ΟΗΕ: Μην αφήνετε τα παιδιά των τζιχαντιστών χωρίς πατρίδα

ΟΗΕ: Μην αφήνετε τα παιδιά των τζιχαντιστών χωρίς πατρίδα Facebook Twitter
EPA
0

Τα παιδιά των τζιχαντιστών έχουν το δικαίωμα να ανήκουν σε μια χώρα, τόνισαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, μια μέρα μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να στερήσει τη βρετανική υπηκοότητα από τη 19χρονη Σαμίμα Μπέγκουμπου.

Το 2015, σε ηλικία 15 ετών, η Μπέγκουμπου εγκατέλειψε τη χώρα της για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά σήμερα θέλει να επιστρέψει στο σπίτι της. Το περασμένο Σαββατοκύριακο γέννησε ένα αγοράκι. 

Σύμφωνα με το δίκτυο ITV News, οι βρετανικές αρχές στέρησαν την υπηκοότητα της Μπέγκουμ, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Η Μπέγκουμ προκάλεσε δημόσιο διάλογο στη Βρετανία εμφανιζόμενη αμετανόητη για το θέαμα που συνάντησε πολλές φορές στη Συρία - κεφάλια εκτελεσθέντων πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων - και για το ότι χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ το 2017 με τους 22 νεκρούς.


Με το Ισλαμικό Κράτος να έχει συντριβεί και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις να καταλαμβάνουν το ύστατο προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην ανατολική Συρία, οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να καθορίσουν την πολιτική τους για τις τύχες των γυναικών και των παιδιών των τζιχαντιστών υπηκόων τους.


Η UNICEF υπογραμμίζει ότι όλα τα παιδιά «έχουν το δικαίωμα σε ένα όνομα, σε μια ταυτότητα και μια εθνικότητα», σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία και οι κυβερνήσεις φέρουν την ευθύνη να υιοθετούν μέτρα προστασίας για να αποτρέψουν ένα παιδί να γεννηθεί χωρίς υπηκοόητα.


«Αλλά, όταν αυτό συμβαίνει, αυτά τα παιδιά χρειάζονται νομική βοήθεια και στήριξη για να διασφαλιστεί ότι δεν θα στερηθεί το δικαίωμα σε κανένα παιδί να έχει υπηκοότητα», υπογράμμισε η UNICEF με mail στο Thomson Reuters Foundation.


Δεν υπάρχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για τον αριθμό απάτριδων παγκοσμίως, αν και ο ΟΗΕ φοβάται ότι ο αριθμός αυτός ανέρχεται ακόμα και σε 12 εκατομμύρια.

Τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκουν να μειώσουν τον αριθμό των απάτριδων έως το 2024, καθώς τα άτομα αυτά δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις παροχές, όπως η εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM