8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα

8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα Facebook Twitter
Στην ιστορική περιοχή της πλατείας Ασωμάτων ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί ένα καινούργιο εστιατόριο το «Δώδεκα» και την επιμέλεια της κουζίνας έχει αναλάβει ο δημιουργικός Γιάννης Στανίτσας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Πρόκειται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες τη σάλα τους για να υποδεχτούν αυτούς που αναζητούν καινούργια στέκια φαγητού. Ο λόγος για τα νέα εστιατόρια της πόλης που ακριβώς στο γύρισμα των εποχών ήρθαν να πλουτίσουν τον φθινοπωρινό - χειμωνιάτικο χάρτη των γεύσεων της πρωτεύουσας.


Ο γνωστός σεφ Πάνος Ιωαννίδης, βαθύς γνώστης της ιταλικής κουζίνας, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Πάνο Πολίτη του ιταλικού Cupola για να φτιάξουν ένα καινούργιο εστιατόριο με σύγχρονη ιταλική κουζίνα. «Το νέο εστιατόριο το βαφτίσαμε Ovio, το οποίο στην μιλανέζικη σλάνγκ σημαίνει ξεκάθαρο, προφανές, όπως ακριβώς θα είναι και η κουζίνα του», λέει με πάθος στην φωνή του ο Πάνος και εξηγεί: «Κουζίνα με ιταλικά προϊόντα, δημιουργικές ιδέες, ξεκάθαρες casual γεύσεις. Pasta fatta mano, ριζότο κατά παραγγελία που θα φτιάχνεται από την αρχή, τίποτα προετοιμασμένο». Το Ovio ετοιμάζεται πυρετωδώς στο κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του Συντάγματος και αναμένεται τον Οκτώβρη να μας υποδεχθεί.

Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο σπιτικό ελληνικό φαγητό, από ρεβίθια και φακές μέχρι γιουβέτσι, αλλά και να θυμηθούμε το μεσημεριανό κυριακάτικο τραπέζι, όπως έτρωγε παλιά η οικογένεια.


Στην καρδιά του Πειραιά το πρώην Lola's στην Δευτέρας Μεραρχίας 14 αλλάζει ρότα και ετοιμάζεται πυρετωδώς από την ομάδα του Άμπακου με στόχο να ανοίξει τις πύλες του στις αρχές του Οκτώβρη. Και το όνομα αυτού «Δόλωμα» με μενού που ακουμπά στην ψαροφαγία. Ο σεφ Χρήστος Τζιέρας ετοιμάζει το μενού που εμπνέεται από την θάλασσα με προτάσεις από φρέσκο ψάρι αλλά και ψαρομεζέδες που θα συνοδεύσουν το ούζο, το τσίπουρο ή το κρασί.

Από δημιουργικό λουκάνικο θαλασσινών με ντιπ πολίτικης σαλάτας και γιουβετσάκι κακαβιάς με ψάρι ημέρας, μέχρι θράψαλο στη σχάρα με λαδολέμονο και τραγανό τηγανητό καλαμάρι που συνοδεύεται από σάλτσα πιπεριάς. Η σάλα «ντύνεται» με χρώματα λευκού και τυρκουάζ, διακοσμείται με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ελληνικού κινηματογράφου, άφθονα φυτά ενώ ο επιβλητικός μεταμοντέρνος πολυέλαιος ενισχύει το σκηνικό. Τη φιλοσοφία της απόλαυσης των θαλασσινών μεζέδων θα συντροφεύουν μουσικές από τον ελληνικό κινηματογράφο.

8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο γνωστός σεφ Πάνος Ιωαννίδης ένωσε τις δυνάμεις του με τον Πάνο Πολίτη για να φτιάξουν ένα καινούργιο εστιατόριο με σύγχρονη ιταλική κουζίνα και το βάφτισαν Ovio.

Στα εστιατόρια Άδολο, Ψαράδες και Λάζαρος που έχουν στήσει και τρέχουν τα αδέλφια Γιάννης και Τάσος Βουλγαράκης ετοιμάζεται να προστεθεί και ένα καινούργιο «αδελφάκι». Επιθυμία του Γιάννη ήταν να φτιάξει ένα ιταλικό εστιατόριο και όπως όλα δείχνουν το όνειρο του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Σε χώρο του Παλαιού Φαλήρου ετοιμάζεται το καινούργιο ιταλικό εστιατόριο που η κουζίνα θα δίνει έμφαση στα μαγειρευτά με ιταλικά προϊόντα και συνταγές που θα σε ταξιδεύουν από τον βορρά μέχρι τον νότο.

Στην ιστορική περιοχή της πλατείας Ασωμάτων εκεί που ήταν το πρώην Loft ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί ένα καινούργιο εστιατόριο το «Δώδεκα» από το Δωδεκάθεο. «Όνειρο δικό μου και της ομάδας μου είναι να στήσουμε ένα χώρο που οι επισκέπτες θα αισθάνονται φιλοξενούμενοι», λέει ο γνωστός καλλιτέχνης και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Νίκος Κουρκούλης και συμπληρώνει: «Η κουζίνα θα είναι ελληνική αφού θα ενταχτούν στο μενού προϊόντα Ελλήνων μικροπαραγωγών και κάθε μήνα θα παρουσιάζουμε ένα παραγωγό με τα προϊόντα του καθώς και ελληνικά κρασιά. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο σπιτικό ελληνικό φαγητό, από ρεβίθια και φακές μέχρι γιουβέτσι, αλλά και να θυμηθούμε το μεσημεριανό κυριακάτικο τραπέζι, όπως έτρωγε παλιά η οικογένεια. Η Ελλάδα είναι το γαστρονομικό μας πλαίσιο και την επιμέλεια της κουζίνας έχει αναλάβει ο δημιουργικός Γιάννης Στανίτσας». Υπολογίζεται τέλη Οκτώβρη να ανοίξει και να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα Facebook Twitter
Το γνωστό αθηναϊκό εστιατόριο Κεντρικόν με επιμέλεια της κουζίνας από τον σεφ Άρη Τσανακλίδη, ετοιμάζεται σύντομα να ανοίξει και πάλι την γνώριμη σάλα του.


Ο ίδιος σεφ ο Γιάννης Στανίτσας έχει αναλάβει την επιμέλεια του μενού με πιάτα μεσογειακής κατεύθυνσης στο καινούργιο all day χώρο που ετοιμάζεται στο Μικρολίμανο. Η διακόσμηση που εμπνέεται από την θάλασσα και ο αρχιτέκτονας Νίκος Σκοπελίτης στήνει ένα σκηνικό που θυμίζει γιοτ με ξύλινο ντεκ σαν αυτά που λικνίζονται στη μαρίνα.


To Privilege στην οδό Βουτάδων 6 και Πειραιώς είναι ο καινούργιος χώρος που ετοιμάζεται από τον Μανώλη Πλατή, έναν άνθρωπο γεννημένο μέσα στην εστίαση. Η θέα στην Ακρόπολη είναι μαγική. Περιβάλλον με γούστο και ποιότητα. «Τα τραπέζια της σάλας θα ενσωματώνουν στο κέντρο τους σαμπανιέρα για τις παρέες που μετά το φαγητό θέλουν να συνεχίσουν με ποτό» εξηγεί ο Μανώλης Πλατής και προσθέτει: «Στις δύο πληθωρικές μπάρες θα σερβίρονται κοκτέιλ καθώς και Greek bites για πιο οικονομική προσέγγιση. Την κουζίνα επιμελείται ο Νίκος Θωμάς και ο sous chef Κώστας Τερζούδης μαγειρεύει μεσογειακά πιάτα με ασιατικές πινελιές και επιλεγμένες πρώτες ύλες».

«Café Americain» θα λέγεται ο ολοκαίνουργιος γαλλικός all day χώρος στην πλατεία Δεξαμενής, εκεί που παλαιά στεγαζόταν το «Mohnblumchen», μας λέει ο δραστήριος επιχειρηματίας Γιώργος Μελισσάρης και προσθέτει: «Ένας easy going χώρος με μοντέρνα γαλλική κουζίνα που τα ηνία έχει αναλάβει ο σεφ Παναγιώτης Ζώκος. Το μενού δίνει ιδέες με φρέσκα υλικά όπως ζυμαρικά φουσίλι με σαλιγκάρια αλλά ενδιαφέρον θα έχει και το μπαρ που το μαρτίνι τρόλεϊ μπροστά στον πελάτη θα ετοιμάζει το κοκτέιλ με τις δόσεις των υλικών που επιθυμεί».

Το γνωστό αθηναϊκό εστιατόριο Κεντρικόν αλλάζει πρόσωπο αλλά επιθυμεί να διατηρήσει την μακρά παράδοσή του. Με καινούργια ιδιοκτησία και επιμέλεια της κουζίνας από τον σεφ Άρη Τσανακλίδη, ετοιμάζεται σύντομα να ανοίξει και πάλι την γνώριμη σάλα του. Η διακόσμηση κρατά κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία της ιστορίας του εστιατορίου όπως το δάπεδο και η ξύλινη σκάλα, τα οποία ενισχύονται με παρεμβάσεις που τονίζουν την προσιτή πολυτέλεια, ταπετσαρίες και μπάρα 10 μέτρων που θα σερβίρει από καφέ μέχρι ποτό. Η κουζίνα θα είναι μεσογειακή με πολλά ελληνικά πιάτα. Το πρωί θα σερβίρεται πρωινό και brunch, το μεσημέρι θα παραμείνουν τα κλασικά μαγειρευτά ενώ το βράδυ υπό το φως των κεριών το δείπνο θα είναι πιο ατμοσφαιρικό.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM