Witty details

Witty details Facebook Twitter
NEO-SURREALISM Σχέδια με ξυλομπογιές σε χαρτί και γλυπτά από πηλό δίνουν μορφή σε φανταστικές εικόνες έρωτα, πάθους και φόβου.
0

«Θέλω πάρα πολύ να ταξιδέψω, να ζήσω κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, να γνωρίσω καινούργιους ανθρώπους. Ίσως να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό, δεν ξέρω ακόμα. Θα ήθελα το Σεπτέμβριο να μην είμαι εδώ, να πάω κάπου...» λέει ηΕιρήνη Μίγα, η νεαρή καλλιτέχνιδα που εκθέτει αυτόν τον καιρό τα έργα της στην γκαλερί The Breeder. Είναι η πρώτη ατομική της έκθεση στην Αθήνα και μιλάει με ενθουσιασμό για τα έργα της, 9 σχέδια και 5 γλυπτά που εκτίθενται στο ισόγειο της γκαλερί. «Τα ετοίμαζα εδώ και ένα χρόνο», μου λέει, «και αφορούν τις σχέσεις των ανθρώπων, τους φόβους που προκύπτουν μέσα απ' αυτές, τα θέλω, το πάθος, την αγάπη. Μέσα απ' αυτό το concept προσπάθησα κι έκανα τα συγκεκριμένα έργα, που είναι λίγο σουρεαλιστικά, λίγο παιχνιδιάρικα».

Ο τίτλος της έκθεσης «Wittingly Sparkling Greedy Dimples», ο οποίος σε προετοιμάζει γι' αυτό που θα δεις, παραπέμπει σε κάτι χαρούμενο και ζωηρό. «Όταν έκανα τα γλυπτά μού προκαλούσαν πολύ γέλιο, φανταζόμουν την αντίδραση του θεατή μπροστά τους» εξηγεί. «Νομίζω ότι το γέλιο είναι κάτι που λείπει. Μου αρέσει οι τίτλοι να κάνουν έναν ήχο, ακόμα και οι τίτλοι απ' τα σχέδια έχουν τον ήχο που θα ήθελα να έχει το κάθε έργο, με παρηχήσεις και τέτοια διάφορα». Της ζητάω να μου περιγράψει τα γλυπτά, φτιαγμένα από λευκό πηλό με γυαλί και πυροχρώματα, στολισμένα με φτερά, στρας, κορδέλες και κομμάτια ξύλων: «Ένα από τα γλυπτά είναι ουσιαστικά διπλό. Δυο βουνά, ένα αρσενικό κι ένα θηλυκό που επικοινωνούν μεταξύ τους με μια γέφυρα από λεπτές αλυσίδες, τα οποία λιώνουν και προσπαθούν το ένα να ακουμπήσει το άλλο. Είναι κατά κάποιο τρόπο ένας άντρας και μια γυναίκα. Υπάρχουν επίσης μια τούρτα με δύο άλογα, έναν μονόκερο και μια μικρή φοράδα, κι ένα άλλο γλυπτό με τα βάρη της Εύας, το οποίο ουσιαστικά είναι τα ταξίδια που κάνει και τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει. Έχει το μήλο που το έχει δαγκώσει και το προσφέρει... Μετά είναι ο θηλυκός ποιμένας, το μπούστο μιας κοπέλας που πρόσφερε την καρδιά της κι από τότε άλλαξαν διάφορα πράγματα μέσα της, ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τα πάντα. Τα βάθρα στα γλυπτά είναι συνέχεια των έργων, το κάθε ένα ειδικά σχεδιασμένο για το κάθε γλυπτό, σαν προέκταση. Τα σχέδια που είναι φτιαγμένα από ξυλομπογιές σε χαρτί έχουν άμεση σχέση με το concept».

Η Ειρήνη έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις (στο Χρατς! στο Μουσείο Μπενάκη, στη Helexpo, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στην Πάτρα), ενώ έχει κάνει μια ατομική έκθεση στο Τόκιο τον περασμένο Φεβρουάριο. «Αισθάνομαι πολύ τυχερή που κατάφερα να κάνω αυτό που ονειρευόμουν. Μερικές φορές νιώθω ότι όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ και το προσπαθήσεις και δουλέψεις πάνω σ' αυτό, θα σου έρθει κάποια στιγμή. Εμένα ήρθε τη στιγμή ακριβώς που τελείωσα τη σχολή μου. Μικρή, απ' το γυμνάσιο ακόμα, είχα αποφασίσει ότι θέλω να κάνω αυτό: να ζωγραφίζω. Σκεφτόμουν πώς θα είναι η ζωή μου μετά από χρόνια και ήταν το μόνο που θα ήθελα να κάνω».

Τη ρωτάω αν την απασχολεί το τι εισπράττει ο κάθε επισκέπτης της έκθεσης από τα έργα της, τι σχόλια ακούει. «Μου αρέσει πάρα πολύ όταν ο καθένας πλάθει τη δική του ιστορία. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο. Μερικές φορές μου ζητάνε να τους εξηγήσω τι έχω φτιάξει και τους λέω, αλλά ακούω και τη δική τους εκδοχή. Αυτό είναι που ζωντανεύει το έργο νομίζω. Δηλαδή, το ότι ο καθένας στο μυαλό του το ερμηνεύει διαφορετικά, οπότε μπορεί να έχει πολλές διαστάσεις». Τα ερεθίσματα για να δημιουργήσει έρχονται από παντού. Από τις σχέσεις της με τους ανθρώπους, τις εικόνες της τηλεόρασης, των περιοδικών, τις εικόνες της πόλης. «Μου αρέσει η Φωκίωνος» λέει. «Έχει πολλά παιδιά που παίζουν, ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς, βλέπεις κυρίες της αστικής τάξης, παλιές Αθηναίες με ροζ κραγιόν και γούνα, που ντύνονται στην τρίχα για να πάνε στο σουπερμάρκετ. Με έχει εντυπωσιάσει μια παρέα από τέτοιες κυρίες με ξανθό, πολύ φουντωτό μαλλί, ντυμένες με έντονα χρώματα, που βγάζουν τα κανίς βόλτα όλες μαζί και συχνάζουν στα Goody's».

Χαρίζεις έργα σου σε φίλους; «Όχι πια. Όταν ήμουν μικρότερη έδινα πάρα πολλά, τώρα πια όμως δεν χαρίζω. Σταμάτησα να δίνω όταν ανακάλυψα ότι δεν ήξεραν ούτε πού είχαν το έργο που τους είχα χαρίσει...».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ