8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα

8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα Facebook Twitter
Στην ιστορική περιοχή της πλατείας Ασωμάτων ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί ένα καινούργιο εστιατόριο το «Δώδεκα» και την επιμέλεια της κουζίνας έχει αναλάβει ο δημιουργικός Γιάννης Στανίτσας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Πρόκειται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες τη σάλα τους για να υποδεχτούν αυτούς που αναζητούν καινούργια στέκια φαγητού. Ο λόγος για τα νέα εστιατόρια της πόλης που ακριβώς στο γύρισμα των εποχών ήρθαν να πλουτίσουν τον φθινοπωρινό - χειμωνιάτικο χάρτη των γεύσεων της πρωτεύουσας.


Ο γνωστός σεφ Πάνος Ιωαννίδης, βαθύς γνώστης της ιταλικής κουζίνας, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Πάνο Πολίτη του ιταλικού Cupola για να φτιάξουν ένα καινούργιο εστιατόριο με σύγχρονη ιταλική κουζίνα. «Το νέο εστιατόριο το βαφτίσαμε Ovio, το οποίο στην μιλανέζικη σλάνγκ σημαίνει ξεκάθαρο, προφανές, όπως ακριβώς θα είναι και η κουζίνα του», λέει με πάθος στην φωνή του ο Πάνος και εξηγεί: «Κουζίνα με ιταλικά προϊόντα, δημιουργικές ιδέες, ξεκάθαρες casual γεύσεις. Pasta fatta mano, ριζότο κατά παραγγελία που θα φτιάχνεται από την αρχή, τίποτα προετοιμασμένο». Το Ovio ετοιμάζεται πυρετωδώς στο κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του Συντάγματος και αναμένεται τον Οκτώβρη να μας υποδεχθεί.

Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο σπιτικό ελληνικό φαγητό, από ρεβίθια και φακές μέχρι γιουβέτσι, αλλά και να θυμηθούμε το μεσημεριανό κυριακάτικο τραπέζι, όπως έτρωγε παλιά η οικογένεια.


Στην καρδιά του Πειραιά το πρώην Lola's στην Δευτέρας Μεραρχίας 14 αλλάζει ρότα και ετοιμάζεται πυρετωδώς από την ομάδα του Άμπακου με στόχο να ανοίξει τις πύλες του στις αρχές του Οκτώβρη. Και το όνομα αυτού «Δόλωμα» με μενού που ακουμπά στην ψαροφαγία. Ο σεφ Χρήστος Τζιέρας ετοιμάζει το μενού που εμπνέεται από την θάλασσα με προτάσεις από φρέσκο ψάρι αλλά και ψαρομεζέδες που θα συνοδεύσουν το ούζο, το τσίπουρο ή το κρασί.

Από δημιουργικό λουκάνικο θαλασσινών με ντιπ πολίτικης σαλάτας και γιουβετσάκι κακαβιάς με ψάρι ημέρας, μέχρι θράψαλο στη σχάρα με λαδολέμονο και τραγανό τηγανητό καλαμάρι που συνοδεύεται από σάλτσα πιπεριάς. Η σάλα «ντύνεται» με χρώματα λευκού και τυρκουάζ, διακοσμείται με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ελληνικού κινηματογράφου, άφθονα φυτά ενώ ο επιβλητικός μεταμοντέρνος πολυέλαιος ενισχύει το σκηνικό. Τη φιλοσοφία της απόλαυσης των θαλασσινών μεζέδων θα συντροφεύουν μουσικές από τον ελληνικό κινηματογράφο.

8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο γνωστός σεφ Πάνος Ιωαννίδης ένωσε τις δυνάμεις του με τον Πάνο Πολίτη για να φτιάξουν ένα καινούργιο εστιατόριο με σύγχρονη ιταλική κουζίνα και το βάφτισαν Ovio.

Στα εστιατόρια Άδολο, Ψαράδες και Λάζαρος που έχουν στήσει και τρέχουν τα αδέλφια Γιάννης και Τάσος Βουλγαράκης ετοιμάζεται να προστεθεί και ένα καινούργιο «αδελφάκι». Επιθυμία του Γιάννη ήταν να φτιάξει ένα ιταλικό εστιατόριο και όπως όλα δείχνουν το όνειρο του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Σε χώρο του Παλαιού Φαλήρου ετοιμάζεται το καινούργιο ιταλικό εστιατόριο που η κουζίνα θα δίνει έμφαση στα μαγειρευτά με ιταλικά προϊόντα και συνταγές που θα σε ταξιδεύουν από τον βορρά μέχρι τον νότο.

Στην ιστορική περιοχή της πλατείας Ασωμάτων εκεί που ήταν το πρώην Loft ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί ένα καινούργιο εστιατόριο το «Δώδεκα» από το Δωδεκάθεο. «Όνειρο δικό μου και της ομάδας μου είναι να στήσουμε ένα χώρο που οι επισκέπτες θα αισθάνονται φιλοξενούμενοι», λέει ο γνωστός καλλιτέχνης και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Νίκος Κουρκούλης και συμπληρώνει: «Η κουζίνα θα είναι ελληνική αφού θα ενταχτούν στο μενού προϊόντα Ελλήνων μικροπαραγωγών και κάθε μήνα θα παρουσιάζουμε ένα παραγωγό με τα προϊόντα του καθώς και ελληνικά κρασιά. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο σπιτικό ελληνικό φαγητό, από ρεβίθια και φακές μέχρι γιουβέτσι, αλλά και να θυμηθούμε το μεσημεριανό κυριακάτικο τραπέζι, όπως έτρωγε παλιά η οικογένεια. Η Ελλάδα είναι το γαστρονομικό μας πλαίσιο και την επιμέλεια της κουζίνας έχει αναλάβει ο δημιουργικός Γιάννης Στανίτσας». Υπολογίζεται τέλη Οκτώβρη να ανοίξει και να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα Facebook Twitter
Το γνωστό αθηναϊκό εστιατόριο Κεντρικόν με επιμέλεια της κουζίνας από τον σεφ Άρη Τσανακλίδη, ετοιμάζεται σύντομα να ανοίξει και πάλι την γνώριμη σάλα του.


Ο ίδιος σεφ ο Γιάννης Στανίτσας έχει αναλάβει την επιμέλεια του μενού με πιάτα μεσογειακής κατεύθυνσης στο καινούργιο all day χώρο που ετοιμάζεται στο Μικρολίμανο. Η διακόσμηση που εμπνέεται από την θάλασσα και ο αρχιτέκτονας Νίκος Σκοπελίτης στήνει ένα σκηνικό που θυμίζει γιοτ με ξύλινο ντεκ σαν αυτά που λικνίζονται στη μαρίνα.


To Privilege στην οδό Βουτάδων 6 και Πειραιώς είναι ο καινούργιος χώρος που ετοιμάζεται από τον Μανώλη Πλατή, έναν άνθρωπο γεννημένο μέσα στην εστίαση. Η θέα στην Ακρόπολη είναι μαγική. Περιβάλλον με γούστο και ποιότητα. «Τα τραπέζια της σάλας θα ενσωματώνουν στο κέντρο τους σαμπανιέρα για τις παρέες που μετά το φαγητό θέλουν να συνεχίσουν με ποτό» εξηγεί ο Μανώλης Πλατής και προσθέτει: «Στις δύο πληθωρικές μπάρες θα σερβίρονται κοκτέιλ καθώς και Greek bites για πιο οικονομική προσέγγιση. Την κουζίνα επιμελείται ο Νίκος Θωμάς και ο sous chef Κώστας Τερζούδης μαγειρεύει μεσογειακά πιάτα με ασιατικές πινελιές και επιλεγμένες πρώτες ύλες».

«Café Americain» θα λέγεται ο ολοκαίνουργιος γαλλικός all day χώρος στην πλατεία Δεξαμενής, εκεί που παλαιά στεγαζόταν το «Mohnblumchen», μας λέει ο δραστήριος επιχειρηματίας Γιώργος Μελισσάρης και προσθέτει: «Ένας easy going χώρος με μοντέρνα γαλλική κουζίνα που τα ηνία έχει αναλάβει ο σεφ Παναγιώτης Ζώκος. Το μενού δίνει ιδέες με φρέσκα υλικά όπως ζυμαρικά φουσίλι με σαλιγκάρια αλλά ενδιαφέρον θα έχει και το μπαρ που το μαρτίνι τρόλεϊ μπροστά στον πελάτη θα ετοιμάζει το κοκτέιλ με τις δόσεις των υλικών που επιθυμεί».

Το γνωστό αθηναϊκό εστιατόριο Κεντρικόν αλλάζει πρόσωπο αλλά επιθυμεί να διατηρήσει την μακρά παράδοσή του. Με καινούργια ιδιοκτησία και επιμέλεια της κουζίνας από τον σεφ Άρη Τσανακλίδη, ετοιμάζεται σύντομα να ανοίξει και πάλι την γνώριμη σάλα του. Η διακόσμηση κρατά κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία της ιστορίας του εστιατορίου όπως το δάπεδο και η ξύλινη σκάλα, τα οποία ενισχύονται με παρεμβάσεις που τονίζουν την προσιτή πολυτέλεια, ταπετσαρίες και μπάρα 10 μέτρων που θα σερβίρει από καφέ μέχρι ποτό. Η κουζίνα θα είναι μεσογειακή με πολλά ελληνικά πιάτα. Το πρωί θα σερβίρεται πρωινό και brunch, το μεσημέρι θα παραμείνουν τα κλασικά μαγειρευτά ενώ το βράδυ υπό το φως των κεριών το δείπνο θα είναι πιο ατμοσφαιρικό.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ