Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια της Ελένης Ουζουνίδου;

Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια της Ελένης Ουζουνίδου; Facebook Twitter
0

Ανοιξιάτικο το φαγητό που με συγκινεί μέχρι δακρύων... τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Δηλαδή ψεύτικα, χωρίς κρέας, χωρίς κιμά, αλλά με μπόλικα φρέσκα μυρωδικά. Τρία πράσινα, δυόσμος, μαϊντανός, άνηθος, αλλά και ξερό και φρέσκο κρεμμύδι, ρυζάκι και αμπελόφυλλα. Εκεί στον Βορρά, στην Κομοτηνή όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, μέχρι και τον Ιούνιο έχει λίγη ψυχρούλα.

Προς το τέλος του Μαΐου, που αρχίζει ο καιρός να ανοίγει, όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια παραδοσιακά πραγματοποιούνταν οι ημερήσιες σχολικές εκδρομές. Πότε στο βουνό της Νυμφαίας, πότε στα ποτάμια, στις λίμνες, στις παραλίες. Η φύση οργίαζε, τα μάτια μου δεν χόρταιναν τα χρώματα, οι μυρωδιές αδιανόητες, κάθε φορά ήταν μια μικρή επίσκεψη στον παράδεισο. Προς το μεσημεράκι, όμως, θα πεινούσαμε, οπότε παίρναμε μαζί και το κολατσιό μας σε ταπεράκια. Το δικό μου το ταπεράκι είχε πάντα γιαλαντζί ντολμαδάκια, παραπάνω από δύο μερίδες, διότι ήμουν −και είμαι− φαγανό παιδάκι, και κεφτεδάκια, όλα φτιαγμένα απ' τη μαμά μου (φοβερή μαγείρισσα).

Κάθε φορά, λοιπόν, που είτε μου στέλνει εκείνη ή φτιάχνω εγώ και τα δοκιμάζω αυτομάτως γυρίζω πίσω στον χρόνο, σ' αυτές τις σχολικές εκδρομές, που μετά το κύλισμα στα χώματα, τα σκαρφαλώματα στα δέντρα, την κατασκευή στεφανιών με αγριολούλουδα και το ξέφρενο παιχνίδι, ευτυχισμένη έτρωγα τα ντολμαδάκια μου και η γεύση τους ήταν τόσο εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον. Λοιπόν, έχω φρέσκα αμπελόφυλλα, ξεκινάω την ιεροτελεστία του τυλίγματος.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ