Μέρκελ και Πούτιν στηρίζουν τον αγωγό Nord Stream 2 παρά τις απειλές ΗΠΑ - Τι συμφώνησαν για Λιβύη

Μέρκελ και Πούτιν στηρίζουν τον αγωγό Nord Stream 2 παρά τις απειλές ΗΠΑ - Τι συμφώνησαν για Λιβύη Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασαν την περαιτέρω υποστήριξή τους, στο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στην Λιβύη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισαν επίσης την ανταλλαγή 200 κρατουμένων ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισαν «θετική την ανταλλαγή κρατουμένων η οποία έλαβε χώρα σήμερα στην περιοχή του Ντονέτσκ», σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Η αρχή της ανταλλαγής κρατουμένων είχε αποφασιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου κατά τη σύνοδο κορυφής για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την πρώτη σε τρία χρόνια, στην οποία συμμετείχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και η Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Γερμανίας συζήτησαν επίσης και άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων την υποστήριξή τους στον υπό κατασκευή αγωγό αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τις δύο χώρες μέσω της Βαλτικής θάλασσας και αποτελεί αντικείμενο αμερικανικών κυρώσεων.

Οι δύο ηγέτες σημείωσαν επίσης την «πρόοδο» στις συνομιλίες για τη συνέχιση της μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, με το εν λόγω συμβόλαιο να αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων στη Βιέννη ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς εκπροσώπους. Αναμένεται να υπογραφεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ- Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ με αντικείμενο της συνομιλίας τους τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη.

Την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε προαναγγείλει νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επιζητεί να περάσει το μήνυμα ότι αν δεν σταματήσει ο στρατάρχης Χαφτάρ να πολιορκεί την Τρίπολη, η σύνοδος στο Βερολίνο στο τέλος Ιανουαρίου πρέπει να ακυρωθεί.

«Συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στον Χαφτάρ μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Υπάρχει μία διαδικασία μέσω των ΗΕ. Τον Ιανουάριο γίνεται σύνοδος στη Γερμανία. Αν συνεχιστούν οι επιθέσεις του Χαφτάρ δεν έχει νόημα να συναντηθούμε στο Βερολίνο, δεν έχει νόημα να γίνει η σύνοδος», είχε πει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM