Η Πορτογαλία θα αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως μόνιμους κατοίκους στη διάρκεια της πανδημίας

Η Πορτογαλία θα αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως μόνιμους κατοίκους στη διάρκεια της πανδημίας Facebook Twitter
0

Η Πορτογαλία θα αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως μόνιμους κατοίκους στη διάρκεια της πανδημίας ώστε να έχουν μεταξύ άλλων πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας και σε επιδόματα πρόνοιας.

Όλοι οι ξένοι στην Πορτογαλία, των οποίων οι αιτήσεις για άδεια διαμονής εκκρεμούν, θα αντιμετωπίζονται ως μόνιμοι κάτοικοι από τη Δευτέρα και μέχρι τουλάχιστον την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές ώστε να διασφαλισθεί πως οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες στη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι αιτούμενοι, περιλαμβανομένων αυτών που ζητούν άσυλο, χρειάζεται μόνο να έχουν στοιχεία ότι υπάρχει αίτημα σε εξέλιξη για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας, σε επιδόματα πρόνοιας, τραπεζικούς λογαριασμούς και σε συμβόλαια εργασίας και μίσθωσης.

«Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να στερούνται τα δικαιώματά τους στην υγεία και τις δημόσιες υπηρεσίες μόνο και μόνο επειδή η αίτησή τους δεν έχει ακόμη εξετασθεί», δήλωσε στο Reuters η Κλαούντια Βελόζο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων. «Σ' αυτούς τους ασυνήθιστους καιρούς, τα δικαιώματα των μεταναστών πρέπει να είναι εγγυημένα».

Η πολιτική αυτή έχει επίσης στόχο να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης ελαχιστοποιώντας τις επαφές ανάμεσα στο προσωπικό της υπηρεσίας τελωνειακού ελέγχου και τους αιτούντες, αναφέρεται στη δήλωση.

Η Πορτογαλία έχει καταγράψει 5.170 κρούσματα του ιού και 100 θανάτους, πολύ λιγότερους από τη γειτονική Ισπανία. Οι υγειονομικές αρχές αναμένουν ότι τα κρούσματα θα κορυφωθούν στα τέλη Μαΐου.

Δεν είναι γνωστό πόσες αιτήσεις διαμονής βρίσκονται υπό εξέταση, όμως οι κυβερνητικές στατιστικές δείχνουν πως αριθμός ρεκόρ 580.000 μεταναστών διέμενε το 2019 στην Πορτογαλία και πως 135.000 άνθρωποι πήραν άδεια διαμονής μόνο εκείνη τη χρονιά.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι Βραζιλιάνοι, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, και ακολουθούν Ρουμάνοι, Ουκρανοί, Βρετανοί και Κινέζοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία εγκρίνει σχέδιο για τη νομιμοποίηση περίπου 500.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης. Για να είναι κάποιος επιλέξιμος, θα πρέπει να διαμένει ήδη στην Ισπανία για τουλάχιστον πέντε μήνες και να μην έχει ποινικό μητρώο.
THE LIFO TEAM