ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

«Ο Κασόγκι είχε προειδοποιήσει τον άντρα μου για τη ζωή του»: Η σύζυγος φυλακισμένου εκδότη αποκαλύπτει

«Ο Κασόγκι είχε προειδοποιήσει τον άντρα μου για τη ζωή του»: Η σύζυγος φυλακισμένου εκδότη αποκαλύπτει Facebook Twitter
0

Μια σοβαρή μαρτυρία αποκαλύπτει το βάθος και το εύρος της πληροφόρησης που είχε ο δολοφονημένος δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι για τη «δυσαρέσκεια» της Σαουδικής Αραβίας απέναντι σε επικριτικούς ρεπόρτερ.

Η σύζυγος του γνωστού Μαροκινού εκδότη Taoufik Bouachrine που μέσω της εφημερίδας του ασκούσε δριμεία κριτική και στη Σαουδική Αραβία, περιέγραψε πως ο Κασόγκι είχε προειδοποιήσει τον άντρα της ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο, μήνες πριν ο Bouachrine συλληφθεί στο Μαρόκο και φυλακιστεί για σεξουαλικά εγκλήματα που ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαπράξει. 

Η Asmae Moussaoui εμφανίζεται βέβαιη πως η Σαουδική Αραβία ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας της να κάνει τον 49χρονο Taoufik Bouachrine να σωπάσει, λίγο πριν εκείνος τεθεί υπό κράτηση. Ο 49χρονος Bouachrine, εκδότης και συνιδρυτής της φιλελεύθερης εφημερίδας Akhbar Al Yaoum, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2018, μετά τη δημοσίευση αρκετών επικριτικών άρθρων για τις κυβερνήσεις του Μαρόκου και της Σαουδικής Αραβίας. 

Ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης και εμπορίας ανθρώπων. Σύμφωνα τα Ηνωμένα Έθνη πάντως το κακής ανάλυσης βίντεο που χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο δεν συνιστά ασφαλές τεκμήριο. Οι αρχές δεν επέτρεψαν τελικά στους ανεξάρτητους παρατηρητές να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο, που καταδίκασε τον Bouachrine σε 12 χρόνια κάθειρξη. Τόσο η κράτησή του όσο και οι συνθήκες της δίκης του καταδικάστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ υπήρξαν και διακομματικές εκκλήσεις για την άμεση απελευθέρωσή του με βασιλική χάρη. 

Ωστόσο η μαροκινή κυβέρνηση επιμένει πως ο εκδότης έτυχε δίκαιης δίκης. Η Moussaoui μίλησε για την υπόθεση στον βρετανικό Guardian, υποστηρίζοντας πως υπουργοί της κυβέρνησης δέχθηκαν πιέσεις από τη Σαουδική Αραβία για να κινηθούν εναντίον του συζύγου της. Όταν όμως η εφημερίδα επιχείρησε να πάρει απαντήσεις από τις αρχές, αντί απόκρισης τα email διέρρευσαν στον μαροκινό ιστότοπο Le360.ma, που κατηγόρησε τη γυναίκα για «ντροπιαστική απόπειρα» να συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον στην υπόθεση. 

Η Moussaoui μίλησε στον Guardian και για τις προειδοποιήσεις του Τζαμάλ Κασόγκι, που ήταν οικογενειακός φίλος του ζευγαριού. Πολλούς μήνες πριν ο ίδιος δολοφονηθεί μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Κασόγκι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τον Bouachrine ότι πια δεν ήταν ασφαλής στο Μαρόκο και έπρεπε να προσέχει καθώς η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο. 

Κατά την ίδια, και ο εκδότης συμμεριζόταν την άποψη του Κασόγκι, και της είχε πει ότι η Σαουδική Αραβία διαμαρτυρόταν για τη στάση του στη μαροκινή κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Moussaoui ο ίδιος ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν «εξοργισμένος» με όσα ο ο Bouachrine είχε δημοσιεύσει για εκείνον. Αρκετοί είναι εκείνοι που κατηγορούν τον Σαλμάν ότι βρίσκεται πίσω και από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ η σορός του δημοσιογράφου εξακολουθεί να παραμένει άφαντη. 

Οι συνήγοροι του Bouachrine επιμένουν ότι τα προειδοποιητικά μηνύματα του Κασόγκι είναι πιθανό να βρίσκονται στο κινητό τηλέφωνο του εκδότη, αλλά η συσκευή κατασχέθηκε κατά τη σύλληψή του. Η υπεράσπιση έχει ζητήσει από την αστυνομία να παραδώσει μια αναλυτική λίστα με το αρχείο κλήσεων του εκδότη, χωρίς λογοκρισία και περικοπές, ώστε να αποδειχθεί με ποιους είχε επικοινωνία, αλλά προς το παρόν οι αρχές έχουν επιτρέψει μόνο τη μερική δημοσιοποίηση του αρχείου, εγείροντας υποψίες 

Ο Bouachrine επιμένει ότι στο ενοχοποιητικό βίντεο δεν πρωταγωνιστεί ο ίδιος αλλά κάποιος άλλος άνδρας. «Δεν υπάρχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις και δύο από τα θύματα δεν έδωσαν καμία ημερομηνία, ιατρικές γνωματεύσεις ή καταθέσεις τρίτων», εξηγεί ο δικηγόρος του. Μία από τις γυναίκες που τον κατηγόρησαν μάλιστα καταδικάστηκε και η ίδια σε έξι μήνες φυλάκιση, όταν κατέθεσε έγγραφη καταγγελία στην αστυνομία, διαμαρτυρόμενη πως η (σ.σ γραπτή) κατάθεσή της είχε αλλοιωθεί. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Διεθνή / Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Περίπου 200 νεοφασίστες, ντυμένοι στα μαύρα, ταξίδεψαν στη Λίμνη Κόμο για να γιορτάσουν την επέτειο των 79 χρόνων από την εκτέλεση του Μουσολίνι - Διαδηλωτές απάντησαν με το αντιφασιστικό «Bella Ciao» στους φασιστικούς ύμνους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Διεθνή / Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Ιδιωτικά αναμένεται να γιορτάσουν τα 13 χρόνια του γάμου τους ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Το ζευγάρι ένωσε τις ζωές του στις 29 Απριλίου του 2011 στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ