Το 6G θα είναι 8.000 φορές πιο γρήγορο από το 5G

Το 6G θα είναι 8.000 φορές πιο γρήγορο από το 5G Facebook Twitter
0

Μολονότι το 5G έχει κάνει προς το παρόν λίγα και δειλά βήματα, η Κίνα και η Ιαπωνία εργάζονται ήδη πάνω στην επόμενη γενιά δικτύων, το 6G

Μάλιστα, η Sanae Takaichi, υπουργός για θέματα επικοινωνίας και Διαδικτύου της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι το 6G θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέχρι το 2030. Πέρα, όμως, από την Ιαπωνία, και το Πεκίνο εργάζεται πάνω στην επόμενη γενιά κινητών δικτύων. Συγκεκριμένα, η Κίνα έχει συγκροτήσει δύο ομάδες εργασίας για την επιτήρηση αυτής της έρευνας. 

Το πρώτο γκρουπ αποτελείται από υπεύθυνους του συγκεκριμένου υπουργείου, ενώ παράλληλα θα παρέχει βοήθεια και στο δεύτερο γκρουπ, το οποίο συνίσταται από 37 ειδικούς από τον χώρο του πανεπιστημίου, ινστιτούτων έρευνας και εταιρειών τεχνολογίας. 

Με βάση τις εκτιμήσεις των τεχνικών του Κινεζικού υπουργείου, η ταχύτητα του 6G θα μπορούσε να φτάσει το 1 Terabyte (Tb) το δευτερόλεπτο, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι περίπου 8.000 φορές πιο γρήγορο συγκριτικά με το 5G. Βέβαια, προς το παρόν αυτό το δεδομένο παραμένει θεωρητικό. 

Για να καταλάβουμε καλύτερα το τι θα σημαίνουν οι ταχύτητες του 6G, αρκεί απλώς να σκεφτούμε ότι ένα πρόγραμμα του Netflix σε high definition απαιτεί περίπου την κατανάλωση 6,75 Gigabyte δεδομένων την ώρα. Αντιθέτως, με τις συνδέσεις 6G ένας χρήστης θα μπορεί να κατεβάζει 142 ώρες HD περιεχόμενο σε ένα δευτερόλεπτο. 

Σύμφωνα με τον Mahyar Shirvanimoghaddam, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, οι συνδέσεις 6G θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους ορίζοντες και να «προσφέρουν νέες προοπτικές όσον αφορά τη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή», ενώ παράλληλα «μέσω του εγκεφάλου μας θα μπορούμε να ελέγχουμε και συσκευές». 

Τέλος, χρειάζεται να σημειωθεί ότι, δεδομένου ότι πέρασαν περίπου δέκα χρόνια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας του 5G, η Κίνα και η Ιαπωνία είναι λογικό να εργάζονται από τώρα για την ανάπτυξη του 6G, με στόχο την υλοποίησή του μέχρι το 2030. 

Με πληροφορίες από Wired

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM