Σήμερα η παγκόσμια μαθητική κινητοποίηση για το κλίμα - Συμμετέχει και η Ελλάδα

Σήμερα η παγκόσμια μαθητική κινητοποίηση για το κλίμα - Συμμετέχει και η Ελλάδα Facebook Twitter
EPA
0

Σήμερα θα διεξαχθεί η παγκόσμια μαθητική κινητοποίηση για το κλίμα με τη συμμετοχή διαδηλωτών από 60 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. 

Η Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ ελπίζει ότι η νέα κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι μαθητές με αίτημα τη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα φέρει μια θετική αλλαγή, καθώς νέοι άνθρωποι σε όλο και περισσότερες χώρες συμμετέχουν στο κίνημα αυτό διαμαρτυρίας.

Οι απεργίες στα σχολεία όλου του κόσμου ξεκίνησαν μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε τον Αύγουστο η 16χρονη να πραγματοποιεί καθημερινά καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Έκτοτε οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, με χιλιάδες μαθητές από συνολικά 51 χώρες, από την Ιαπωνία και τη Γερμανία, ως το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, να έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

Η Σουηδέζα ακτιβίστρια χαιρέτισε την τεράστια παγκόσμια κινητοποίηση που σχεδιάζεται για σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Με την μεγάλη κινητοποίηση αυτής της Παρασκευής η 16χρονη ακτιβίστρια πιστεύει ότι δίνεται ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο αίτημα για δράση υπέρ της προστασίας του πλανήτη.

«Πιστεύω ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο παράλογη είναι η κατάσταση. Βρισκόμαστε εν μέσω της χειρότερης κρίσης στην ανθρώπινη ιστορία και ουσιαστικά δεν γίνεται τίποτα για να αποτραπεί.

Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε είναι η αρχή μεγάλων αλλαγών και είναι πολύ ελπιδοφόρο», δήλωσε η Τούνμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η ίδια έχει έρθει στο προσκήνιο κερδίζοντας σε δημοσιότητα και επιρροή. Τον Δεκέμβριο μίλησε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου κατηγόρησε τους ηγέτες παγκοσμίως ότι συμπεριφέρονται σαν ανεύθυνα παιδιά.

Τον Ιανουάριο στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός η Τούνμπεργκ ήταν εξίσου σκληρή απέναντι στην παγκόσμια οικονομική ελίτ: «Κάποιοι άνθρωποι, κάποιες εταιρείες, ιδιαίτερα κάποιοι που λαμβάνουν αποφάσεις γνωρίζουν ποιες ανεκτίμητες αξίες θυσιάζουν για να εξακολουθήσουν να κερδίζουν τεράστια ποσά χρημάτων, Και πιστεύω ότι πολλοί από εσάς που είστε εδώ σήμερα ανήκετε σε αυτή την ομάδα των ανθρώπων».

Βετεράνοι ακτιβιστές για το κλίμα έχουν εκπλαγεί από τα πόσα πολλά έχει επιτύχει το κίνημα αυτό σε τόσο μικρό διάστημα.

«Το κίνημα που ξεκίνησε η Γκρέτα είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα πράγματα (που έχω συναντήσει) στα 30 χρόνια που εργάζομαι πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής (...) Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους νέους ανθρώπους που έρχονται στο προσκήνιο», δήλωσε ο Μπιλ ΜακΚίμπεν, ιδρυτής της παγκόσμιας περιβαλλοντικής οργάνωσης 350.org

Το 2108 μια έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι απομένουν 12 χρόνια για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, από τις πλημμύρες και τους καύσωνες ως τις ελλείψεις τροφίμων και τον μεγάλο αριθμό προσφύγων εξαιτίας των ακραίων φαινομένων.

Τώρα οι μαθητές από σχολεία όλου του κόσμου εξέδωσαν μια επιστολή στην οποία τονίζουν: «Θα αλλάξουμε την τύχη της ανθρωπότητας, είτε σας αρέσει είτε όχι».

Στην επιστολή αυτή που δημοσιεύθηκε στον Guardian οι μαθητές επισημαίνουν: «Ενωμένοι θα ξεσηκωθούμε στις 15 Μαρτίου και πολλές φορές στη συνέχεια μέχρι να πετύχουμε κλιματική δικαιοσύνη.

Ζητάμε από όσους λαμβάνουν αποφάσεις παγκοσμίως να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λύσουν την κρίση αυτή. Μας απογοητεύσατε στο παρελθόν. Όμως η νεολαία αυτού του κόσμο έχει αρχίσει να κινείται και δεν θα ησυχάσουμε πια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Περιβάλλον / Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Όπως εξηγεί, λόγω των πυρκαγιών, αυξάνεται η θερμοκρασία στις καμένες περιοχές που γίνονται και πιο ευάλωτες στις πλημμύρες – O ρόλος της κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Οι Καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Περιβάλλον / Οι καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι καμηλοπαρδάλεις ανήκουν σε τέσσερα ξεχωριστά είδη - Τρία από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση, τονίζοντας την ανάγκη για εντατική προστασία και διατήρηση στην Αφρική
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»

Περιβάλλον / Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»

Η επένδυση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», το οποίο αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσεων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Ηλιακά πάνελ στο Διάστημα «θα μπορούσαν να καλύψουν το 80% της ανανεώσιμης ενέργειας της Ευρώπης έως το 2050»

Περιβάλλον / Ηλιακά πάνελ στο Διάστημα «θα μπορούσαν να καλύψουν το 80% της ανανεώσιμης ενέργειας της Ευρώπης»

Ερευνητές προτείνουν επίσης ότι το σύστημα θα μπορούσε να λύσει προβλήματα που συνδέονται με την ακανόνιστη και εξαρτώμενη από τις καιρικές συνθήκες παραγωγή ενέργειας στη Γη
LIFO NEWSROOM
Αρκτική: Επιβραδύνθηκε ανέλπιστα η τήξη των πάγων τα τελευταία 20 χρόνια – Οι επιστήμονες μιλούν για «προσωρινή ανάπαυλα»

Περιβάλλον / Αρκτική: Επιβραδύνθηκε ανέλπιστα η τήξη των πάγων τα τελευταία 20 χρόνια – Οι επιστήμονες μιλούν για «προσωρινή ανάπαυλα»

Η τήξη των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική έχει επιβραδυνθεί από το 2005, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν: πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο, καθώς η κλιματική κρίση παραμένει υπαρκτή και απειλητική
LIFO NEWSROOM
Η έκτη μαζική εξαφάνιση: Τι μας διδάσκει η ιστορία της Γης για το CO₂ και τον κίνδυνο αφανισμού

Περιβάλλον / Η έκτη μαζική εξαφάνιση: Τι μας διδάσκει η ιστορία της Γης για το CO₂ και τον κίνδυνο αφανισμού

Οι μαζικές εξαφανίσεις της Γης συνδέονται όχι μόνο με αστεροειδείς, αλλά κυρίως με τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις που απελευθέρωσαν ακραίες ποσότητες CO₂. Σήμερα, η ανθρώπινη δραστηριότητα μιμείται αυτά τα καταστροφικά σενάρια με ανησυχητικά ταχύτερο ρυθμό.
LIFO NEWSROOM