ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προαναγγέλει ο Κωστής Χατζηδάκης

Απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προαναγγέλει ο Κωστής Χατζηδάκης Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
1

Απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και εθελούσια έξοδο των εργαζομένων σε αυτές, όπως και των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

«Είναι προφανές ότι θα πάμε σε σταδιακή απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων», ανέφερε σε συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής και πρόσθεσε: «Λόγω των αυξημένων ποσών που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα -είναι πολιτική της ΕΕ αυτό- ορισμένες παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν πια στη ΔΕΗ περισσότερο από όσο αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά! Οι εθελούσιες έξοδοι, λοιπόν, έχουν να κάνουν και με την απολιγνιτοποίηση, αλλά και φυσικά με το μεγαλύτερο σε ηλικία προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση, ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ δεν έχει κάτι να φοβηθεί. Άλλωστε έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν πετυχημένα μοντέλα εθελούσιας εξόδου από τα οποία οι εργαζόμενοι βγήκαν ωφελημένοι. Σας θυμίζω και την περίπτωση της Ολυμπιακής, αλλά- για να μην μιλώ για κάτι που έκανα εγώ- και το μοντέλο Βουρλούμη στον ΟΤΕ».

Ο υπουργός καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση της ΔΕΗ, τόνισε ωστόσο ότι ευθύνες φέρουν και οι θεσμοί. «Ως Νέα Δημοκρατία», είπε, «προειδοποιήσαμε επανειλημμένα για το θέμα της ΔΕΗ. Αλλά το πρόβλημα, τώρα που το ζω από μέσα, είναι ακόμα χειρότερο».

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι η προσφορότερη επιλογή ώστε να ενισχυθούν τα ταμεία της ΔΕΗ χωρίς να απαξιωθεί η εταιρεία.

«Η άλλη επιλογή ήταν η πώληση υδροηλεκτρικών. Θεωρούμε όμως ότι, με δεδομένη τη μετάβαση της Ευρώπης σε χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το να μείνουν οι υδροηλεκτρικές μονάδες στη ΔΕΗ, θα είναι ουσιαστική στήριξη αλλά και σύμμαχος στην προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, όταν η εταιρεία θα έχει εξυγιανθεί», τόνισε και κατέληξε: «Είναι άκρως υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αυτοί ιδιωτικοποίησαν το 24% του ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή, δεν τους ενοχλεί η ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς, αλλά τους ενοχλεί η ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής;».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρζίσει από αύριο

Πολιτική / Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρχίζει από αύριο

Ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε ειδική αναφορά στο τι ίσχυε με τον Κώδικα του 2019 επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τι θα ισχύσει από αύριο, οπότε θα εφαρμοστεί ο Κώδικας που ψηφίστηκε προ διμήνου από την κυβέρνηση της ΝΔ
NEWSROOM
Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"Άλλωστε έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν πετυχημένα μοντέλα εθελούσιας εξόδου από τα οποία οι εργαζόμενοι βγήκαν ωφελημένοι. Σας θυμίζω και την περίπτωση της Ολυμπιακής, αλλά- για να μην μιλώ για κάτι που έκανα εγώ- και το μοντέλο Βουρλούμη στον ΟΤΕ». Πηγή: www.lifo.gr"Nα υπενθυμίσω μόνο πως η αποζημίωση των εργαζομένων της ΟΑ έγινε με ομόλογα που τα κούρεψε συντριπτικά το PSI. Παράλληλα ακόμη αναζητούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που έφτιαξε και εισηγήθηκε αυτός με τον μεγαλοτραπεζίτη.( για παράδειγμα το μόνο που κατάφερε στο γάλα είναι να πίνουμε στην ίδια τιμή γάλα με μεγαλύτερη διάρκεια - περισσότερα συντηρητικά). Γι' αυτό ίσως καλύτερα να μιλάει για κάτι που δεν έκανε αυτός.