WWF: Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές απειλούν την Ευρώπη

WWF: Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές απειλούν την Ευρώπη Facebook Twitter
EPA
0

Για τους κινδύνους από τις γιγαντιαίες πυρκαγιές που πλήττουν την Ευρώπη μετά τους καύσωνες και την ξηρασία και αποτελούν «σύμπτωμα» της κλιματικής αλλαγής προειδοποιεί η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση World Wildlife Fund (WWF).

Αν και κυρίως η Μεσόγειος είναι η περιοχή που πλήττεται από αυτές τις πυρκαγιές τεράστιας έντασης, οι κατά παράδοση πιο υγρές χώρες της βόρειας Ευρώπης το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν επίσης αντιμέτωπες με μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Κατά μέσο όρο κάθε χρόνο καίγονται 3.000.000 στρέμματα δάσους κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ισπανικό τμήμα του WWF, αναφέρει ότι το κόστος από τις πυρκαγιές ανέρχεται κάθε χρόνο στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τη διετία 2017-18 γιγαντιαίες πυρκαγιές, που ήταν δύσκολο να κατασβεστούν και ενισχύονταν από τους ισχυρούς ανέμους και φαινόμενα όπως τα ανοδικά ρεύματα, σημειώθηκαν στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 225 άνθρωποι. Τέτοιου είδους πυρκαγιές αναμένεται ότι θα επιδεινωθούν λόγω της ανεπαρκούς κατανομής των πόρων και της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

"Η τρέχουσα πολιτική όσον αφορά την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στο σύστημα της κατάσβεσης, είναι απαρχαιωμένη και αναποτελεσματική όσον αφορά την αντιμετώπιση του νέου είδους των γιγαντιαίων πυρκαγιών" αναφέρει η έκθεση, ζητώντας να ληφθούν περισσότερα προληπτικά μέτρα, όπως καλύτερη διαχείριση των δασών.

Εκτός από την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας, η έκθεση αναφέρει την πληθυσμιακή συρρίκνωση της υπαίθρου και τη χαοτική πολεοδόμηση των αιτιών για την επιδείνωση των πυρκαγιών.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη στο πρόσφατο κύμα καύσωνα, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές χώρες, όπως στη Γαλλία. Περισσότερες από 1.400 δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη αναφερθεί από τις αρχές του έτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM