Βενεζουέλα: Διορία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν τη χώρα

Βενεζουέλα: Διορία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν τη χώρα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε σήμερα διορία σε Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 72 ωρών, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Είχε προηγηθεί το κατηγορητήριο Μαδούρο εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ για τη διάπραξη κυβερνο-σαμποτάζ, που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα με το χειρότερο μπλακάουτ στην ιστορία της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα είπε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες που βρίσκονται στο έδαφος της Βενεζουέλας πρέπει να φύγουν εντός 3 ημερών, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών σχετικά με τους επιτετραμμένους των δύο χωρών.

«Η παρουσία στο έδαφος της Βενεζουέλας αυτών των αξιωματούχων αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη, την ενότητα και τη σταθερότητα στη χώρα» τονίζει το Καράκας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι θα αποσύρει το προσωπικό του από τη Βενεζουέλα αυτήν την εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία τους αποτελεί «περιορισμό της αμερικανικής πολιτικής».

Την ώρα που η χώρα παραμένει βυθισμένη στο σκοτάδι για έκτη ημέρα, τα νοσοκομεία δίνουν μάχη για να λειτουργήσουν ομαλά, τα τρόφιμα σαπίζουν στη ζέστη και οι εξαγωγές από τον κυριότερο πετρελαϊκό σταθμό της χώρας έχουν σταματήσει.

Σήμερα, το ρεύμα έχει επανέλθει σε πολλά τμήματα της χώρας, μεταξύ αυτών περιοχές που δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα από την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όμως, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε περιοχές της πρωτεύουσας Καράκας και του δυτικού τμήματος της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία.

Ο Χούλιο Κάστρο, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Doctors for Health, ανέφερε χθες στο Twitter ότι 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε δημόσια νοσοκομεία μετά το μπλακάουτ.

«Ο Τραμπ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι οργάνωσε, αυτό που αποκάλεσε, μια εξελιγμένη κυβερνοεπίθεση εναντίον του δικτύου υδροηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας» είπε ο Μαδούρο από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες χθες το βράδυ.

«Είναι μια τεχνολογία που μονάχα η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM