Πολύ καλά βιβλία

Πολύ καλά βιβλία Facebook Twitter
0

Ξεκινώντας απ’ το μυθιστόρημα, σημειώνουμε την επιστροφή της Ευγενίας Φακίνου με το Τρένο των νεφών (Καστανιώτης), ένα ταξίδι στη λατινοαμερικάνικη ήπειρο και λογοτεχνία μέσα απ’ τις περιπέτειες του κεντρικού ήρωα του βιβλίου, που φέρει το όνομα Κανένας. Εκτός Ελλάδας, συγκεκριμένα στην Αγγλία, διαδραματίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του ένα νεανικό έργο του Μένη Κουμανταρέα, Οι αλεπούδες του Γκόσπορτ (Κέδρος), που εκδίδεται για πρώτη φορά τώρα κι αποτελεί ένα κατεξοχήν μυθιστόρημα ενηλικίωσης. Στα ελληνικά θέματα μάς επαναφέρει το Γκαγκάριν - Ο κόσμος από χαμηλά (Οξύ) του Πέτρου Τατσόπουλου, μια κατάδυση στην καλτ κουλτούρα της μεταπολεμικής Ελλάδας και στο ετερόκλητο ψηφιδωτό που τη συνιστά. Η εποχή της δημιουργίας του Ελεύθερου Θεάτρου καθώς και η δράση αντιστασιακών κι επαναστατικών πυρήνων την περίοδο της χούντας αποτελούν τους άξονες του προσωπικού αφηγήματος του Γιώργου Κοτανίδη Όλοι μαζί, Τώρα! (Καστανιώτης). Στην αμέσως επόμενη περίοδο, τη Μεταπολίτευση, μεγαλώνουν οι ήρωες του Νίκου Παναγιωτόπουλου στα Παιδιά του Κάιν (Μεταίχμιο), τους οποίους συναντάμε σε σύγχρονο context, ενώ την ίδια εποχή εκτυλίσσεται και η Φανταστική Περιπέτεια (Κέδρος) του Αλέξανδρου Κοτζιά, που επανεκδίδεται και μας θυμίζει με σατιρικό τρόπο χαρακτηριστικούς τύπους της δεκαετίας του ’80. Άλλη μια επανέκδοση είναι αυτή του Άχρηστου Δημήτρη (Μεταίχμιο) του Γιώργου Συμπάρδη, που μιλάει για τη μακρόχρονη φιλία μεταξύ δυο ανδρών. Ένα ερωτικό-μαθηματικό μυθιστόρημα, στο οποίο ερωτικά δράματα εκτυλίσσονται με φόντο έναν μαθηματικό γρίφο, μας προτείνει ο Τεύκρος Μιχαηλίδης στα Τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού (Πόλις), ενώ στις Σκοτεινές Επιγραφές (Μεταίχμιο) του Αλέξη Πανσέληνου παρακολουθούμε τους εφιάλτες ενός ζωγράφου που προσπαθεί ν’ ανακτήσει τη χαμένη του αγάπη. Το «παρών» δίνει και ο Χρήστος Χωμενίδης με τη Φωνή (Πατάκης), την ιστορία ενός τραγουδιστή που, έχοντας χάσει τη φωνή του, προσπαθεί να τη βρει αλλού. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν και δυο βιβλία Ελλήνων συγγραφέων μεταφρασμένων απ’ τα γαλλικά. Πρόκειται για τη Μέλπω Αξιώτη και το Republique Bastille (Άγρα), που έγραψε εξόριστη στη Γαλλία, και για το τελευταίο βιβλίο του Κώστα Αξελού, απόσταγμα της πρωτότυπης σκέψης του, με τίτλο Αυτό που επέρχεται, αποσπάσματα μιας προσέγγισης (Εστία). Τέλος, οι εκδόσεις Άγρα ετοιμάζουν μια ανθολόγηση του πολύτομου Μεγάλου Ανατολικού του Εμπειρίκου, σε επιμέλεια Γιώργη Γιατρομανωλάκη.

Στη μικρότερη λογοτεχνική φόρμα, αυτή των διηγημάτων, η εκδοτική παραγωγή των εκδόσεων Καστανιώτη έχει εξίσου ενδιαφέρουσες προτάσεις. Η Zυράννα Ζατέλη συνθέτει, όπως πάντα, ένα μαγικό σύμπαν μέσα από πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις, σπαράγματα μιας υποβλητικής μυθολογίας, στην Ηδονή στον κρόταφο. Με συλλογές διηγημάτων επανέρχονται η Ιωάννα Καρυστιάνη κι η Αθηνά Κακούρη, η πρώτη αποδίδοντας με τον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων κι η δεύτερη με αστυνομικές ιστορίες που επιβεβαιώνουν την περίοπτη θέση της στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία. Επίσης, θα κυκλοφορήσει ένας συγκεντρωτικός τόμος με όλα τα διηγήματα του Δημήτρη Νόλλα, με μια ενδελεχή εισαγωγή της Τιτίκας Δημητρούλια. Με διηγήματα στις εκδόσεις Πατάκη θα εμφανιστούν ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης (Περιπολών περί πολλών τυρβάζω)και η Έρση Σωτηροπούλου (Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα). Το Πάρτι και άλλα διηγήματα (Εστία), η ενδέκατη συλλογή του πολυγραφότατου Περικλή Σφυρίδη, αποτελεί ακόμα μια επιλογή σε αυτό το είδος.

Αυτή η εκδοτική περίοδος καλύπτει και το πεδίο της ποίησης. Από το Μεταίχμιο θα εκδοθούν τα ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη σε επιμέλεια Γιάννη Η. Παππά, ενώ ο Κέδρος μόλις κυκλοφορήσε την ποιητική συλλογή του πρόσφατα χαμένου Γιάννη Βαρβέρη Βαθέος Γήρατος, που είναι αφιερωμένη στη μητέρα του. Μια ξεχωριστή όσο και σύγχρονη πρόταση στον ποιητικό χώρο είναι το 7: ποίηση για video games (Νεφέλη) του Βασίλη Αμανατίδη, με στοιχεία δραματουργικά, αφηγηματικά και οπτικά.

Στην εκπνοή του φθινοπώρου, τον πρώτο μήνα του χειμώνα, θα κυκλοφορήσει το ανέκδοτο ως σήμερα μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου Τα παιδιά του Σπάρτακου, που διαδραματίζεται σε Αθήνα και Θράκη, καλύπτοντας την περίοδο από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τον Εμφύλιο.

Τώρα όσον αφορά την ξένη λογοτεχνία οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρώτη μεγάλη επιτυχία του τιμημένου με Νόμπελ Ορχάν Παμούκ, το Τζεβντέτ μπέη και υιοί (Ωκεανίδα), μια οικογενειακή σάγκα, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος. Από τις εκδόσεις Καστανιώτης κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα το Τελευταίο Τετράδιο του επίσης νομπελίστα Πορτογάλου Ζοζέ Σαραμάγκου,το οποίο περιλαμβάνει όλα τα κείμενα απ’ το μπλογκ του, ενώ τον Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσει και το Χρονικό του μοναστηριού, το πιο σημαντικό απ’ τα έργα του, που του χάρισε και διεθνή αναγνώριση. Η εκπροσώπηση της Πορτογαλίας συνεχίζεται και με δύο τίτλους των εκδόσεων Νεφέλη. Πρόκειται για δύο βιβλία του Πεσσόα, ένα αστυνομικό, την Υπόθεση Βάργκας, κι ένα διήγημα για την ψυχή του καλλιτέχνη και τη δημιουργία, την Ώρα του διαβόλου. Επίσης, δύο έργα του πολυγραφότατου Κάρλος Φουέντες έχει να περιμένει το αναγνωστικό κοινό: το Η θέληση και η τύχη (Καστανιώτης), που περιγράφει τη σύγχρονη ιστορία του Μεξικού, και το Terra Nostra (Άγρα).

Τρεις υποψήφιοι για το Man Booker Prize του 2011 θα βρίσκονται στις φθινοπωρινές κυκλοφορίες: ο Άλαν Χόλινγκχερστ με το Stranger’s Child (Καστανιώτης), την ιστορία δύο αγγλικών αριστοκρατικών οικογενειών τον περασμένο αιώνα, ο Σεμπάστιαν Μπάρυ με το Εις γην Χαναάν (Καστανιώτης - κυκλοφορεί 24 Οκτωβρίου), με αναφορές στη μνήμη, τον πόλεμο, την οικογένεια και την αγάπη, και ο Στίβεν Κέλμαν με τα Άγρια Παιδιά (Μεταίχμιο), μια ιστορία για τη δύσκολη ενηλικίωση ενός αγοριού. Η Μάργκαρετ Άτγουντ, ωστόσο, έχει ήδη κερδίσει το Booker, και οι εκδόσεις Ψυχογιός θα μας συστήνουν το υπεύθυνο γι’ αυτήν τη βράβευση βιβλίο, τον Τυφλό Δολοφόνο, που κυκλοφορεί ήδη.

Για τους οπαδούς της αστυνομικής λογοτεχνίας, εκτός από την Υπόθεση Βάργκας, που ήδη αναφέραμε, θα εκδοθούν ο 2ος τόμος των Νουάρ Ιστοριών (Κέδρος) του Ρέιμοντ Τσάντλερ και το Αστέρι του διαβόλου (Μεταίχμιο) του Τζο Νέσμπο. Σε κλίμα μυστηρίου κινείται και το Μοιραίο Δείπνο (Μεταίχμιο) του Ισμαήλ Κανταρέ, που περιγράφει ένα ασυνήθιστο δείπνο στο Αργυρόκαστρο, το ’43. Η Έρευνα (Ψυχογιός - κυκλοφορεί ήδη) του Φιλίπ Κλοντέλ έχει αρχικά την πρόθεση και το φόντο της αστυνομικής πλοκής, η ιστορία όμως αποκτά βαθύτερες προεκτάσεις, καταδεικνύοντας την αδυναμία του ανθρώπου ν’ αντισταθεί στον κόσμο που έφτιαξε για να τον καταστρέψει. Στο πεδίο του μεταφυσικού κινείται και το Ματιές στην αιωνιότητα (Διόπτρα-κυκλοφορεί ήδη) του Ρέιμοντ Μούντι, που βασίζεται σε μαρτυρίες και συνεντεύξεις ατόμων που βίωσαν επιθανάτιες εμπειρίες.

Μια από τις πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες είναι και αυτή του Ρέκβιεμ της Αχμάτοβα (Άγρα) σε μετάφραση Άρη Αλεξάνδρου. Όσον αφορά το πεδίο της ρωσικής λογοτεχνίας, έχουμε επίσης να περιμένουμε τους Αδελφούς Καραμάζοφ του Ντοστογιέφσκι από τις εκδόσεις  Ίνδικτος, που έχουν ήδη δείξει πολύ καλά δείγματα με τις προηγούμενες εκδόσεις τους, τον Ηλίθιο και το Υπόγειο. Ο ίδιος οίκος θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο-σταθμό των ρωσικών γραμμάτων του 20ού αιώνα, τις Ιστορίες της Κολιμά του Βαρλάμ Σαλάμοφ.

Ο Στιβ Τζομπς, βρίσκεται στο επίκεντρο του βιβλίου του Walter Isaacson Steve Jobs, Η επίσημη βιογραφία (Ψυχογιός), όπου μέσα από συνεντεύξεις αποκαλύπτεται η πολυσχιδής και συναρπαστική προσωπικότητά του. Ένα βιβλίο που κυκλοφορεί ήδη και αναμένεται να ξεπουλήσει, μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Apple.

Όσοι προτιμούν τα διηγήματα, μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά τίτλων, όπου οι Αμερικανοί έχουν τα πρωτεία. Ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, στη συλλογή του Αμερικανική Λήθη (Κέδρος), αναλύει υποδειγματικά χαρακτήρες νευρωτικούς και άρρωστους, οι Ιστορίες φυσικών και αφύσικων καταστροφών (Άγρα) της Πατρίσια Χάισμιθ έχουν μια αντιαμερικανική χροιά και το Barrel Fever (Μελάνι) του Ντέιβιντ Σεντάρις αποκαλύπτει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Υπάρχει, επίσης, και η συλλογή του Ζ.Π. Σαρτρ Ο Τοίχος (Πατάκης), με το ομώνυμο διήγημα, που αποτελεί κι ένα από τα καλύτερα δείγματα υπαρξιστικής λογοτεχνίας.

Και, φυσικά, από τις επικείμενες κυκλοφορίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν δυο σημαντικοί όσο κι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους συγγραφείς, που έχουν πλέον καθιερωθεί στις επιλογές των Ελλήνων αναγνωστών. Ο λόγος για τον Χαρούκι Μουρακάμι και το Για τι πράγμα μιλάω, όταν μιλάω για τρέξιμο (Ωκεανίδα), όπου ο συγγραφέας αναφέρεται στην επίδραση που είχε το τρέξιμο στη ζωή του, και τον Φίλιπ Ροθ, που στην Πατρική Κληρονομιά (Πόλις) περιγράφει τη ζωή με τον γέρο, πια, πατέρα του, με όλες τις αντιξοότητες και τα ευτράπελα που μπορεί να έχει.

Πέρα απ’ τις νέες εκδόσεις, θα υπάρξουν και επανεκδόσεις. Μερικές από αυτές είναι το Εκκρεμές του Φουκώ και το Μπαουντολίνο του Ουμπέρτο Έκο (Ψυχογιός), το Βιβλίο του γέλιου και της λήθης του Μίλαν Κούντερα (Εστία) και το κλασικό Καθώς Ψυχορραγώ (Κέδρος) του Ουίλιαμ Φώκνερ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ