DW: ΕΕ και ΗΠΑ στα «χαρακώματα» ενός εμπορικού πολέμου

DW: ΕΕ και ΗΠΑ στα «χαρακώματα» ενός εμπορικού πολέμου Facebook Twitter
0

Οργισμένες ευρωπαϊκές αντιδράσεις φέρεται να προκαλεί η απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή τιμωρητικών δασμών ύψους 7,5 δις δολ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα, σύμφωνα με τον Γερμανικό Τύπο.

«Ευρωπαϊκή απάντηση» αξιώνει η Γαλλία

 

Με φόντο την πολύχρονη διαμάχη για τις επιδοτήσεις της ευρωπαϊκής Airbus και μετά από σχετικό «πράσινο φως» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) χθες Τετάρτη, οι ΗΠΑ προανήγγειλαν την επιβολή εκτεταμένων οικονομικών κυρώσεων συνολικής αξίας άνω των 7,5 δις δολαρίων (6,9 δις ευρώ) σε βάρος ευρωπαϊκών προϊόντων. Συγκεκριμένα από τις 18 Οκτωβρίου επιβάλλονται επιπρόσθετα τέλη ύψους 10% σε εισαγόμενα από την ΕΕ αεροπλάνα και τιμωρητικοί δασμοί ύψους 25% σε αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα.

Μεταξύ αυτών των προϊόντων είναι γαλλικά κρασιά και τυριά, ελιές από τη Γαλλία και την Ισπανία, εργαλεία και καφές από τη Γερμανία αλλά και σκοτσέζικα ουίσκι. Οι επιβληθείσες κυρώσεις αφορούν κυρίως προϊόντα των χωρών που φέρουν την ευθύνη των επιδοτήσεων προς τον ευρωπαϊκό κολοσσό αεροναυπηγικής Airbus, δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Χαιρετίζοντας την απόφαση του ΠΟΕ ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για μια «ωραία νίκη» για τις ΗΠΑ κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές χώρες ότι «επί χρόνια ξεζούμιζαν» τη χώρα του. Παρότι η σχετική υπόθεση ξεκίνησε πολύ πριν αναλάβει την αμερικανική προεδρία, ο ίδιος απέδωσε την «επιτυχία» αυτή στη δική του διακυβέρνηση. «Από τη στιγμή που έγινα πρόεδρος ο ΠΟΕ μάς φέρεται πολύ καλύτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ευρωπαϊκή απάντηση ζητά η Γαλλία

«Εάν η αμερικανική κυβέρνηση απορρίψει τη χείρα συνεργασίας που της τείνει η Γαλλία και η ΕΕ τότε θα απαντήσουμε με κυρώσεις», προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λε Μερ. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «οικονομικό και πολιτικό λάθος».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Ιταλία συνεργάζεται στενά με την ΕΕ προκειμένου να ληφθούν μέτρα που θα περιορίζουν τις συνέπειες των δασμών για τους παραγωγούς της. Σύμφωνα με τον ιταλικό αγροτικό σύνδεσμο οι δασμοί αφορούν εξαγωγές ιταλικών προϊόντων τροφίμων συνολικής αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Δριμεία κριτική στην αμερικανική απόφαση ασκούν και παράγοντες της γερμανικής οικονομίας. Ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας Γιοάχιμ Λανγκ χαρακτήρισε μεν νόμιμους τους αμερικανικούς δασμούς αφού ανταποκρίνονται στους κανόνες του ΠΟΕ, σημείωσε όμως ότι είναι «επιβλαβείς για την οικονομία και τις πολιτικές σχέσεις». Κάλεσε δε και τις δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα οδηγήσει σε κατάργηση των δασμών.

Εν όψει νέας απόφασης του ΠΟΕ

Ήδη το 2018 Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είχε κρίνει ότι οι παράνομες κρατικές επιδοτήσεις της Airbus ζημιώνουν τoν κύριο αμερικανικό ανταγωνιστή της, την Boeing και ως εκ τούτου στοιχειοθετούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Χθες ο οργανισμός ενέκρινε απλώς το ύψος των μέτρων που προτίθεται να επιβάλει η Ουάσιγκτον.

Σύντομα όμως ο ΠΟΕ καλείται να αποφασίσει εκ νέου για την ίδια υπόθεση. Στο μικροσκόπιο αυτή τη φορά οι αμερικανικές επιδοτήσεις προς την αμερικανική Boeing. Σε λίγους μήνες ο οργανισμός θα αποφασίσει για το ύψος της ζημίας που έχουν υποστεί οι Ευρωπαίοι, που θα τους επιτρέψει στη συνέχεια να προχωρήσουν στην επιβολή ισόποσων τιμωρητικών δασμών σε βάρος αμερικανικών προϊόντων.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM