Μπαρνιέ: Ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit εξακολουθεί να υφίσταται

Μπαρνιέ: Ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit εξακολουθεί να υφίσταται Facebook Twitter
EPA
0

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει στη Βρετανία μετά το Brexit τόση πρόσβαση στην ενιαία αγορά της όση θα δικαιολογεί η εξασφάλιση εκ μέρους του Λονδίνου ότι οι κανόνες και οι προδιαγραφές της ΕΕ τηρούνται.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως η πρόσβαση θα είναι «αναλογική» και πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενδέχεται να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο μιας νέας εμπορικής σχέσης με μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις. «Θέλουμε να έχουμε στέρεες εγγυήσεις για ίσους όρους», δήλωσε ο Μπαρνιέ. «Θα παρακολουθούμε στενά και θα είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στα ... κοινωνικά δικαιώματα, την περιβαλλοντική προστασία, την κρατική βοήθεια και προφανώς τα ζητήματα φορολόγησης».

«Θα είναι δύσκολες και απαιτητικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε προσθέτοντας πως θα υπάρχει εξαιρετικά λίγος χρόνος για να διεξαχθεί η διαπραγμάτευση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία μετά το Brexit και πριν από το τέλος του 2020. Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως στο τέλος του 2020 οι πλευρές θα χρειασθεί να επανεκτιμήσουν αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκπονηθεί μια νέα συμφωνία κατά τη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται μετά το Brexit.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής σημείωσε πάντως ότι ο κίνδυνος μιας χαοτικής αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία διαζυγίου εξακολουθεί να υφίσταται. Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως αυτή μπορεί να συμβεί στο τέλος Ιανουαρίου, αν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν επικυρώσει τη συμφωνία για το Brexit.

Θα μπορούσε επίσης να συμβεί στο τέλος της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται μετά το Brexit μέχρι το τέλος του 2020, αν δεν συμφωνηθεί μέχρι τότε μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και δεν συμφωνηθεί επίσης να αφιερωθεί επιπλέον χρόνος για να επιτευχθεί η συμφωνία αυτή. «Ο κίνδυνος να συμβεί το Brexit χωρίς συμφωνία εξακολουθεί να υφίσταται», δήλωσε ο Μπαρνιέ στην ομιλία του στις Βρυξέλλες. «Εξακολουθεί να είναι ανάγκη να προετοιμασθούμε».

«Σε όλα τα κράτη μέλη, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προετοιμασία ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι ώρα για αυταρέσκεια. Η δουλειά ιδιαίτερα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να συνεχισθεί», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μορμόνες, Swingers και Reality Drama: Η σειρά που εξοργίζει την Εκκλησία και καθηλώνει το κοινό

Διεθνή / Μορμόνες, Swingers και Reality Drama: Η σειρά που εξοργίζει την εκκλησία και καθηλώνει το κοινό

Η σειρά του Disney+ φέρνει στο προσκήνιο μια γενιά Μορμόνων γυναικών που ζουν μακριά από τα στερεότυπα – Εξομολογήσεις για swing σκάνδαλα, διαλυμένες φιλίες και το βλέμμα της Εκκλησίας των Μορμόνων
LIFO NEWSROOM
Ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη: Προτάσεις και προβλέψεις

Διεθνή / Ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Ρωσία και Ουκρανία ξεκινούν δεύτερο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη - Οι προτάσεις της Ουκρανίας, οι ρωσικές απαιτήσεις και οι προσδοκίες από τις συνομιλίες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Διεθνή / Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Ο Κιρ Στάρμερ ανακοινώνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη στρατιωτική ενίσχυση της Βρετανίας, με νέες υποβρύχιες μονάδες και πυραυλικά συστήματα στο πλαίσιο της επανασύνταξης των ένοπλων δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
«Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Διεθνή / «Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Η JADE κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο φεστιβάλ Mighty Hoopla κάλεσε το κοινό να φωνάξει μαζί της, αναφερόμενη σε διάφορα πρόσωπα που αξίζουν ένα «άντε γεια»
LIFO NEWSROOM