4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
0

Ανάμεσα στις εθνικές κουζίνες της Άπω Ανατολής, εκείνη που ξεχωρίζει για τη σχεδόν μανιώδη αναζήτηση της φρεσκάδας των υλικών που χρησιμοποιεί είναι η ταϊλανδέζικη κουζίνα. Μπορείς αρκετά εύκολα να ξεχωρίσεις ένα πιάτο που φτιάχτηκε στην Ταϊλάνδη από την ποικιλία διαφόρων στοιχείων για να δημιουργήσει ένα αρμονικό αποτέλεσμα με έμφαση στα αρώματα, στη γεύση, στην εμφάνιση, στη λεπτομέρεια, στην υφή, στο χρώμα και στη χρήση υλικών με διατροφικά οφέλη.

Είναι μια κουζίνα με θερμή εξωτική προσωπικότητα, χάρη στους αναπάντεχους γευστικούς συνδυασμούς της. Δίνει πιάτα εντυπωσιακά, πολύχρωμα, πληθωρικά, που ευωδιάζουν μπαχαρικά, προκαλούν το βλέμμα και ευφραίνουν τον ουρανίσκο.

Τα πρώτα βήματα στη μαγειρική της Ταϊλάνδης τα κάνουμε μαζί με τον σεφ Σήφη Μανουσέλη, μαγειρεύοντας μια urban εκδοχή του ταϊλανδέζικου street food.

Μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να προσεγγίσει την κουζίνα της Ταϊλάνδης στο σπίτι του, αν εξοικειωθεί με τους βασικούς κώδικες συνδυασμών και χρησιμοποιήσει ορισμένα βασικά υλικά.

Ο Σήφης μαγεύτηκε από την κουζίνα που δοκίμασε στους δρόμους της Μπανγκόκ και γοητεύτηκε από τον εύκολο τρόπο με τον οποίο καταλήγει σε σύνθετο αποτέλεσμα. Όπως ο ίδιος αναφέρει, η τοπική κουζίνα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη ποικιλία λαχανικών, εξωτικών φρούτων και ρυζιών που παράγει η χώρα με ένα πολύ συγκεκριμένο μεθοδολογικό τρίπτυχο: «φρέσκα υλικά, εύκολη προετοιμασία, γρήγορο μαγείρεμα».

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
Ο Σήφης μαγεύτηκε από την κουζίνα που δοκίμασε στους δρόμους της Μπανγκόκ και γοητεύτηκε από τον εύκολο τρόπο με τον οποίο καταλήγει σε σύνθετο αποτέλεσμα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να προσεγγίσει την κουζίνα της Ταϊλάνδης στο σπίτι του, αν εξοικειωθεί με τους βασικούς κώδικες συνδυασμών και χρησιμοποιήσει ορισμένα βασικά υλικά, όπως fish sauce αντί για αλάτι, ζάχαρη από κοκοφοίνικα, τσίλι, λάιμ, τριμμένο φιστίκι, φρέσκο βασιλικό.

Noodles ρυζιού με φρέσκο ψάρι και σάλτσα κάρυ (Kano Jeen curry noodles)

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα
1 κ. φιλέτο ψαριού λαβράκι κομμένο σε κύβους
200 γρ. πάστα κίτρινου κάρι (από ασιατικό σούπερ-μάρκετ)
70 γρ. ηλιέλαιο
2 lt γάλα καρύδας
150 γρ. ζάχαρη από κοκοφοίνικα (palm sugar)
50 γρ. fish sauce
100 γρ. tamarind
500 γρ. noodles ρυζιού
4 τεμ. αυγό πίκλα
100 γρ. τσίλι φρέσκο
300 γρ. φασόλια Haricots
1 μάτσο βασιλικός
100 γρ. ξίδι
100 γρ. ζάχαρη
300 γρ. σόγια

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φασόλια και τα κόβουμε στα δύο. Σε κατσαρολάκι με νερό βράζουμε τα αυγά για 5 λεπτά και τα κρυώνουμε. Καθαρίζουμε τα αυγά και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με ξίδι, ζάχαρη και σόγια. Βράζουμε για 5 λεπτά.

Σε γουόκ (wok), σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και την πάστα κάρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί , χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε την palm sugar και το γάλα καρύδας. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση το μείγμα και να διαλυθεί η palm sugar. Προσθέτουμε τα φασόλια, το τσίλι, τα φύλλα βασιλικού και τα noodles ρυζιού. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλήσουν τα noodles και να είναι al dente. Προσθέτουμε το ψάρι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτεί για 5 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε για να μη διαλυθεί. Προσθέτουμε το tamarind και τη fish sauce και κουνάμε το wok με κυκλικές κινήσεις. Σερβίρουμε αμέσως σε μπολ, βάζοντας από πάνω τα αυγά πίκλες κομμένα καθένα σε 4 κομμάτια .

Σαλάτα με πάπια (Thai duck)

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα
4 κομμάτια στήθος πάπιας
100 γρ. σάλτσα Hoisin
1 κ. λάχανο κινέζικο
10 γρ. καφίρ λάιμ φύλλα
5 γρ. τηγανητό σκόρδο
40 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο
150 γρμ. χυμός λάιμ
50 γρ. palm sugar
20 γρ. fish sauce
20 γρ. τσίλι φρέσκο
30 γρ. glutenius sticky rice

Εκτέλεση
Σε ένα κρύο τηγάνι τοποθετούμε το στήθος πάπιας από τη μεριά της πέτσας και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν αρχίσει να λιώνει το λίπος αφαιρούμε τη μισή ποσότητα από το τηγάνι. Μόλις πάρει η πάπια χρυσαφί χρώμα, δυναμώνουμε τη φωτιά και γυρίζουμε τα φιλέτα από την άλλη πλευρά να ψηθούν και να πάρουν χρώμα. Αποσύρουμε και κρατάμε στην άκρη.

Σε τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει καφέ χρυσό χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Το χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει σκόνη.

Για τη σάλτσα, αναμειγνύουμε χυμό λάιμ, fish sauce και palm sugar, και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.

Τυλίγουμε το κινέζικο λάχανο με τα φύλλα καφίρ, το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ρολό και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές λουρίδες. Προσθέτουμε τη σάλτσα και το τηγανητό σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε την πάπια σε λεπτές φέτες, βάζουμε από πάνω hoisin sauce,το ρύζι και το τσίλι κομμένο σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε τη σαλάτα στη βάση και επάνω τις λεπτές φέτες πάπιας.

Κοτόπουλο με πράσινο κάρι, μελιτζάνα και φρέσκο βασιλικό (Chicken green curry)

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα
600 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
150 γρ. μελιτζάνα
110 γρ. φασόλια haricots
140 γρ. πατάτα
150 γρ. green curry paste (σε επιλεγμένα σούπερ-μάρκετ)
20 γρ. fish sauce
100 γρ. tamarind paste
120 γρ. palm sugar
1 lt γάλα καρύδας
14 γρ. βασιλικό
4 μπολ ρύζι μαγειρεμένο στον ατμό για το σερβίρισμα
30 γρ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες και την πατάτα σε κύβους σε μέγεθος ζαριού. Καθαρίζουμε τα φασόλια και τα κόβουμε στα δύο. Σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε ηλιέλαιο και την πάστα κάρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε την palm sugar και το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να διαλυθεί η palm sugar . Προσθέτουμε τα φασόλια, τη μελιτζάνα και την πατάτα, μαγειρεύουμε για 4 λεπτά και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο. Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού, τη fish sauce και tamarind paste, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μπολ ρύζι στον ατμό.

Noodles ρυζιού, γαρίδες, φύτρες φασολιού και αυγό (Pad Thai)

4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. γαρίδες μεσαίου μεγέθους
200 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
100 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
200 γρ. αυγά (4 αυγά)
50 γρ. γαρίδες αποξηραμένες
20 γρ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
300 γρ. noodles ρυζιού
50 ml fish sauce
50 ml χυμός λάιμ
80 γρ. φιστίκι τριμμένο
80 γρ. palm sugar
65 γρ. tamarind paste
90 γρ. σόγια
100 γρ. νερό
50 γρ. φύτρες φασολιού
50 γρ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρούμε ουρά και κεφάλια και τις κόβουμε στα 4. Μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό τα rice noodles για 20 λεπτά. Σε μπολ αναμειγνύουμε το νερό, fish sauce, σόγια, χυμό λάιμ, προσθέτουμε την palm sugar και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.

Τοποθετούμε το γουόκ (wok) σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σπάμε τα αυγά μέσα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνουν ομελέτα σε κομματάκια. Προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τα noodles και τα υγρά που έχουμε αναμείξει στο μπολ και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και συμπληρώνουμε τις αποξηραμένες γαρίδες, το σχοινόπρασο και τα φιστίκια. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε, γαρνίροντας με τις φύτρες φασολιού.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ