Ψάχνοντας τρούφες με τον σκύλο μου

Ψάχνοντας τρούφες με τον σκύλο μου Facebook Twitter
Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ανακάλυψα την πρώτη μου τρούφα στην πρώτη μου εξόρμηση.
1

―  Η άνοιξη είναι εποχή για τρούφες και μανιτάρια;

Η άνοιξη, όπως και το φθινόπωρο, θεωρείται η ιδανικότερη εποχή για τη συλλογή των μανιταριών και της τρούφας λόγω της έντονης παρουσίας του νερού.

Η σεζόν ξεκινάει με τον υγροφόρο τον μαρτιάτικο (Hygrophorus marzuolus), ένα είδος που συλλέγουμε στη Θεσσαλία. Είναι ένα μανιτάρι με γλυκιά και λεπτή γεύση, σφιχτή και παχιά σάρκα και ευχάριστο άρωμα.

Επιπλέον, τώρα είναι η εποχή για τις μορχέλες, τους βωλίτες (porcini), τους κανθαρίσκους και τα καισαρικά.


— Ποια είναι τα γευστικά χαρακτηριστικά τους;

Στον κανθαρίσκο συναντάμε άρωμα και γεύση φρούτων (βερίκοκου και εσπεριδοειδών), στο αγαρικό (πορτομπέλο) τη γεύση κρέατος και σε ένα είδος που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί, το ερίκιο, τη γεύση θαλασσινών και κυρίως του αστακού.

Τα μανιτάρια θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Γι' αυτόν τον λόγο αποτελούν το Νο1 υποκατάστατο του κρέατος για τους χορτοφάγους.


— Μαζεύετε μανιτάρια μόνο από την περιοχή των Πρεσπών ή πάτε και σε άλλα μέρη;

Οι Πρέσπες, όπως και η Φλώρινα, είναι ένας ορεινός όγκος που ενδείκνυται για συλλογή άγριων μανιταριών την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τους χειμερινούς μήνες η συλλογή γίνεται από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ψάχνοντας τρούφες με τον σκύλο μου Facebook Twitter
Χαίρομαι που, εκτός από την οικογένεια και τους φίλους μου, μπορούν και άνθρωποι που δεν τους έχω γνωρίσει να απολαμβάνουν μανιτάρια από το καλάθι μου.


— Πώς και ασχοληθήκατε με τη μανιταροσυλλογή και το κυνήγι τρούφας;

Είχα από μικρό παιδί αγάπη για τη φύση και όταν έπεσα πάνω σε ένα άρθρο που αναφερόταν στους «υπόγειους θησαυρούς», τις τρούφες, θεώρησα πως θα ήταν εύκολο να βγω στο βουνό και να τους ανακαλύψω. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ανακάλυψα την πρώτη μου τρούφα στην πρώτη μου εξόρμηση.

Περνώντας τα χρόνια και μαθαίνοντας, ό,τι διάβαζα το έκανα πρακτική εξάσκηση στις εξορμήσεις μου πάνω στο πεδίο. Είμαι τυχερός που ανήκω στους ανθρώπους που κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα.

Χαίρομαι που, εκτός από την οικογένεια και τους φίλους μου, μπορούν και άνθρωποι που δεν τους έχω γνωρίσει να απολαμβάνουν μανιτάρια από το καλάθι μου.


— Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ενδιαφέρεται όλο και περισσότερος κόσμος για τα μανιτάρια και τις τρούφες των ελληνικών δασών. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Οι άνθρωποι που ασχολούνται και αγαπούν τα μανιτάρια και τις τρούφες υπήρχαν πάντα, ωστόσο, λόγω του Ίντερνετ, το ενδιαφέρον και οι δράσεις τους βγαίνουν στην επιφάνεια.

Επίσης, ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος είναι η διατροφική τους αξία. Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Γι' αυτόν τον λόγο αποτελούν το Νο1 υποκατάστατο του κρέατος για τους χορτοφάγους.


@nick_tsilis

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ