Με κομμένη την ανάσα μέσα σε μια γυάλινη πισίνα πάνω από τα Νορβηγικά φιόρδ

Με κομμένη την ανάσα μέσα σε μια γυάλινη πισίνα πάνω από τα Νορβηγικά φιόρδ Facebook Twitter
0
Με κομμένη την ανάσα μέσα σε μια γυάλινη πισίνα πάνω από τα Νορβηγικά φιόρδ Facebook Twitter
© Hayri Atak

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Hayri Atak είχε την ιδέα για το σχεδιασμό του παραπάνω boutique hotel στην άκρη ενός απότομου βράχου στη Νορβηγία, το οποίο διαθέτει μια εντυπωσιακή γυάλινη πισίνα για όσους τολμηρούς θέλουν να κολυμπήσουν μερικά μέτρα πάνω από τα φιόρδ.

Το στούντιο, με έδρα του την Κωνσταντινούπολη, πρότεινε την κατασκευή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου σε μια τοποθεσία 600 μέτρων πάνω από τον γκρεμό Preikestolen - πρόκειται για έναν απότομο βράχο και εξαιρετικά δημοφιλές τουριστικό σημείο στα δυτικά της Νορβηγίας, που προεξέχει στα φιόρδ Lysefjorden.

Σκοπός της εταιρίας είναι να αναδημιουργήσει τον ενθουσιασμό που αισθάνεται κανείς, όταν πηγαίνει για πεζοπορία γύρω από τον βράχο και παράλληλα να επαναφέρει το αίσθημα του να ζεις "μέσα και πέρα από τα άκρα."

Με κομμένη την ανάσα μέσα σε μια γυάλινη πισίνα πάνω από τα Νορβηγικά φιόρδ Facebook Twitter
© Hayri Atak

"Για μένα το Preikestolen είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη που έχω δει στη ζωή μου. Μια μέρα μία φίλη μου μού έστειλε φωτογραφίες από τον βράχο, που είχε φωτογραφίσει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στη Νορβηγία" ανέφερε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του αρχιτεκτονικού στούντιο Hayri Atak. "Παρόλο που δεν ήμουν εκεί, ένιωσα την αδρεναλίνη του να ζεις στα άκρα. Στη συνέχεια, ονειρεύτηκα το πως θα ήταν να ζω κι εγώ πέρα από τα άκρα. Πρακτικά, αυτή η ιδέα με ενέπνευσε στο να δημιουργήσω το σχέδιο για το παραπάνω boutique hotel."

Τα οπτικά, που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό στούντιο Hayri Atak, απεικονίζουν την είσοδο του ξενοδοχείου στην κορυφή του γκρεμού, του οποίου η επιφάνεια είναι εκ φύσεως επίπεδη. Μάλιστα, η επιφάνεια αυτή στα μάτια του κοινού φαντάζει σαν μια γιγαντιαία πλατφόρμα, που είναι ορατή από κάθε πλευρά.

Ακολουθώντας την ευθεία πορεία της πισίνας, οι επισκέπτες οδηγούνται στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, το οποίο έχει εννέα σουίτες και ένα κοινό σαλόνι κι όλα αυτά ασφαλώς βρίσκονται μέσα στον βράχο. Οι σουίτες χωρίζονται σε τρεις ορόφους, ενώ σε κάθε όροφο υπάρχει ένα κοινό μπαλκόνι, που προεξέχει από τον βράχο, και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να χαζέψουν τη μαγευτική θέα των φιόρδ και τα βουνά που βρίσκονται τριγύρω. 

Με κομμένη την ανάσα μέσα σε μια γυάλινη πισίνα πάνω από τα Νορβηγικά φιόρδ Facebook Twitter
© Hayri Atak

Στον κάτω όροφο, το σαλόνι έχει ένα κοινόχρηστο μπαλκόνι, που εκτείνεται σε μεγαλύτερη απόσταση από τα αντίστοιχα των πάνω ορόφων, ενώ το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στον συγκεκριμένο όροφο είναι ασφαλώς η γιγαντιαία, γυάλινη πισίνα, που στηρίζεται σε δύο δοκούς πάνω στον βράχο. Σχεδιασμένη για τους πιο "περιπετειώδεις" επισκέπτες, η μακρόστενη πισίνα εκ πρώτης όψεως δημιουργεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας δεδομένου ότι βρίσκεται στην άκρη του μπαλκονιού και είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένη από γυαλί, πράγμα που επιτρέπει στους λουόμενους να απολαύσουν τη μοναδική θέα του τοπίου. 

"Πιστεύω ότι η εμπειρία του να κολυμπάς σε αυτήν την πισίνα είναι ισότιμη με το να κολυμπάς σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα. Στην αρχή του πρότζεκτ, μάλιστα, η πισίνα ήταν το μοναδικό σχεδιαστικό στοιχείο", προσθέτει μέλος του Hayri Atak. "Το ξενοδοχείο μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος ή και προέκταση του βράχου. Θεώρησα ότι μια τέτοια εμπειρία στο άκρο ενός γκρεμού είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα μέσα σε μια πισίνα παρά σε ένα απλό μπαλκόνι."Πηγή: Dezeen

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ