Μητσοτάκης στο PBS: «O ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς»

Μητσοτάκης στο PBS: «O ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και κατηγόρησε για προσπάθεια υπονόμευσης των θεσμών άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «αυτό που κρίνεται σήμερα δεν είναι απλά το μέλλον της οικονομίας μας, αλλά το μέλλον της δημοκρατίας μας».

Σε συνέντευξή του στο Ίαν Μπρέμερ και στην εκπομπή «Gzero World» του αμερικανικού δικτύου PBS, η οποία μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς, παρεμβαίνει στην ελευθερία του Τύπου και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και κάνει ακριβώς το ίδιο με τους ανεξάρτητους θεσμούς και τις ανεξάρτητες αρχές».

 

Απαντώντας σε ερώτηση για τον λαϊκισμό και τα πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στους θεσμούς είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. «Αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν θα επιτύχει γιατί απλούστατα θα χάσει τις επόμενες εκλογές» είπε, προσθέτοντας πως «όταν οι λαϊκιστές έρχονται στην εξουσία, επειδή ως συνήθως δεν μπορούν να παραγάγουν αποτελέσματα, έχουν την τάση να υιοθετούν αυταρχική συμπεριφορά».

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με το αν οι θεσμοί άντεξαν την πίεση αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Παππά σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και στη στάση που τήρησε σε αρκετές περιπτώσεις η αντιπολίτευση απέναντι στις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός, όμως, ότι υπήρξαν αντιστάσεις, δεν σημαίνει ότι δεν έγινε απόπειρα παρέμβασης στους θεσμούς, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Οι θεσμοί ήταν όντως αρκετά ισχυροί, δέχθηκαν όμως και μεγάλη πίεση. Και ναι, το Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν κρίθηκε απαραίτητο, έλαβε σημαντικές αποφάσεις, που αποτελούν ορόσημο κατά της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει το τοπίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αλλά η Ελλάδα είναι μία χώρα όπου οι θεσμοί πρέπει να γίνουν ακόμα ισχυρότεροι. Προφανώς πιστεύω πάρα πολύ στη σημασία που έχουν οι θεσμοί και ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην ποιότητα των θεσμών και στο επίπεδο της ευημερίας μιας χώρας - και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Ένας από τους λόγους που απέτυχε η προσπάθεια παρέμβασης στους θεσμούς, ήταν το γεγονός ότι καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ως αντιπολίτευση, ήμασταν πολύ ξεκάθαροι, αναδείξαμε τα ζητήματα, παλέψαμε σκληρά στη Βουλή για να ενημερώσουμε τους πολίτες για όσα συνέβησαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έγινε η προσπάθεια να παίξει αυτό το παιχνίδι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

(

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κασσελάκης: 30 μήνες φυλακή και 50.000 ποινή με αναστολή για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

Πολιτική / Κασσελάκης: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

Η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική με το σκεπτικό ότι δεν ανέμενε το Σεπτέμβριο του 2023 να εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δε γνώριζε την απαγόρευση να διαθέτει καταθέσεις στο εξωτερικό ως πολιτικός αρχηγός
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου με έμφαση σε Μεταναστευτικό και περιφερειακή σταθερότητα

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου με έμφαση σε Μεταναστευτικό και περιφερειακή σταθερότητα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, επισκέφθηκε την Ελλάδα για να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εστιάζοντας στο μεταναστευτικό, την περιφερειακή σταθερότητα και την ενεργειακή συνεργασία.
LIFO NEWSROOM