Reuters: Η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις

Reuters: Η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις Facebook Twitter
0

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναστείλει τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα και το 2020 θα περιορίσει την προενταξιακή βοήθεια που της παρέχει εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Η κοινή απόφαση της ΕΕ, η οποία ενδέχεται να τροποποιηθεί, θα συζητηθεί μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών μελών της Ένωσης που θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να υιοθετηθεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών κατά τη σύνοδό τους τη Δευτέρα.

«Με δεδομένες τις συνεχιζόμενες και νέες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας, η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για την Συνολική Συμφωνία Αερομεταφορών και συμφωνεί να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν περαιτέρω συναντήσεις διαλόγου υψηλού επιπέδου», αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιοριστεί το 2020 η προενταξιακή βοήθεια που παρέχεται στην Τουρκία και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναθεωρήσει τις δανειοδοτικές δραστηριότητές της στην Τουρκία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δάνεια που συνδέονται με κρατικές εγγυήσεις», συνεχίζει το προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Σε αυτό αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις.

Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις συνομιλίες δήλωσε εξάλλου στο Reuters: «Θα αφορούν μόνο πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις συγκεκριμένες, παράνομες δραστηριότητες. Προσπαθούμε να το ρυθμίσουμε αυτό προσεκτικά διότι χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης, στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

«Κάποιες χώρες μέλη βασίζονται στην Τουρκία για τη μεταφορά ενέργειας, οπότε πρέπει να προχωράμε προσεκτικά. Μην αναμένετε ευρείες οικονομικές κυρώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο τρισ. ευρώ σε κίνδυνο: Οι συντάξεις στην Ολλανδία απειλούν τις ευρωπαϊκές αγορές

Διεθνή / Δύο τρισ. ευρώ σε κίνδυνο: Οι συντάξεις στην Ολλανδία απειλούν τις ευρωπαϊκές αγορές

Η μεταρρύθμιση του ολλανδικού συνταξιοδοτικού συστήματος απειλεί να αναστατώσει τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, με 2 τρισ. ευρώ σε κίνδυνο και αβεβαιότητα για επενδυτές και τράπεζες
LIFO NEWSROOM
Αίμα και λιμός στη Γάζα: 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα - Διάσημοι και ακτιβιστές στη «νηοπομπή της Αντοχής»

Διεθνή / Αίμα και λιμός στη Γάζα: 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα - Διάσημοι και ακτιβιστές στη «νηοπομπή της Αντοχής»

Τουλάχιστον 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, ενώ η Γκρέτα Τούνμπεργκ και δεκάδες διεθνείς προσωπικότητες ξεκινούν τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική νηοπομπή για να σπάσουν τον αποκλεισμό
LIFO NEWSROOM
kamila-sexoualiki epithesi

Διεθνή / Όταν η βασίλισσα Καμίλα αντιμετώπισε σεξουαλική επίθεση ως μαθήτρια: «Τον χτύπησα με το παπούτσι στο ευαίσθητο σημείο»

Στο βιβλίο "Power and the Palace" αναφέρεται πως η βασίλισσα αποκάλυψε το γεγονός στον Μπόρις Τζόνσον κατά τη θητεία του ως δήμαρχος του Λονδίνου
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για σχεδόν όλους όσοι έχουν παλαιστινιακά διαβατήρια

Διεθνή / Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για σχεδόν όλους όσοι έχουν παλαιστινιακά διαβατήρια

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν Παλαιστίνιους να ταξιδέψουν στην αμερικανική επικράτεια για ιατρική περίθαλψη, σπουδές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς, ή επιχειρηματικούς σκοπούς
LIFO NEWSROOM