Σοκ στη Γαλλία από τις γυναικοκτονίες: Πάνω από 100 γυναίκες νεκρές το 2019 - Ανακοινώνει μέτρα η κυβέρνηση

Σοκ στη Γαλλία από τις γυναικοκτονίες: Πάνω από 100 γυναίκες νεκρές το 2019 - Ανακοινώνει μέτρα η κυβέρνηση Facebook Twitter
Διαδηλώτρια σε συγκέντρωση κατά της βίας στις γυναίκες
0

«Περισσότερες από 100 γυναίκες νεκρές από την αρχή του 2019 και μια γυναίκα νεκρή κάθε τρεις ημέρες το 2018», αυτά τα στοιχεία σοκάρουν σήμερα τη Γαλλία ενώ η κυβέρνηση Μακρόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει πρωτοβουλίες καταπολέμησης του φαινομένου ενδοοικογενειακής βίας.

Η Γαλλία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις αποκαλούμενες "feminicides" (γυναικοκτονίες) εγκαινιάζει σήμερα μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το θέμα ελπίζοντας ότι από αυτήν θα προκύψει ένα παγκόσμιο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου. Η διοργάνωση, την οποία εγκαινίασε η υπουργός Ισότητας, Μαρλέν Σιαπά, θα διαρκέσει τρεις μήνες και στοχεύει να μειώσει τα 222.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας--σωματικής ή σεξουαλικής--που καταγράφονται ετησίως στη Γαλλία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

«Επείγον», είναι ο σημερινός τίτλος για το θέμα της εφημερίδας Liberation την ώρα που το φαινόμενο συνεχίζει να προσλαμβάνει σοβαρές διαστάσεις. Την Κυριακή μια 90χρονη έγινε το 101ο θύμα. Ο 94χρονος σύζυγός της θεωρείται ύποπτος και ότι την σκότωσε με το μπαστούνι του.

 

Αναφορικά με το 2018 οι αρχές κατέγραψαν 121 κρούσματα δολοφονιών γυναικών από τον σύζυγο ή σύντροφό τους, δηλαδή έναν φόνο κάθε τρεις μέρες. Πανευρωπαϊκά, η Γαλλία συγκαταλέγεται στις χώρες εκείνες όπου καταγράφονται οι περισσότεροι φόνοι γυναικών με 0,18 ανά 100.000 γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που αφορούν το 2017. Η Γαλλία έτσι κατατάσσεται μπροστά από την Ελβετία (0,13), την Ιταλία (0,11), την Ισπανία (0,12) αλλά πίσω από την Γερμανία (0,23).

Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος 80 προσκεκλημένοι: από υπεύθυνους οργανώσεων και αστυνομικούς, ως δικαστές ή δικηγόρους και περισσότεροι από δέκα υπουργοί--ανάμεσά τους η Σιαπά, η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ και ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα ανακοινώσει «τα πρώτα επείγοντα μέτρα με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων», όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Η συζήτηση θα διεξάγεται παράλληλα με τις συναντήσεις 91 τοπικών φορέων για το ίδιο θέμα σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Η Σιαπά υποσχέθηκε «σημαντικές ανακοινώσεις» από την πρώτη κιόλας ημέρα και παράλληλα σκοπεύει να κινητοποιήσει και άλλους υπουργούς μέσα από μια σειρά ενημερώσεων του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό, ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό και συνεχίζοντας με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Παιδείας και Στέγασης.

Η πρωτοβουλία ωστόσο της κυβέρνησης Μακρόν έχει δεχτεί και επικρίσεις καθώς υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι οι αρχές θα πρέπει να κάνουν περισσότερα. Ακτιβιστές καταγγέλλουν τα ανεπαρκή κονδύλια που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα διαθέσει για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Η ομάδα πίεσης #NousToutes--η οποία την Κυριακή, έπειτα από τον 100ο φόνο γυναίκας από τον σύντροφό της, συγκέντρωσε διαδηλωτές στην πλατεία του Τροκαντερό με θέα τον Πύργο του Άιφελ, εκτιμά ότι απαιτούνται ένα δισ. ευρώ για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. Αντίθετα, η Σιαπά ανακοίνωσε την Πέμπτη "ένα ειδικό κονδύλι" ύψους ενός εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ενώσεων που δρουν για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM