Greenpeace - WWF: Η Ελλάδα παραχωρεί μοναδικής ομορφιάς θάλασσες σε πετρελαϊκές εταιρείες, καταγγέλλουν οι οργανώσεις

Greenpeace - WWF: Η Ελλάδα παραχωρεί μοναδικής ομορφιάς θάλασσες σε πετρελαϊκές εταιρείες, καταγγέλλουν οι οργανώσεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
10

Την παραχώρηση θαλάσσιας έκτασης 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε πετρελαϊκές εταιρείες καταδικάζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Greenpeace και η WWF, κάνοντας λόγο για κίνηση που «υποθηκεύει μοναδικής φυσικής ομορφιάς θάλασσες για δεκαετίες».

Σε επιστολή τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τους Έλληνες βουλευτές την καταψήφιση των επίμαχων συμβάσεων παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο, που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή. Οι οργανώσεις χαρακτηρίζουν τις συμβάσεις αυτές «εθνικά επιζήμιες» και καλούν το ελληνικό Κοινοβούλιο να προχωρήσει στην άμεση ακύρωση του προγράμματος.

Σύμφωνα με την WWF και την Greenpeace, οι κινήσεις αυτές «απειλούν άμεσα την εθνική οικονομία, την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον της χώρας». Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, οι συμβάσεις «αφορούν συνολικά την παραχώρηση στις πετρελαϊκές εταιρείες μίας τεράστιας θαλάσσιας έκτασης 50.000 τ. χλμ. σε Ιόνιο και Κρήτη, θέτοντας σε ανυπολόγιστο κίνδυνο, όχι μόνο μοναδικής οικολογικής αξίας περιοχές, όπως ο Κυπαρισσιακός Κόλπος και ο κόλπος του Λαγανά, αλλά και εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς σε Κρήτη, Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα που συμβάλλουν στην εθνική οικονομία με φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

»Δεν παρέχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, οι οποίες είναι υπεύθυνες για μερικές από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία. Καταστρατηγούν το περιβαλλοντικό κεκτημένο, καθώς επιτρέπουν ιδιαίτερα παρεμβατικές κι επικίνδυνες εργασίες, όπως είναι η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

»Εγκλωβίζουν τη χώρα σε ένα μονοπάτι ασύμβατο με τη συμφωνία του Παρισιού. Οι νέες πολιτικές για την αποτροπή της κλιματικής κρίσης θα καταστήσουν τα έργα εκμετάλλευσης ζημιογόνα επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους πολίτες με δισεκατομμύρια ευρώ στα επόμενα χρόνια. Διαιωνίζουν την εξάρτηση της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα, όταν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι, όχι μόνο, επιστημονικά αναγκαία, αλλά και η βέλτιστη οικονομική επιλογή με όρους βιώσιμης ανάπτυξης».

WWF: Εκατομμύρια τόνοι αερίων του θερμοκηπίου

«Ψηφίζοντας αυτές τις συμβάσεις παραχώρησης, τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου επιβαρύνουν αυτόματα τα παιδιά μας με ένα "χρέος" που δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν. Την ίδια ώρα που θα κυρώνονται στη Βουλή οι συμβάσεις, οι οποίες θα ευθύνονται για δεκάδες εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου, εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα και σε κάθε γωνιά του πλανήτη θα διαδηλώνουν απαιτώντας δραστικά μέτρα για την αποτροπή μίας άνευ προηγουμένου οικολογικής κατάρρευσης. », δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ υπεύθυνος εκστρατείας του WWF Ελλάς ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Greenpeace: Συμφέρον με ημερομηνία λήξης

«Με νωπές ακόμα τις μνήμες από ένα φλεγόμενο καλοκαίρι που σόκαρε όλον τον πλανήτη και με την επιστήμη να προειδοποιεί ότι απομένουν κυριολεκτικά μία χούφτα χρόνια πριν χαθεί κάθε ελπίδα, το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν καλείται να ψηφίσει απλώς άλλη μία Σύμβαση: καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη σωτηρία της χώρας από την κλιματική καταστροφή και το συμφέρον μίας βιομηχανίας με ημερομηνία λήξης. Τυχόν επικύρωση των συμβάσεων εκθέτει τους Έλληνες βουλευτές ως συνυπεύθυνους σε ένα περιβαλλοντικό και κλιματικό έγκλημα, τόσο γι' αυτή όσο και για τις επόμενες γενιές», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Καλούμε τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων να καταψηφίσουν τις συμβάσεις ως εθνικά επιζήμιες και να βάλουν ένα οριστικό τέλος σε ένα εσφαλμένο μοντέλο «ανάπτυξης» που υποθηκεύει τις μοναδικής φυσικής ομορφιάς θάλασσες της Κρήτης και του Ιονίου για δεκαετίες».

Με πληροφορίες από WWF και Greenpeace

Περιβάλλον
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

Περιβάλλον / Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

«Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο» τόνισε η Χρύσα Αράπογλου
LIFO NEWSROOM
Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη

Περιβάλλον / Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Αυτό το καλοκαίρι η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου - Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ
LIFO NEWSROOM
Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Λιγνίτες δεν θέλουμε, μολύνουν τον αέρα.Πετρέλαιο στη θάλασσα δεν θέλουμε, θα μολυνθεί η θάλασσα.Ούτε και στην ξηρά όμως θέλουμε, ήδη στην Ηπειρο εχουμε διαμαρτυρίες.Φράγματα δεν θέλουμε, αλλάζουν το περιβάλλον και τα νερά κατακλύζουν αρχαιολογικούς χώρους και παραδοσιακά χωριά.Ανεμογεννήτριες? Α όχι ευχαριστώ, σκοτώνουν τους γυπες, χαλάνε την ομορφια των βουνων, απαιτουν κατασκευη δρομων.Ηλιακά? Πλακα κάνετε, ασχημαίνουν τα παραδοσιακα χωριά μας, και καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης.Τι έμεινε λοιπόν;Πάρτε ένα πυρηνικό εργοστάσιο να εχετε να πορεύεστε.
Ανυπολόγιστο κόστος γενικά δεν υπάρχει. Κάνεις μια προσέγγιση του τι ρισκάρεις και του τι κερδίζεις, και προχωράς παίρνοντας μια απόφαση που θα βασίζεται σε νούμερα και όχι σε συναισθήματα. Είναι πολύ εύκολο να φοβίσεις κάποιον, είναι δύσκολο να τον πείσεις.
Ανυπολόγιστο κόστος δεν υπάρχει; Δηλαδή να κάψει και η Βραζιλία όλο τον Αμαζόνιο; Άλλωστε ανυπολόγιστο κόστος δεν υπάρχει μπροστά στην ανάπτυξη. Τι συναισθήματα και κουραφέξαλα; Τι "το οξυγόνο είναι αναγκαίο για τον άνθρωπο"; Αυτά είναι παιδιάστικοι συναισθηματισμοί. Ας τα καταστρέψουμε όλα να πάνε στο διάολο πια.
"ίδια ώρα που θα κυρώνονται στη Βουλή οι συμβάσεις, οι οποίες θα ευθύνονται για δεκάδες εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου, εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα Πηγή: www.lifo.gr"δηλαδη τι σχεση εχει η καταναλωση καυσιμων και η εξορυξη τους;;;; λιγο λογικη γιατι τα πραγματα αρχιζουν και γινονται παραθρησκευτικα
Πω κινδευνενουμε να γινουμε Νιγηρια (η και Νορβηγια ή και Σουηδια ) κλπ κλπΠαιδακια η κλιματικη αλλαγη καταπολεμειται μειωνοντας την καταναλωση του πετρελαιου (hint ανεμογενητριες) οχι το να καταναλωνουμε το ιδιο και να το μεταφερουμε και απο πανω χιλιαδες χιλιομετρα μακρια.