Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter
Οι γιορτές πλησιάζουν όλο και πιο πολύ και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το να ανακαλύψετε τα καλύτερα κρασιά που θα γίνουν τα ιδανικά δώρα για όσους αγαπούν πραγματικά το κρασί, αλλά και μερικά «gadgets» για κάθε wine lover.
0

ADVERTORIAL

Οινοφιλία: Η λέξη που περιγράφει την αγάπη για το κρασί. Περιλαμβάνει τις λέξεις «οίνος» και «φιλία», συνδέοντας έτσι δύο έννοιες που αναφέρονται όχι μόνο στην απόλαυση που παίρνει κάποιος από το κρασί, αλλά και στη συντροφικότητα που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η κοινή αγάπη.

Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος στο περιβάλλον σας που εκτιμά ιδιαιτέρως το κρασί και φροντίζει έτσι ώστε οι καλύτερες αναμνήσεις σας να συνοδεύονται από ένα ποτήρι κόκκινο, ροζέ ή λευκό. Οι γιορτές πλησιάζουν όλο και πιο πολύ και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το να ανακαλύψετε τα καλύτερα κρασιά που θα γίνουν τα ιδανικά δώρα για όσους αγαπούν πραγματικά το κρασί, αλλά και μερικά «gadgets» για κάθε wine lover.

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Άλλωστε, τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που μας φέρνει πιο κοντά με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους μας ανθρώπους, σε ένα ζεστό περιβάλλον γεμάτο αγάπη και γέλια. Έτσι κι ένα μπουκάλι κρασί μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά όλες αυτές τις γιορτινές στιγμές και να τις κάνει ακόμα πιο ξεχωριστές. Τα Μοσχάτο Άσπρο, Samos Vin Doux και Samos Anthemis του ΕΟΣ Σάμου είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές, που μπορείτε να βρείτε μάλιστα ακόμα και με μία βόλτα στο supermarket.

Οδηγοί για το κρασί

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Υπάρχουν πολλά βιβλία που είναι αφιερωμένα στην ιστορία του κρασιού και στη τέχνη της γευσιγνωσίας, για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους. Από τις διαφορετικές περιοχές που παράγουν κρασί, μέχρι τα είδη και τις λεπτομέρειες για κάθε είδος, μπορείτε να βρείτε απλούς οδηγούς για το κρασί, για αρχάριους ή περισσότερο μυημένους στη τέχνη του.

Ένα μπουκάλι Μοσχάτο Άσπρο

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Προέρχεται από ημιορεινούς, ξερικούς αμπελώνες στοιβαγμένους σε πεζούλες ξερολιθιάς. Η όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική με λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά είναι πλούσιο και «γεμάτο», θυμίζοντας την οσμή ώριμων, λευκόσαρκων φρούτων, όπως ροδάκινο, βερίκοκο και πεπόνι, που απλώνονται σε ένα εξαιρετικό φόντο διακριτικής έκφρασης του Μοσχάτου χαρακτήρα. Με πολύπλοκο στόμα, παρουσιάζεται ως εξαιρετικά φρουτώδες και ισορροπεί υπέροχα μεταξύ ξηρού και γλυκού, σε ένα παιχνίδισμα απολαυστικό. Αν και στην επίγευση αφήνει μια ανεπαίσθητη γλύκα, η φυσιολογική φρεσκάδα του σταφυλιού υπερτερεί και δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρμονικό σύνολο.


Συνοδεύει έξοχα πιάτα της Διεθνούς και της Ελληνικής δημιουργικής κουζίνας με πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά όπως και πιάτα της Άπω Ανατολής με γλυκόξινες γεύσεις. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10° C .

Ένα επαγγελματικό τιρμπουσόν

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Τα επαγγελματικά τιρμπουσόν διευκολύνουν ιδιαίτερα το άνοιγμα ενός μπουκαλιού με κρασί και διαφέρουν από τα απλά που έχουμε συνήθως στο συρτάρι της κουζίνας. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε στην αγορά και ηλεκτρικά τιρμπουσόν για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.

Ένα μπουκάλι Samos Anthemis

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, που μαρτυρούν την 5ετή παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια. Αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, με φόντο κακάο και σοκολάτας, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα. Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του Samos Anthemis κατορθώνει να διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης να αναδεικνύονται και να συνδυάζονται μοναδικά με εκείνα των αποξηραμένων φρούτων, καπνού και σοκολάτας που δίνουν ένα  πραγματικά «ξεχωριστό» κρασί.

Ταιριάζει εξαιρετικά με δημιουργίες υψηλής ζαχαροπλαστικής με έντονα γλυκό χαρακτήρα και αρωματική πολυπλοκότητα. Ακόμη, με γλυκά ταψιού, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, τάρτες και γλυκά με ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων, φουά γκρα με γλυκό κυδώνι ή σύκο, χειροποίητο παγωτό. Σκέτο, μετά το τέλος του δείπνου, συνοδεύει απολαυστικά ένα ελαφρύ πούρο. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14°  C.

Μία κομψή θήκη για κρασιά

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Κάθε wine lover χρειάζεται μία κομψή θήκη για να τοποθετεί τα αγαπημένα του μπουκάλια κρασί. Διαλέξτε ένα ιδιαίτερο design που να προσδίδει και μία δόση στιλ στη διακόσμηση του σπιτιού.

Ένα μπουκάλι Samos Vin Doux

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Το Samos Vin Doux, που ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs, είναι το πιο δημοφιλές κρασί της Σάμου. Τόσο η όψη, όσο και η οσμή του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, ώριμου πεπονιού εκφράζοντας με εξαιρετικά φρέσκο τρόπο το χαρακτήρα του μοσχάτου σταφυλιού, διατηρώντας τα πρωτογενή του αρώματα. Η πρώτη επαφή με το στόμα είναι εκρηκτική καθώς στην ιδιαίτερα φρουτώδη γεύση του «ακούγονται» νότες από λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα ενώ υπάρχουν νύξεις από καραμέλα βουτύρου και μικρές πινελιές ανθέων.


Τα γλυκά που συνοδεύει καλύτερα είναι τα ελαφρά και ανοιχτόχρωμα όπως μηλόπιτα, λεμονόπιτα, τάρτες φρούτων αλλά και τα έντονα κρεμώδη. Σερβίρεται όμως και πριν το φαγητό ως απεριτίφ ή και σε ήσυχες απογευματινές ανάπαυλες με φρούτα, τυριά, ξηρούς καρπούς. Είναι ο απόλυτος συνοδός του ώριμου πεπονιού, ενώ επιδόρπια, τυριά, φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα λατρεύουν το Samos Vin Doux. Χρησιμοποιείται επίσης στη ζαχαροπλαστική, για να δημιουργήσει άκρως γευστικά σιρόπια που δίνουν μια διαφορετική νότα στις γλυκές δημιουργίες.

Στη μαγειρική συμπληρώνει αρωματικά και «δένει» γλυκόξινες σάλτσες ή αφήνει τη διακριτική του γλυκύτητα σε πουλερικά, συνταγές ασιατικής ή και ιταλικής κουζίνας και άλλα εμπνευσμένα πιάτα. Αποτελεί το ιδανικό «κλείσιμο» για ένα γεύμα ή δείπνο ενώ το πλούσιο σώμα του μπορεί να αποτελέσει μία καταπληκτική βάση για παρασκευή ξεχωριστών cocktails σε συνδυασμούς απεριόριστους. Ως ένα κλασσικό επιδόρπιο κρασί, σερβίρεται μετά το φαγητό στους 8-10° C.

Ένα προσωποποιημένο κρυστάλλινο ποτήρι κρασιού

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Το καλό κρασί χρειάζεται και το σωστό ποτήρι. Επιλέξτε ένα κρυστάλλινο ποτήρι το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε με τα αρχικά ή το όνομα αυτού/ής που θέλετε να το δωρίσετε. Σίγουρα θα το εκτιμήσει.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ