Γιούνκερ: «Όχι άλλες μικρές παρατάσεις στο Brexit χωρίς να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης»

Γιούνκερ: «Όχι άλλες μικρές παρατάσεις στο Brexit χωρίς να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης» Facebook Twitter
EPA
0

Σκληρό μήνυμα προς την Τερέζα Μέι από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε σχέση με το Brexit. Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει νέα σύντομη παράταση για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

«Βάσει των δηλώσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού χθες το βράδυ, θεωρώ ότι έχουμε λίγες ημέρες παραπάνω εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης με βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, η ΕΕ θα πρέπει από την πλευρά της να αποδεχτεί μία παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου», υπογράμμισε o Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο. 

«Ωστόσο, η 12η Απριλίου είναι η τελική προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Εάν δεν το καταφέρει μέχρι τότε, δεν θα υπάρξει άλλη σύντομη παράταση», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι, συγχρόνως, η ΕΕ είναι έτοιμη να επιδείξει «ευελιξία» και να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιο «στενή οικονομική συνεργασία» με το Ην. Βασίλειο στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ή μιας τελωνειακής ένωσης.

Εξάλλου, ο Ζ.Κ Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον το ενδεχόμενο να μην υπάρχει συμφωνία τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου είναι «πιο πιθανό». «Δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλω. Είναι όμως ένα αποτέλεσμα για το οποίο έχω διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, υπάρχουν τρία ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και εάν δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτά αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ην. Βασίλειο, τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα ως μέλος της ΕΕ και τέλος το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως η ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, θα εργαστούν «μέχρι την τελευταία στιγμή» για την αποφυγή μιας άτακτης εξόδου.

Εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ ανέφερε κατά την παρέμβασή του ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα η συμμετοχή του Ην. Βασιλείου στις ευρωεκλογές, καθώς θα δώσει το δικαίωμα στους Βρετανούς να συμμετάσχουν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Επομένως, είπε, εάν δοθεί μια μακρά παράταση θα πρέπει να συνοδεύεται από «συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο ευρωβουλευτής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να δεχθεί ένα αίτημα μακράς παράτασης, εάν υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Γκι Φερχόφσταντ πρόεδρο των Φιλελευθέρων και αρμόδιο για το Brexit, οι όποιες αλλαγές στην Πολιτική Δήλωση πρέπει να γίνουν πριν από τις 12 Απριλίου και το Ην. Βασίλειο πρέπει να ψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης και να παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής πριν από τις 22 Μαΐου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά αρχεία αποκαλύπτουν: Μόνο 1 στους 4 φυλακισμένους από τη Γάζα είναι μαχητής

Διεθνή / Ισραηλινά αρχεία αποκαλύπτουν: Μόνο 1 στους 4 φυλακισμένους από τη Γάζα είναι μαχητής

Μόνο ένας στους τέσσερις Παλαιστίνιους που κρατούνται από το Ισραήλ είναι μαχητής, ενώ οι υπόλοιποι είναι αθώοι πολίτες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, παιδιά και ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: «Δεν είμαι και τόσο άσχημα» - Η σπάνια αναφορά του για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: «Δεν είμαι και τόσο άσχημα» - Η σπάνια αναφορά του για τον καρκίνο

Ο βρετανός μονάρχης θα κλείσει τα 77 τον Νοέμβριο, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο και είχε ξεκινήσει θεραπεία
LIFO NEWSROOM
Τρόμος στον αέρα: Ρώσοι αιτούντες άσυλο περιγράφουν την απάνθρωπη πτήση από ΗΠΑ προς Μόσχα

Διεθνή / Τρόμος στον αέρα: Ρώσοι αιτούντες άσυλο περιγράφουν την απάνθρωπη πτήση από ΗΠΑ προς Μόσχα

Οι ΗΠΑ απέλασαν δεκάδες Ρώσους αιτούντες άσυλο στη Μόσχα, με αναφορές για βασανιστήρια και ακραίες συνθήκες - Οι αντιδράσεις ακτιβιστών και αντιπολίτευσης προκαλούν διεθνή ανησυχία
LIFO NEWSROOM