Συρία: Νεκροί άμαχοι και στρατιώτες από τις εχθροπραξίες

Συρία: Νεκροί άμαχοι και στρατιώτες από τις εχθροπραξίες Facebook Twitter
EPA
0

Άμαχοι και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ώρες από τις εχθροπραξίες στη Συρία, με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει τουλάχιστον τους 24. 

Το πρωί, τέσσερις Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν, ένας σοβαρά, από πυρά πυροβολικού συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά). Λίγη ώρα αργότερα, έξι στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας σκοτώθηκαν σε επίθεση της Τουρκίας, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών Σύριων στους 35, αλλά για την ώρα αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια ανεξάρτητη πηγή. 

Η τουρκική επίθεση εξαπολύθηκε σε αντίποινα για βολές του συριακού πυροβολικού στην Ιντλίμπ. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επισήμανε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν με πυροβολικό τα στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων του παρότι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις τουρκικές θέσεις.

Την Κυριακή, τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν σε πλήγματα των δυνάμεων του καθεστώτος του Άσαντ και της Ρωσίας στην περιοχή της Ιντλίμπ, του τελευταίου οχυρού των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην εμπόλεμη Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά την ίδια πηγή, οκτώ άνθρωποι, εκ των οποίων επτά «μέλη της ίδιας οικογένειας» σκοτώθηκαν όταν ερρίφθησαν «βαρέλια με εκρηκτικά» στο χωριό Σαρμίν της επαρχίας Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας. Η μισή επαρχία — όπως και τομείς στις γειτονικές επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας —βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Στην περιοχή είναι επίσης παρούσες άλλες, μικρότερες οργανώσεις τζιχαντιστών και εξασθενημένες οργανώσεις ανταρτών.

Άλλοι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιδρομές κυβερνητικών δυνάμεων σε διαφορετικές περιοχές της Ιντλίμπ, ενώ τέσσερις ακόμη σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, πάντα σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Με την υποστήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης, το καθεστώς της Δαμασκού κατέγραψε τα δύο τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες νίκες σε βάρος των τζιχαντιστών και των ανταρτών κι έχει ανακτήσει πλέον πάνω από το 70% της συριακής επικράτειας. Τις τελευταίες εβδομάδες, απέσπασε εδάφη στην Ιντλίμπ, έπειτα από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και σφοδρές χερσαίες μάχες.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν τέσσερις δημοσιογράφοι, μέλη τηλεοπτικών συνεργείων που κάλυπταν τις μάχες ακολουθώντας τα κυβερνητικά στρατεύματα, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για εργαζόμενους προσκείμενου στο καθεστώς τηλεοπτικού σταθμού και δύο αραβόφωνων ιρανικών τηλεοπτικών δικτύων. Έγιναν «στόχος τρομοκρατών», ανέφερε το SANA.

Εξαιτίας της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών πάνω από 388.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου, υπολογίζει ο ΟΗΕ. Η γειτονική Τουρκία, προστάτιδα δύναμη κάποιων οργανώσεων ανταρτών, που έχει αναπτύξει στρατεύματα στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, βλέπει με κακό μάτι την προέλαση των δυνάμεων της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Χθες Κυριακή, εφεδρείες και θωρακισμένα μπήκαν στη Συρία για ενισχύσουν τις τουρκικές θέσεις, μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου και ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αρκετές εκατοντάδες Σύροι συγκεντρώθηκαν εξάλλου χθες στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, κοντά στην κοινότητα Χάρεμ, για να απαιτήσουν να τους επιτραπεί η διέλευση, ανέφερε άλλος ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Άνδρες και γυναίκες με βαλίτσες και παιδιά στα χέρια έκαναν πορεία ως έναν τοίχο στην κορυφή του οποίου είναι εγκατεστημένα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, υπό το άγρυπνο βλέμμα τούρκων συνοριοφρουρών.

«Από την Ιντλίμπ στο Βερολίνο», έγραφε ένα πανό, «Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να ζήσουν με ασφάλεια», τόνιζε ένα δεύτερο. Η σύρραξη στη Συρία, η οποία ξέσπασε πριν από σχεδόν εννιά χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 380.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM