Let's go swimming

Let's go swimming Facebook Twitter
0

Αν για κάποιον λόγο διάλεγα έναν μουσικό για να κάνει θριαμβευτικό comeback στην εποχή που ζούμε, θα διάλεγα τον Arthur Russell. Όχι επειδή υπήρξε σπουδαίος τσελίστας ή είχε τόσο ιδιαίτερη φωνή, αλλά επειδή πιστεύω πως η Ιστορία κάτι τού χρωστάει. Φέτος επανακυκλοφορεί σε remastered έκδοση το σπουδαίο single του Arthur Russell «Let’s go swimming» (απ’ το μακρινό 1986) σε βινύλιο και CD, με δικά του mix και την coastal dub εκδοχή του κομματιού απ’ τον Walter Gibbons, συν μια ακυκλοφόρητη version του «Make 1,2». Θυμάμαι ότι αντίκρισα το εξώφυλλο του «World οf Echo» σ’ ένα παλιό «Ποπ+Ροκ». Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα το όνομα Arthur Russell κι ενώ δεν γνώριζα τίποτα γι’ αυτόν το μουσικό, μου είχε προκαλέσει περιέργεια η περιγραφή του ήχου του, αυτό το μπλέξιμο διάφορων μουσικών στυλ. Όταν, δε, άκουσα τη φωνή του, συνειδητοποίησα πως έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ ξεχωριστό. 

Ο Arthur Russell γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη της Αϊόβα των ΗΠΑ. Η γνωριμία του με τον Allen Ginsberg, τον οποίο συνόδευε με τσέλο σε απαγγελίες έργων του, τον έκανε σχετικά γνωστό και τον έφερε στην Νέα Υόρκη. Ο Russell έζησε σαν ηδονιστής το nightlife του Μεγάλου Μήλου, μπλέχτηκε με την gay underground σκηνή και στροβιλίστηκε σε θυελλώδεις σχέσεις με διάφορους ερωτικούς συντρόφους. Η ενασχόλησή του με τον αβανγκάρντ μουσικό χώρο The Kitchen, μέσω του Rhys Chatham, τον οδήγησε σε διάφορα μουσικά σχήματα που υπήρξαν κατά βάση βραχύβια. Η επιτυχία ήρθε με το σχήμα των Loose Joints, όταν ηχογράφησε κάποια disco κομμάτια στη θρυλική West End Records. Ήταν το ξεκίνημα των ‘80s, η disco έπνεε τα λοίσθια, η Νέα Υόρκη στρεφόταν προς το punk/new wave, το CBGB έμοιαζε πιο σημαντικό απ’ το Studio 54. Αλλά το μαγικό άγγιγμα του σπουδαίου Larry Levan στο remix του «Is it all over my face?», το 1980, χάρισε στους Loose Joints έναν disco ύμνο, κάνοντας το κομμάτι απαραίτητο συστατικό στα σετ του Levan στο θρυλικό κλαμπ Paradise Garage. Το πρώτο του άλμπουμ «Tower of Meaning» σε label του Philip Glass ήταν πολύ πειραματικό για ν’ αγγίξει ένα ευρύτερο κοινό. Έπρεπε να φτάσει το 1987 για να δει, με την κυκλοφορία του «World of Echo», το όνομά του ν’ ακούγεται έξω απ’ το στενό πλαίσιο των νεοϋορκέζικων κύκλων. Το «World of Echo», ένα κατά τα φαινόμενα ambient άλμπουμ, διέφερε από κάθε αντίστοιχη ηλεκτρονική κυκλοφορία του είδους, κυρίως γιατί ηχογραφήθηκε με φυσικά όργανα (τσέλο, κρουστά, διάφορα echoes). Αλλά αυτό που ξεχώριζε τόσο έντονα όταν άκουγες αυτά τα τραγούδια ήταν η φωνή του Russell: ανδρόγυνη, αλλά βαθύτατα εσωτερική και σε κάποια σημεία σπαρακτική. Άλλες συλλογές που κυκλοφόρησαν με κομμάτια του Russell (όπως το «Another Thought», το «Instrumentals, 1974-Vol.2» ή το «The World Of Arthur Russell») αποκαλύπτουν έναν μουσικό ανήσυχο, που προσπαθούσε να μπλέξει το τσέλο με την disco, το αβανγκάρντ με τη χορευτική μουσική. Ως συνθέτης άφηνε ανολοκλήρωτα έργα, παίζοντας συνέχεια μ’ εκδοχές του ίδιου κομματιού. Λέγεται πως υπάρχουν πάνω από 1.000 ακυκλοφόρητα δικά του tapes. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Russell δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστός. H φήμη του αποκαταστάθηκε κυρίως μετά τον θάνατό του. Πέθανε από AIDS τον Απρίλιο του 1992. Ήταν μόλις 40 ετών. 
 

Το «Let’s go swimming» κυκλοφορεί σε remastered βερσιόν με διάφορα remixes από την Audika Records. 
 
 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Μέχρι προχθές τους ξέραμε ως Vex’d. Το σχήμα του Jamie Teasdale (ή αλλιώς Jamie Vex’d) και του Roly Porter δεν κατάφερε ν’ αποκτήσει ποτέ φήμη εφάμιλλη ενός Burial ή ενός Kode9, αλλά ήταν πάντα μια σημαντική συνιστώσα του dubstep ήχου. Το άλμπουμ τους «Degenerate», που βγήκε το 2005 στην εταιρεία Planet Mu, ήταν τόσο διαφορετικό απ’ όσα είχαν την ταμπέλα dubstep ως τότε: σκοτεινό, σκληρό, σχεδόν industrial, έδειχνε να μην έχει καμιά dance προοπτική, καμιά πρόθεση ν’ ανήκει κάπου. Στα χρόνια που ακολούθησαν τήρησαν πιστά τις αρχές τους σε λάιβ εμφανίσεις αλλά και στο «Cloud Seed» του 2010, που άγγιζε τα όρια του grime. Φέτος, τα δυο μέλη του σχήματος κυκλοφορούν προσωπικά άλμπουμ. O Jamie Vex’d ηχογραφεί το πρώτο του άλμπουμ ως Kuedo (το οποίο δεν έχω ιδέα τι μπορεί να σημαίνει). Το «Severant» ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων μηνών για τ’ ανυποψίαστα αυτιά μου. Ο ήχος των Vex’d εξαφανίστηκε στην πορεία προς μια πιο «καθαρή» μουσική, συμμετρική και πολυεπίπεδη. Dubstep μεν, αλλά με στοιχεία ambient και techno. Ακόμα και ‘80s συνθεσάιζερ ξεπροβάλλουν, στη λογική του Ryuichi Sakamoto ή του Vangelis. Τα beats δεν έχουν χαμηλώσει τόσο πολύ, όμως είναι εμφανής η έλλειψη του μπάσου, αυτού που «βρόμιζε» τον ήχο τους και τους ταυτοποιούσε. Είναι τόσο πολλοί οι δρόμοι που ανοίγει το «Severant» και τόσο άπλετοι οι ορίζοντες που του ανήκουν, που θα μπορούσε να ορίσει από μόνο του ένα ολόκληρο υποείδος. Ηλεκτρονική μουσική υψηλού επιπέδου. 

Στον αντίποδα, o Roly Porter στο «Aftertime» δείχνει μπαφιασμένος απ’ τις dubstep λοξοδρομήσεις των Vex’d και προβάλλει τις ανησυχίες του σ’ έναν απροσπέλαστο experimental ήχο, βγαλμένο απ’ τις θορυβώδεις αναζητήσεις των SunnO))). Είναι τόσο πολλά τα είδη που μπλέκουν στο «Aftertime», που κάνουν την ταξινόμηση δύσκολη. Εκεί που νομίζεις πως ακούς το ηλεκτρονικό σάουντρακ από πειραματικά φιλμάκια των ‘70s, η μουσική μεταλλάσσεται σε modern classical και στη συνέχεια σε drone ηλεκτρονικούς παλμούς. Οι ακατανόητοι τίτλοι των κομματιών θυμίζουν Autechre, αν λέει κάτι αυτό. Δύο τελείως διαφορετικές μεταξύ τους κυκλοφορίες, δύο σπουδαία άλμπουμ ωστόσο. 

Το «Severant» του Kuedo κυκλοφορεί από την Planet Mu, ενώ το «Aftertime» του Roly Porter από τη Subtext. 
 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πολυαγαπημένη μου Βίβιαν»: Στο φως η επιστολή που έγραψε ο Μάλκολμ ΜακΛάρεν στην Βίβιαν Γουέστγουντ λίγο πριν τον θάνατό του

Μουσική / Η επιστολή μεταμέλειας του Μάλκολμ ΜακΛάρεν προς τη Βίβιαν Γουέστγουντ, λίγο πριν τον θάνατό του

Τα αποκαλυπτήρια μιας επιστολής γεμάτης μετάνοια αλλά και πικρία, την οποία έγραψε –αλλά δεν έστειλε ποτέ– ο διαβόητος μάνατζερ των Sex Pistols προς την πρώην σύντροφο και συνοδοιπόρο του.
THE LIFO TEAM
APON: «Δεν είναι θέμα συγκυριών, είναι θέμα αξίας το αν θα ξεχωρίσεις μέσα στο χάος της σημερινής μουσικής»

Μουσική / APON: «Όταν πήγα να δειγματίσω τα πρώτα μου τραγούδια, γελάγανε»

Η πρωτοφανής επιτυχία ενός νεαρού τραγουδοποιού που με το πρώτο άλμπουμ του προκαλεί πανδαιμόνιο στο ραδιόφωνο και στις μουσικές πλατφόρμες, ενώνοντας μουσικά ένα ετερόκλητο κοινό κάθε ηλικίας.
M. HULOT
H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Μουσική / H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Κάθε σετ του είναι μια κατάδυση, μια αργή πτώση σε υποσυνείδητα μοτίβα, σε αχαρτογράφητους ήχους, σε σκοτεινούς διαδρόμους που παραπέμπουν περισσότερο σε τελετουργία παρά σε πάρτι. Ένας από τους σημαντικότερους DJ's της εποχής μας έρχεται στην Αθήνα για ένα βράδι.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Χελμός

Μουσική / Χελμός: 30 στιγμές από το πιο «ψηλό» φεστιβάλ του καλοκαιριού

Στημένο στα 1.700 μέτρα, το 3ο Helmos Mountain Festival υποδέχτηκε μερικά από τα πιο αγαπημένα ονόματα της εγχώριας σκηνής, σε ένα τριήμερο που συνδύασε μουσική, φύση και κορυφές - κυριολεκτικά και μεταφορικά.
LIFO NEWSROOM