Winter Time

Winter Time Facebook Twitter
P.J. Harvey
0
Oι πρώτοι δίσκοι του '11

Τώρα που ξεμπερδέψαμε με λίστες, καβγάδες και Arcade Fire, μπορούμε να αρχίσουμε να μαλώνουμε για τις καινούργιες κυκλοφορίες που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες. Έχουμε ήδη χωριστεί σε στρατόπεδα για τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο του James Blake, με τους μεν να δυσανασχετούν που δεν εστιάζει στο μπάσο και τους δε να πανηγυρίζουν που βρήκαν άλλον έναν άξιο απόγονο του Prince (ή του James Lidell). Επιστροφή και για τους Mogwai με το «Hardcore will never die but you will», που θα χαρακτηριστεί τουλάχι- στον θριαμβευτική, ενώ δεν είμαι και πολύ σίγουρος πως το ίδιο θα γίνει και με την P.J. Harvey. Ο όγδοος δίσκος της ονομάζεται «Let England shake» και θα κυκλοφορήσει στις 14/2. Μια εβδομάδα νωρίτερα θα κυκλοφορήσει το έξοχα τιτλοφορημένο «Well spent youth» του Isolee aka Rajko Muller, υπεύθυνου για έναν από τους σπουδαιότερους ηλεκτρονικούς δίσκους της περασμένης δεκαετίας («We are monster»), αλλά κυρίως του «Pillowtalk» που θα πρέπει κάποια στιγμή να καταγραφεί ως σημείο αναφοράς της γερμανικής σκηνής. Αντιθέτως, περιμένω στη γωνία με το φτυάρι στον ώμο την απόπειρα του Jamie Smith των XX να διασκευάσει ολόκληρο το «I 'm new here» του Gil Scott-Heron, ενώ παρόμοια διάθεση έχω και για τον δεύτερο δίσκο του Toro Y Moi που τιτλοφορείται «Underneath the pine» και κυκλοφορεί στις 22/2. Η μεγάλη αδυναμία-ανακάλυψη του αρχισυντάκτη μας, η Lykke Li, θα κυκλοφορήσει τον δεύτερο δίσκο της την τελευταία μέρα του ίδιου μήνα, ενώ λίγο πριν θα βγει ο καινούργιος δίσκος των Devotchka με τίτλο «100 Lovers». Το επικό «A mad & faithfull telling» μας αναγκάζει να προσπεράσουμε το γεγονός ότι δέχτη- καν να ανοίξουν τη συναυλία των Muse στη Γαλλία τον περασμένο Ιούνιο. Τέλος, στα δικά μας, είναι σαφές πως περιμένουμε πώς και πώς τον δίσκο των Baby Guru, που, αν αγγίζει στο ελάχιστο την ποιότητα των συναυλιών τους, θα είμαστε παραπάνω από ευχαριστημένοι, ενώ θα ασχοληθούμε εκτενώς και με την καινούργια δουλειά του Larry Gus. Επιστρέφουν οι GravitySays_I και ακούγοντας, σχεδόν στη ζούλα, ένα μικρό και μισοτελειωμένο δείγμα του δίσκου τους, καταλάβαμε πως πρόκειται για έναν από τους δίσκους της χρονιάς.

Διαξιφισμοί

Μέγα λάθος που δεν είχε βρεθεί χρόνος για μια προσεκτική ακρόαση του «Dagger Paths» του Forest Swords. Παρόλο που είχε ήδη αποθεωθεί από το Fact, δεν μου τραβούσε την προσοχή όσο και να προσπαθούσα. Στο κορυφαίο «Miarches» που ανοίγει τον δίσκο χανόμουν, παρά εστίαζα, στην ευρηματική διασκευή του «If your girl» της Aaliyah, θυμόμουν πως έχω καιρό να ακούσω Burial και στο «The Light» πρόσθετα ένα ακόμα post-it στο γραφείο να μου υπενθυμίσει να κάνω μια εκτενή αναφορά στην drag-witch house σκηνή, που οδηγεί την electronica σε φρέσκα μονοπάτια. Το «Dagger Paths», λοιπόν, ένας δίσκος που δύσκολα περιγράφεται, έχει πειραματική αισθητική, με τα drones σε περίοπτη θέση, και ταυτόχρονα είναι γεμάτο με τις κιθάρες του Fennesz και διάσπαρτα φωνητικά. Ενώ περιέχει μόλις 6 κομμάτια και διαρκεί λίγο παραπάνω από 30 λεπτά, είναι αδύνατο να το αντιμετωπίσεις ως EP λόγω της πληρότητάς του. Μέσα στη χρονιά αναμένεται ο μεγάλης διάρκειας δίσκος του και αυτήν τη φορά θα έχει την απόλυτη προσοχή μας.

Your mind and a pound

Η συναυλία της εβδομάδας είναι την Παρασκευή στο Αν, όπου θα εμφανιστούν οι 2L8, Electric Litany και Masturbation Goes Cloud. Οι τελευταίοι είναι ξεκάθαρο πως έχουν φίλους στην Αγγλία στους οποίους μαθαίνουν σημαντικά γνωμικά της ελληνικής κοινωνίας, όπως μπορείς να καταλάβεις και από το όνομά τους. Ήταν και δικό μου χόμπι αυτό τα χρόνια που ζούσα στο νησί, και τα είχα πάει τόσο καλά που ένας Σκοτσέζος φίλος, πάνω σε χοντρό καβγά, είχε ουρλιάξει: «Why I always have to be the one that takes the snake out of the hole». Ήταν ένας άξιος μαθητής. Οι MGC παίζουν κολλητικά ορχηστρικά ροκ θέματα μακριά από τον κλασικό post rock ήχο και πιο κοντά στο kraut που έχει γίνει και της μόδας τελευταία. Οι Ελληνοβρετανοί Electric Litany ηχογραφούν σε εγκαταλελειμμένες εκκλησίες και νεκροταφεία χωρίς να είναι γκοθ, νταρκ ή κάτι παρόμοιο. Το «How to be child and win the war» ήταν από τις ωραίες δουλειές του '10, άσε που είχε και sample από αυτές τις περίεργες κυκλοφορίες όπου ο Ρίτσος διαβάζει Ρίτσο. Τη βραδιά κλείνει το σχήμα του Κώστα Βοζίκη που δικαίως χαρακτηρίζεται ανήσυχος και με αξιοζήλευτη πίστη σε ό,τι κάνει. Είτε αυτό είναι μοναχικές εμφανίσεις, κυρίως τις μέρες του ντεμπούτου του στη συγχωρεμένη Poeta Negra, είτε οργανώνει το μεγαλεπήβολο «He & She» που κυκλοφόρησε προ διετίας στην Inner Ear. Οι Arte Fiasco που διοργανώνουν τη βραδιά, όπως πάντα, τηρούν αυστηρά το χρονοδιάγραμμα εμφάνισης των συγκροτημάτων για να προλαβαίνετε και το μετρό όσοι πρέπει, οπότε στις 10 να είστε εκεί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν γράψεις κακή κριτική για την Τέιλορ Σουίφτ, θα λάβεις απειλές για τη ζωή σου: Mέσα στον ψηφιακό πόλεμο που αντιμετωπίζουν οι μουσικοκριτικοί

Μουσική / Έγραψες αρνητική κριτική για την Τέιλορ Σουίφτ; Την έβαψες

Πέντε μουσικοί συντάκτες εξηγούν πώς ασκούν την κριτική τους σε μια εποχή όπου η γνώμη για μια σούπερ σταρ μπορεί να προκαλέσει διαδικτυακό εκφοβισμό, παρενόχληση ή ακόμα και αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων.
THE LIFO TEAM
Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Σαν Σήμερα / Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Φεύγει σαν σήμερα από τη ζωή η Edith Piaf. «Το σπουργιτάκι» που ξεκίνησε από τους δρόμους του Παρισιού και δοξάστηκε όσο λίγοι. Αυτή είναι η ζωή της, το τέλος που της επιφύλασσε η Καθολική εκκλησία και ένα απόσπασμα από μία συνέντευξή της.
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΛΟΒΟΥ
«Mara Gibb»: Μια space όπερα για ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας

Μουσική / Μια ελληνική space όπερα για τη μυστική ζωή ενός non-binary εξωγήινου

Το «Secret life of Mara Gibb» του Prins Obi έχει για κεντρικό ήρωα ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας. Ο ήχος έχει ρίζες στην ψυχεδέλεια αλλά δεν μένει εκεί. Παίζει να είναι και η καλύτερη δουλειά του μετά τους Baby Guru.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ INDIRA PAGANOTTO INTERVIEW

Μουσική / H Ιndira Paganotto φέρνει στην Αθήνα την απίθανη psy-techno της και μια στρατιά νίντζα

Είναι περήφανη για τις ιταλικές και τις ισπανικές της ρίζες, και για τη μουσική της. Το στυλ της, χωρίς κανόνες ή κουτάκια, ανεβάζει τον πήχη, μαζί και τις προσδοκίες μας για την εμφάνισή της στο Techniques.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής για τη νέα σεζόν περιλαμβάνει το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πιανίστα Αλεξέι Βολόντιν, και η Ματούλα Κουστένη μάς ξεναγεί στην ιστορία αυτού του αριστουργήματος που γεννήθηκε μέσα από τη μοιραία γνωριμία του συνθέτη με την Κλάρα Σούμαν.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Είναι true, έχει vibe: Γι’ αυτό ο νεαρόκοσμος αγαπάει τη Θώδη

Μουσική / «Είναι true, έχει vibe»: Αν δεν το έχετε καταλάβει, οι 20άρηδες αγαπούν τη Θώδη

Βρεθήκαμε σε ένα γλέντι στον Ταύρο όπου ακόμη και οι teenagers διασκέδαζαν, φύγαμε με καλτσάκια που έγραφαν «Με κλαρίνο στο Πεκίνο» και με την ευχή να βρούμε πάρκινγκ στο κέντρο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
ΖΟΡΝΤΙ ΣΑΒΑΛ: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Μουσική / Jordi Savall: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Ο διακεκριμένος μουσικός κάνει μουσική σαν να ανακαλύπτει νέα, όμορφα μέρη. Επιστρέφει στην Αθήνα και συμπράττει με τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ σε μια συναυλία που υμνεί την ενωτική φύση της Μεσογείου. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
REWORKS 2025 - Τα νέα / ανερχόμενα ονόματα του φετινού φεστιβάλ

Μουσική / Κρατήστε σημειώσεις: Αυτά είναι τα ανερχόμενα ονόματα του φετινού Reworks

Μέσα σε πέντε μέρες το κορυφαίο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής φέρνει στη Θεσσαλονίκη πολυσυλλεκτικά, απρόβλεπτα και ατμοσφαιρικά sets που συνδυάζουν την εγκεφαλική με τη χορευτική διάσταση.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ