αδελφάκι του. Βρε καρντάσια, γιατί έτσι; Μιλώντας για Πατρόν, το ιταλικό εστιατόριο Padre Padrone, στο Καλλιμάρμαρο, έκλεισε οριστικά. To βορειο-ιταλικό εστιατόριο Sale & Pepe βραβεύτηκε για δέκατη συνεχή χρονιά με το Best Award of Excellence από το εγκυρότατο αμερικάνικο περιοδικό Wine Spectator, για το γεγονός ότι διατηρεί μία από τις πιο ενημερωμένες λίστες κρασιών στον κόσμο. Εύγε! Παρεμπιπτόντως, στις 10 Μαΐου κλείνουν για καλοκαίρι, οπότε πίνε γρήγορα! Κάτω στη Βουλιαγμένη, εκεί που ήταν το Haagen-Dazs, τώρα άνοιξε ένα νοστιμούλικο εστιατόριο, με αγάπη για το ψάρι. Πώς το λένε;

Ευαίσθητα στομάχια

Οι καλές πράξεις πρέπει να προβάλλονται! Με μεγάλη χαρά μάθαμε ότι η αλυσίδα Pizza Fan ήταν χορηγός της Berlinale, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ανέλαβαν να καλύψουν τις ανάγκες τροφοδοσίας του φεστιβάλ σε πίτσα, ζυμαρικά, ορεκτικά και σαλάτες. Αχόρταγοι αυτοί οι σινεφίλ! Εξάλλου, το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου είχε ολόκληρο τμήμα αφιερωμένο στο φαγητό και τη γαστρονομία. Στο εν τω μεταξύ, περνώντας από το πολιτιστικό στο κοινωνικό: Τα T.G.I. Friday's προσέφεραν ένα σημαντικό ποσό για την υποστήριξη του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες. Πέρνα μια βόλτα από το κοντινότερό σου Friday's για να μάθεις περισσότερα, που όλο τρως, τρως, τρως.

Νέα για τη θέα

Μια γειτονιά (ο Κεραμεικός), τρεις διαφορετικές προτάσεις: εντός ολίγων ημερών τόσο το γκουρμέ Βαρούλκο, το μεξικανικό Meson El Mirador αλλά και το ψαγμένο κρεατοφαγικό Παρέα, μετακομίζουν στις αντίστοιχες ταράτσες τους, με θέα την Ακρόπολη. Για μια άλλη οπτική, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, το club-restaurant Vitrine Summer, στο Μετς (Μάρκου Μουσούρου 1, 210 9242 444). Τέλος, άνοιξε και το café-restaurant Μπαλκόνι, στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας (Δημοκρατίας 100, 22940 75 888), για κοντινές αποδράσεις.

Βγες έξω επιτέλους - Οι αναγνώστες επιμένουν

«Τελευταία βλέπει κανείς παρέες, ηλικίες 15-35, αντί να επιλέγουν να πάνε για καφέ προτιμούν το ζαχαροπλαστείο. Τι γνώμη έχεις γι' αυτό;» ρωτάει η Πανθηρίνα. Έχω να σου παραθέσω μια αντίστοιχη πραγματικότητα στη ΝέαΥόρκη, όπου γνωστοί σεφ ανοίγουν χώρους που είναι αφιερωμένοι στο γλυκό 100% και μάλιστα στις πιο εξεζητημένες δημιουργίες. Π.χ. το Pong του Pichet Ong (ντεν κσέρι πος προφέρετε), όπου σερβίρουν επιδόρπια όπως παγωτό ρόκας με σουφλέ ροκφόρ ή πανακότα με βατόμουρο και εστραγκόν. Άντε, και στα δικά μας. Α, και σχετικά με την ερώτηση της Χριστίνας Κασσιανού, η οποία αγαπάει τη λευκή ποικιλία Sauvignon Blanc και ειδικά όταν πρόκειται για το λευκό Κτήμα Άλφα. Η στήλη αγαπάει την ποικιλία αυτή αλλά όχι τόσο όσο το Ασύρτικο, βέβαια. Αγαπημένα κρασιά με βάση το Sauvignon Blanc για φέτος, ο κλασικός Αμέθυστος του Κώστα Λαζαρίδη, αλλά και το Fume του Γεροβασιλείου. «Τα βόρεια προάστια όλο τα ξεχνάτε κ. Τζαφάλια. Κάντε κάτι!» σημειώνει ο κ. Μάρκος Λάμπρου. Περιμένω προτάσεις! Μείναμε από καύσιμα!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ