Μάνφρεντ Βέμπερ: «Αδιανόητη» η συμμετοχή των Βρετανών στις ευρωεκλογές

Μάνφρεντ Βέμπερ: «Αδιανόητη» η συμμετοχή των Βρετανών στις ευρωεκλογές Facebook Twitter
EPA
0

Ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής δεξιάς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε πως είναι «αδιανόητο» να συμμετάσχουν οι Βρετανοί στις ευρωεκλογές, ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε αναβολή του Brexit.

«Ενδεχόμενη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι για μένα αδιανόητη. Αδιανόητη. Και γι' αυτό ο χρόνος πιέζει», εξήγησε ο Γερμανός πολιτικός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο περιθώριο μιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο περιλαμβάνει αντιπροσώπους κομμάτων της πολωνικής αντιπολίτευσης. Το ΕΛΚ συνασπίζει σχηματισμούς της δεξιάς και της κεντροδεξιάς στις χώρες μέλη της ΕΕ.

«Δεν μπορώ να δεχθώ να μιλήσουμε για οποιαδήποτε παράταση της διαδικασίας (εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου) έχοντας κατά νου πως οι ευρωεκλογές είναι μπροστά μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Όταν μια χώρα εγκαταλείπει την ΕΕ, και αυτό είναι η επιθυμία των Βρετανών, δεν πρέπει να έχει φωνή στο κεφάλαιο της μελλοντικής ανάπτυξης αυτής της ηπείρου, λυπάμαι», εξήγησε ακόμη ο Βέμπερ, για τον οποίο «το πρόβλημα έγκειται στο να καταλάβουμε, πραγματικά και ξεκάθαρα, από την πλευρά των βρετανών φίλων μας, ποια εναλλακτική επιλογή από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ επιθυμούν να έχουν».

«Ο χρόνος πιέζει. Οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τη σκέψη τους», επέμεινε.

Εξάλλου ο Βέμπερ, αν και επανέλαβε το τελεσίγραφό του προς τον εθνικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, από τον οποίο ζητάει κυρίως να επιτρέψει στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στη Βουδαπέστη, δήλωσε πως βρίσκεται σε διάλογο με «τους φίλους μας του Fidesz» (το συντηρητικό κόμμα του οποίου προεδρεύει ο Ορμπάν).

«Όμως οφείλουμε να έχουμε όλοι στο μυαλό μας να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη (...) Είμαστε έτοιμοι για έναν συμβιβασμό. Είναι στο DNA μας», πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός μέχρι την 20ή Μαρτίου, την παραμονή της επόμενης ευρωπαϊκής συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες.

Δώδεκα κόμματα μέλη του ΕΛΚ έχουν ζητήσει τη διαγραφή του Fidesz από το ΕΛΚ ή την αναστολή της συμμετοχής του σ' αυτό, ένα μέτρο που, σύμφωνα με τον Βέμπερ, πρέπει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πανεθνική απεργία σήμερα στη χώρα - Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Οι οικογένειες των ομήρων καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα αντί να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα

Διεθνή / Σερβία: Βίαιες διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα - Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Σερβία από τον Νοέμβριο, μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM