ΟΗΕ: Μην αφήνετε τα παιδιά των τζιχαντιστών χωρίς πατρίδα

ΟΗΕ: Μην αφήνετε τα παιδιά των τζιχαντιστών χωρίς πατρίδα Facebook Twitter
EPA
0

Τα παιδιά των τζιχαντιστών έχουν το δικαίωμα να ανήκουν σε μια χώρα, τόνισαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, μια μέρα μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να στερήσει τη βρετανική υπηκοότητα από τη 19χρονη Σαμίμα Μπέγκουμπου.

Το 2015, σε ηλικία 15 ετών, η Μπέγκουμπου εγκατέλειψε τη χώρα της για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά σήμερα θέλει να επιστρέψει στο σπίτι της. Το περασμένο Σαββατοκύριακο γέννησε ένα αγοράκι. 

Σύμφωνα με το δίκτυο ITV News, οι βρετανικές αρχές στέρησαν την υπηκοότητα της Μπέγκουμ, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Η Μπέγκουμ προκάλεσε δημόσιο διάλογο στη Βρετανία εμφανιζόμενη αμετανόητη για το θέαμα που συνάντησε πολλές φορές στη Συρία - κεφάλια εκτελεσθέντων πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων - και για το ότι χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ το 2017 με τους 22 νεκρούς.


Με το Ισλαμικό Κράτος να έχει συντριβεί και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις να καταλαμβάνουν το ύστατο προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην ανατολική Συρία, οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να καθορίσουν την πολιτική τους για τις τύχες των γυναικών και των παιδιών των τζιχαντιστών υπηκόων τους.


Η UNICEF υπογραμμίζει ότι όλα τα παιδιά «έχουν το δικαίωμα σε ένα όνομα, σε μια ταυτότητα και μια εθνικότητα», σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία και οι κυβερνήσεις φέρουν την ευθύνη να υιοθετούν μέτρα προστασίας για να αποτρέψουν ένα παιδί να γεννηθεί χωρίς υπηκοόητα.


«Αλλά, όταν αυτό συμβαίνει, αυτά τα παιδιά χρειάζονται νομική βοήθεια και στήριξη για να διασφαλιστεί ότι δεν θα στερηθεί το δικαίωμα σε κανένα παιδί να έχει υπηκοότητα», υπογράμμισε η UNICEF με mail στο Thomson Reuters Foundation.


Δεν υπάρχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για τον αριθμό απάτριδων παγκοσμίως, αν και ο ΟΗΕ φοβάται ότι ο αριθμός αυτός ανέρχεται ακόμα και σε 12 εκατομμύρια.

Τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκουν να μειώσουν τον αριθμό των απάτριδων έως το 2024, καθώς τα άτομα αυτά δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις παροχές, όπως η εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Οι δικηγόροι της αναφέρουν ότι είχε δεχτεί πρόταση αμοιβής 10.000 δολαρίων για να χορέψει σε ιδιωτικό πάρτι στην κατοικία του Έπσταϊν - Της είπε ότι θα πληρωνόταν επιπλέον και την πίεσαν να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους
THE LIFO TEAM