ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Στιβ Τζομπς: Η αποκάλυψη

Στιβ Τζομπς: Η αποκάλυψη Facebook Twitter
0

Ο μύθος λέει πως το 2007 ο Στιβ Τζομπς επικοινώνησε με τον παλιό πρόεδρο του CNN και αρχισυντάκτη του περιοδικού «Time» Walter Isaacson για να του αναθέσει τη συγγραφή της βιογραφίας του. Ο Isaacson μπερδεύτηκε, αφού ο Τζομπς ήταν μόλις 48 χρόνων. «Είσαι όντως μια σπουδαία προσωπικότητα, αλλά περίμενε λίγο να βγεις στη σύνταξη», φαίνεται να του απάντησε ο βιογράφος του Άλμπερτ Αϊνστάιν και του Χένρι Κίσινγκερ.

Μετά από μερικά χρόνια, οι δυο άντρες ξαναβρέθηκαν και ο Τζομπς επανέλαβε για μια ακόμη φορά το αίτημά του. Ο Isaacson αρνήθηκε ευγενικά.

« Ίσως κάποια μέρα», του απάντησε. Το 2009, ο Τζομπς πήρε τη δεύτερη αναρρωτική του άδεια κι η γυναίκα του Laurene Powel επικοινώνησε ξανά με τον συγγραφέα, όντας λίγο πιο απαιτητική. Του ανακοίνωσε την ασθένεια του Τζομπς (καρκίνος στο πάγκρεας) και του εξήγησε πως ο χρόνος του είναι περιορισμένος. Ο Isaacson δέχτηκε και ξεκίνησε αμέσως τις συνεντεύξεις. «Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου άνθρωπο των τεχνών και γραμμάτων, αλλά μου άρεσαν και τα ηλεκτρονικά. Μετά, όμως, διάβασα κάτι που είπε ένας απ’ τους ήρωές μου, ο Edwin Land της Polaroid, για το πόσο σημαντικοί είναι εκείνοι που μπορούν να σταθούν στο μεταίχμιο των γραμμάτων και των επιστημών και αποφάσισα ότι αυτό ήθελα να κάνω», ξεκίνησε ο Τζομπς, δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή του στον βιογράφο: αυτός θα έκανε κουμάντο και σε αυτό το πόνημά του, φανερώνοντας για μια ακόμη φορά ότι ήταν ένας άνθρωπος που θα ρίσκαρε τα πάντα για τις προσωπικές του προσδοκίες, εκτός απ’ τη φήμη του. Πόσο μάλλον αν επρόκειτο για την υστεροφημία του.

Η επίσημη βιογραφία του Στιβ Τζομπς βασίστηκε σε σαράντα συνεντεύξεις που έδωσε ο ίδιος και δεκάδες άλλα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στις διάφορες φάσεις της ζωής του εφευρέτη του iPhone. Απ’ ό,τι φαίνεται απ’ τον πρόλογο, ο Τζομπς και η γυναίκα του επέτρεψαν στον Isaacson να γράψει ό,τι θέλει. «Δικό σου βιβλίο είναι». Αυτό αναφέρεται έντονα και είναι η απάντηση σε όλες τις απορίες που δημιουργήθηκαν μετά τον θάνατο του Τζομπς όσον αφορά το δύστροπο του χαρακτήρα του. Η ίδια η γυναίκα του έδωσε το «ok», χωρίς να διαβάσει ούτε γραμμή, στα κεφάλαια εκείνα που περιέγραφαν τον χαρακτήρα του. Προφανώς, και σε εκείνα που αναφέρονταν στο περίφημο «πεδίο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» που δημιουργούσε ενστικτωδώς, όταν ήθελε να πείσει φίλους και συνεργάτες ότι είχε δίκιο σ’ αυτό που έλεγε. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν πως και λανθασμένες να ήταν οι απόψεις του, η δικαίωση που ερχόταν στο τέλος ήταν το μεγάλο του προτέρημα. Δεν έχει σημασία, πλέον, αν ήταν άσος στο μάρκετινγκ ή πρωτοπόρος, αλλά ότι έφυγε απ’ τη ζωή δικαιωμένος απ’ τις επιλογές του.

Στις 540 σελίδες του τόμου μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου που δεν του άρεσε να βάζει διακόπτες στα προϊόντα του. Από την παιδική κι εφηβική του ηλικία, όταν στα δώδεκα τηλεφώνησε στον Hewlett της Hewlett-Packard για να του ζητήσει υλικά ώστε να φτιάξει έναν μετρητή συχνοτήτων. Ο Hewlett συνομίλησε μαζί του αρκετή ώρα και στο τέλος τού έστειλε τα υλικά, βάζοντας τις πρώτες βάσεις. Σε ξεχωριστά κεφάλαια που σχετίζονται πάντα με τις επιχειρηματικές και τις τεχνολογικές δραστηριότητές του, περιδιαβαίνουμε στη ζωή του ανθρώπου που χαρακτήρισε την εποχή μας. Από την πώληση του ημιφορτηγού του για να χρηματοδοτήσει τον πρώτο υπολογιστή που έφτιαξε μαζί με τον φίλο του Στιβ Βόζνιακ, στην απόλυσή του από την εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε και στην επαναπρόσληψή του στην Apple και στον i θρίαμβό του. Η βιογραφία εστιάζει περισσότερο στον άνθρωπο Τζομπς και δεν γίνεται ιδιαίτερα επεξηγηματική σε ακραιφνώς τεχνολογικά ζητήματα, κάτι που τη βοηθά ώστε να μη γίνεται κουραστική και να έχει ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό που δεν θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τους nerd θαυμαστές του αφεντικού της Apple. Άλλωστε, είναι μια κοινή διαπίστωση πως ο Τζομπς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, άλλαξε τη ζωή όλων μας και όχι μιας κοινότητας που ζει και αναπνέει στη Silicon Valley.

0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Απώλειες / Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Η ζωή και το έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα που στις σελίδες του κατάφερε να συνδυάσει τη μαγεία των Γνωστικών με την περιπέτεια της περιπλάνησης και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πέτρος Μάρκαρης: «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»

Το πίσω ράφι / «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»: Η περιήγηση του Πέτρου Μάρκαρη στις γειτονιές από τις οποίες περνά ο Ηλεκτρικός

Η διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά δεν είναι απλώς ο συντομότερος δρόμος για ν’ ανακαλύψει κανείς την Αθήνα, αλλά κι ο προσφορότερος για να διεισδύσει στην κοινωνική της διαστρωμάτωση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

The Book Lovers / Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με την πρόεδρο του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις «διαδρομές» που κάνει από τα βιβλία στο σινεμά και από το σινεμά στα βιβλία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ