ΗΠΑ: Το πτώμα του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ερρίφθη στη θάλασσα

ΗΠΑ: Το πτώμα του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ερρίφθη στη θάλασσα Facebook Twitter
0

Το πτώμα του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ερρίφθη στη θάλασσα, μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος του, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές. 

Όπως επιβεβαίωσαν σήμερα αξιωματούχοι του Πενταγώνου στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μετά τον θάνατό του, η σορός του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους κατέληξε στην θάλασσα. 

Αξιωματούχος, που μίλησε στο AFP, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την ταφή στη θάλασσα. Η κίνηση αυτή θυμίζει και την ταφή του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011, μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, σε μια επιχείρηση επίλεκτων μονάδων του αμερικανικού στρατού στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν.

Τρεις αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, δεν αποκάλυψαν πού πραγματοποιήθηκε η ταφή αλλά υποστήριξαν ότι ακολουθήθηκαν τα θρησκευτικά τελετουργικά. Δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «εκτιμούν», πως τα λείψανά του αλ Μπαγκντάντι ερρίφθησαν στη θάλασσα από ένα αεροσκάφος.

Εσώρουχα του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι υποβλήθηκαν σε τεστ DNA προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του πριν από την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του, είπε σήμερα ένας σύμβουλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.


Ο Πόλατ Τζαν, ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος των SDF, έδωσε λεπτομέρειες στο Twitter σχετικά με το πώς βοήθησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των SDF στον εντοπισμό του Μπαγκντάντι, τον θάνατο του οποίου ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Η δική μας πηγή, που μπορούσε να προσεγγίσει τον αλ Μπαγκντάντι, έφερε τα εσώρουχά του προκειμένου να διεξαχθεί τεστ DNA και να επιβεβαιωθεί (100%) ότι αυτό το πρόσωπο ήταν ο ίδιος ο Μπαγκντάντι» εξήγησε ο Τζαν.


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι SDF συνεργάζονταν από τις 15 Μαΐου με τη CIA για τον εντοπισμό του Μπαγκντάντι και κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι είχε μετακινηθεί από το Ντέιρ αλ Ζορ στην ανατολική Συρία στην Ιντλίμπ, όπου σκοτώθηκε.

Ο αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε ενεργοποιώντας ένα γιλέκο αυτοκτονίας παγιδευμένο με εκρηκτικά, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Delta Team. Όταν αμερικανικές δυνάμεις προσέγγισαν το συγκρότημα που διέμενε ο Μπαγκντάντι, τα ελικόπτερα δέχθηκαν πυρά αλλά τελικά κατάφεραν να προσγειωθούν χωρίς απώλειες. Φοβούμενοι ότι η είσοδος ήταν παγιδευμένη, οι στρατιώτες εισήλθαν ανατινάσσοντας έναν πλαϊνό τοίχο.

Ο Μπαγκντάντι διέφυγε σε ένα υπόγειο του συγκροτήματος παίρνοντας μαζί του τρία από τα παιδιά του και οι αμερικανικές δυνάμεις του ζήτησαν να παραδοθεί, όμως εκείνος αρνήθηκε. Τον κυνήγησαν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι και αφού βρέθηκε σε αδιέξοδο, ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους πυροδότησε τα εκρηκτικά, παρασέρνοντας στον θάνατο και τα παιδιά.

Μήνες πριν τον θάνατό του, είχε προλάβει να εκχωρήσει αρκετές αρμοδιότητες σε έναν πρώην αξιωματούχο του ιρακινού στρατού. Όπως μεταδίδει το Newsweek, ο Αμπντουλάχ Καρντάς, γνωστός και ως Χάτζι Αμπντουλάχ αλ-Αφάρι, φέρεται να είναι πρώην αξιωματούχος του ιρακινού στρατού που είχε υπηρετήσει επί των ημερών του Σαντάμ Χουσεΐν και, ήδη από τον Αύγουστο, είχε αναλάβει επαυξημένα καθήκοντα.

Με πληροφορίες από Newsweek και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM